Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Допустими стойности

Допустими стойности

Мнениеот Гост » 25 Мар 2014, 21:45

Ето това е примера надявам се да ми помогнете.Търся допустимите стойности отговора е: x [tex]\in[/tex] Q
y [tex]\in[/tex] Q :oops:
Но защо? Това |y| + 3 ≠ 0 нали има две решения(y= +-3 ) ? Защо x [tex]\in[/tex] Q y [tex]\in[/tex] Q Моля обяснете ми. :oops:
Прикачени файлове
math.bmp
math.bmp (960.05 KiB) Прегледано 2456 пъти
Гост

Re: Допустими стойности

Мнениеот Knowledge Greedy » 26 Мар 2014, 00:07

Когато пишеш на английски език, използваш латиница. Ето това е допустима азбука за този език.
Когато искаш да пресечеш някакъв натоварен път, минаваш през място, което е защитено от преминаващите коли - например подлез, надлез, на определена пешеходна пътека, под защитата на светофар или регулировчик. Ето това са допустими средства.
Когато извършваш действия с числа, трябва да знаеш, че не е позволено делението на нула.
Ако изразът е A=[tex]\frac{5}{x-3 }[/tex] , допустимите стойности за [tex]x[/tex] са всички числа за които знаменателят [tex]x-3[/tex] не е нула. Значи трябва [tex]x\ne3[/tex] . Всички други числа са допустими. А всички числа (засега) означаваме с [tex]Q[/tex].

В твоята задача единият знаменател е [tex]|y|+3[/tex]. Ако опитаме да го приравним на нула [tex]|y|+3=0[/tex], ще получим невъзможно равенство [tex]|y|=-3[/tex]
Та нали модулът е неотрицателен за всяко [tex]y[/tex].
Щом като няма стойност, за която знаменателят да е нула, казваме, че всички стойности са допустими.
Т.е. [tex]y\in Q[/tex].
Ако погледнем другия знаменател, ще видим че отново не може [tex]x^2+1=0[/tex]. Та нали всеки квадрат е положителен или нула, а събран с [tex]1[/tex] дава число по-голямо от нула! Значи всяко [tex]x[/tex]е допустимо.
[tex]x\in Q[/tex].
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика