Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Конус и Цилиндър

Конус и Цилиндър

Мнениеот Гост » 29 Мар 2014, 02:09

Може ли малко помощ по геометрия ? Ще правим класно в понеделник и тези задачи ми трябват за подготовка : )

1зад.
В цилиндър е прекарана равнина, успоредна на оста, която отсича от основата му дъга 120[tex]^\circ[/tex]. Намерете лицето на сечението, ако оста му е 10 см, а разстоянието от нея до секущата равнина е 2см.

2зад.
През образуващата АА[tex]_{1 }[/tex] на цилиндър под ъгъл 60 [tex]^\circ[/tex] са построени сеченията АВВ[tex]_{1 }[/tex]А[tex]_{1 }[/tex] и АСС[tex]_{1 }[/tex]А[tex]_{1 }[/tex], чиито лица са 192 кв.см и 252 кв.см.Да се намери лицето на сечението ВСС[tex]_{1 }[/tex]В[tex]_{1 }[/tex].

3зад.
Лицето на основата на конус е 9[tex]\pi[/tex] кв.см. , а лицето на повърхнината му 24[tex]\pi[/tex] кв.см. Да се намери обема му.
Гост

Re: Конус и Цилиндър

Мнениеот Knowledge Greedy » 29 Мар 2014, 13:32

1. Оста на цилиндъра е височината на сечението, което явно е правоъгълник.
Целият цилиндър и цялото сечение.PNG
Целият цилиндър и цялото сечение.PNG (2.31 KiB) Прегледано 340 пъти

Да погледнем отгоре.
Поглед от шапката на цилиндъра.PNG
Поглед от шапката на цилиндъра.PNG (6.05 KiB) Прегледано 340 пъти

Широчината на сечението правоъгълник (червената отсечка) намираме с определението за тангенс.
Така лицето излиза [tex]S=10.2\sqrt{3} =20\sqrt{3}[/tex]
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Knowledge Greedy » 29 Мар 2014, 21:38

В задача 1 съм допуснал досадна техническа грешка. Т.к. [tex]tg60^\circ =\sqrt{3}[/tex], то на чертежа [tex]BD=2\sqrt{3}[/tex] и лицето излиза [tex]40\sqrt{3}[/tex].

Задача 2. - по същия начин, само по-голямо внимание върху кръговото сечение, където трябва да решим един триъгълник.

Задача 3. Ако споделиш, кои три формули се използват - готови - има ги във всеки учебник от VI клас нагоре, в Wikipedia и т.н... (Само по рекламите все още ги избягват), тогава ще ти напиша подробното решение.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 29 Мар 2014, 23:41

Когато днес видях отговора, пререших няколко пъти задачата за да мога да се справям сама ако ми се падне подобна . След няколко решавания видях грешката, но не бях сигурна, че е така. Радвам, че и Вие сте я забелязали защото мислех, че греша.

за 3 зад. формулите които ползваме са:
Околна повърхнина: S=[tex]\pi[/tex]*r*L (L e образуваща )
Пълна повърхнина: S1=[tex]\pi[/tex]*r*(r+L)
Обем: V= [tex]\frac{1}{3}[/tex]* [tex]\pi[/tex]*r[tex]^{2 }[/tex]*h

Благодаря много за помощта, сеща ще почна 2ра задача ^.^
Гост

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика