Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Функция, Графика, свойства...,

Функция, Графика, свойства...,

Мнениеот KngRoo » 25 Апр 2014, 00:54

Здравейте момчета и момичета. 12-ти клас съм, уча в ПГМЕТ гр. Ловеч, но понеже учителите ни са то(ооо)лкова добри и кфалифицирани, не могат да ни научат на нищо.. Целия клас са като мен, дори всички ученици в училището ..
И сега въпросната г-жа по математика ни е дала няколко задачки, които трябва да решим ако искаме да завършим ..
Трябват ми до понеделник сутринта..

Давам линк на снимката, защото е големичка и разширява страницата :)
http://i.imgur.com/9AWNVUs.jpg
KngRoo
Нов

Рейтинг: 3

Re: Функция, Графика, свойства...,

Мнениеот Гост » 25 Апр 2014, 06:54

Като знаеш да псуваш даскалите, надявай се някой специалист като тебе да ти реши задачите.
Гост

Мнениеот Гост » 25 Апр 2014, 10:14

KanGaroo, моите уважения! Но това не са задачи за посочения клас, това са задачи за начален преговор в девети. Изглежда ще трябва занапред да се възползваш само от дипломата си за осми клас :(
-------------------
Иначе рекламата ти си я бива. Щe се местя в Ловеч да правя коли GeatWall.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 25 Апр 2014, 12:27

Канго, ще ти реша задачите, но ще трябва от многото писане, което ще напиша, сам да си подбереш решението.
В смисъл, че ще обяснявам толкова много неща (както разбирам - имаш нужда от това), та подробното и пълно решение на всяка задача ще е незабележимо малка част от написаното.
Това като предупреждение - да не се изложиш.

А ако нямаш търпение - порови из форума, тук тия задачи са решавани многократно.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот KngRoo » 26 Апр 2014, 15:28

Knowledge Greedy, няма нужда да обяснаваш кое, как и защо. Не, че не искам, но просто няма да разбера. Ако е възможно само да бъдат решени задачите ще е по-добре. Благодаря предварително :)
KngRoo
Нов

Мнениеот inveidar » 26 Апр 2014, 18:49

KngRoo написа:Здравейте момчета и момичета. 12-ти клас съм, уча в ПГМЕТ гр. Ловеч, но понеже учителите ни са то(ооо)лкова добри и кфалифицирани, не могат да ни научат на нищо.. Целия клас са като мен, дори всички ученици в училището ..

Вие, меко казано, сте поредните абсолютно нахални и мързеливи безобразници! Аз не бих ви помогнал за нищо на света! Добре познати са ми този тип хора, които имат изключително голямо и неподплатено с нищо самочувствие, а когато им опре яйцето до задника правят всичко възможно да изкарат някой друг виновен за собствената си бездарност! Горко на тази държава с такава напаст, да не кажа сган! :oops: :oops: :oops:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот KngRoo » 26 Апр 2014, 20:05

inveidar написа: Вие, меко казано, сте поредните абсолютно нахални и мързеливи безобразници! Аз не бих ви помогнал за нищо на света! Добре познати са ми този тип хора, които имат изключително голямо и неподплатено с нищо самочувствие, а когато им опре яйцето до задника правят всичко възможно да изкарат някой друг виновен за собствената си бездарност! Горко на тази държава с такава напаст, да не кажа сган! :oops: :oops: :oops:

Благодаря за комплиментите. :) По този начин не помагаш, каквато е целта на този форум ..
KngRoo
Нов

Мнениеот drago » 26 Апр 2014, 21:10

@inveidar: Не съди, ако не искаш да бъдеш съден. Не си наясно с обстоятелствата, за да даваш тези квалификации. Нали не си толкова наивен и знаеш, че много учители я карат през къра. Може пък в случая да не е така,..., но няма как да знаем.
@KngRoo : Момче, трябва да се научиш да бъдеш по-лицемерен! (явно за съжаление е така!). Примерно, обясняваш колко си учил, как са ти е обяснявала добрата госпожа, но все нещо не ти достига. И ще види как ще ти снесат всичко, по няколко поста...После удряш едни благодарности, една баданарка колко са велики тези дето са ти отговорили и пускаш следващата задачка...
Важното е вместо да казваш нещата направо, да обясняваш на седмокласниците как трябва първо да представят София, после училището, директора, и накрая себе си.
Та така, това, което най-мразя е лицемерието. Иначе аз няма да ти реша задачите, както и да го поискаш, но някой друг може да го направи.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 27 Апр 2014, 06:07

И аз няма да ти ги реша.
Гост

Мнениеот inveidar » 27 Апр 2014, 09:27

@inveidar: Не съди, ако не искаш да бъдеш съден. Не си наясно с обстоятелствата, за да даваш тези квалификации. Нали не си толкова наивен и знаеш, че много учители я карат през къра. Може пък в случая да не е така,..., но няма как да знаем.
Защо да не искам да бъда съден? Напротив, искам. Това е коректив за поведението ми. Че не съм напълно наясно с обстоятелствата, не съм. Но ми е кристално ясно, че въпросният ученик изкарва всичките си съученици неграмотни и всичките си учители некомпетентни. Трябва да му повярвам ли? При положение, че в подточка а) на първата задача се искат елементарни познания от началото на 8 клас, когато, предполагам,желанието за учене на въпросното невинно и непорочно дете все още не е било потъпкано от ограничената даскалица. Когато дори да се е опитвала да го опропасти, то още е могло само да си прочете и разбере урока за графика на линейна функция.
Момче, трябва да се научиш да бъдеш по-лицемерен! (явно за съжаление е така!). Примерно, обясняваш колко си учил, как са ти е обяснявала добрата госпожа, но все нещо не ти достига. И ще види как ще ти снесат всичко, по няколко поста...После удряш едни благодарности, една баданарка колко са велики тези дето са ти отговорили и пускаш следващата задачка...
Важното е вместо да казваш нещата направо, да обясняваш на седмокласниците как трябва първо да представят София, после училището, директора, и накрая себе си.

Е, това малко не го разбрах. Не би трябвало да е лицемерие, нито ласкателство, когато се опитваш да бъдеш вежлив. Нито пък повод за неприязън, когато никой не иска да ти помага.
В нормалните държави по света хората гледат първо да са добре те, после семейството, после училището, после града и най-накрая държавата, защото ако ти не си добре, няма да е добре и семейството и всичко останало. За съжаление, тук още робуваме на соцценности, за които просто не ми се говори...
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Апр 2014, 10:56

Дискусията около двете задачки на KngRoo започна да придобива мрачен оттенък.
Гост написа:Като знаеш да ...
Гост » Пет Апр 25, 2014 6:54 am Пет Апр 25, 2014 2:54 am беше точен - KngRoo автоматично отряза по-голямата част от тук пишещите и намали шансовете си поне с 80%.
KngRoo може и да не си дава сметка за сериозността на обидата към учителското съсловие.
Мнението на drago резюмира онази част от философията ми, която е свързана с конформизма на оцеляването от соца (макар нашите територии и действия, и тези на неприятните ни управници почти да не се пресичаха - доколкото бяхме доволни от трохите, които ни подхвърляха). И сега продължавам да приемам лицемерието като заместител на вежливост (но какво да се прави с човешката природа!). След това обаче прибавям едно наум и заобикалям неговия носител.
А inveidar ни връща в действителността. Ако искаме да просъществуваме - какво по-естествено от това
inveidar написа:В нормалните държави по света хората гледат първо да са добре те, после семейството, после училището, после града и най-накрая държавата, защото ако ти не си добре, няма да е добре и семейството и всичко останало.

Все пак ние сме най-висшия вид на тази планета и оцеляването ни е свързано и пряко, и косвено с откриването, запазването и предаването на знанията. Докато при другите видове достатъчните знания са нищожни по обем, при нас знанията нарастват непрекъснато и не бива да позволяваме прекъсване на веригата "откриване-запазване-предаване-прилагане".
Ето защо KngRoo, ще си спазя обещанието, с надеждата да имаш някакви поуки от спора.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот inveidar » 27 Апр 2014, 12:38

Просто ще си каже: поредните балъци, които прекарах! :twisted:
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 27 Апр 2014, 12:58

И аз мисля така.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Апр 2014, 22:37

1a)  KnGaroo.PNG
1a) KnGaroo.PNG (16.05 KiB) Прегледано 297 пъти
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Апр 2014, 23:09

1 Б  KnGaroo.PNG
1 Б KnGaroo.PNG (9.77 KiB) Прегледано 297 пъти

1в2  KnGaroo.PNG
1в2 KnGaroo.PNG (12.05 KiB) Прегледано 297 пъти

1 w  KnGaroo.PNG
1 w KnGaroo.PNG (7.49 KiB) Прегледано 297 пъти

На този чертеж - последния съм сложил по погрешка една точка повече върху графиката.
Това не е фатално, защото точките върху графиката са безбройно много :) Освен това не съм спазил точния мащаб, защото графиката е много изострена, тясна и не може да се забележи добре, ако мащабът е равномерен.
Knowledge Greedy
Професор

Мнениеот Knowledge Greedy » 27 Апр 2014, 23:24

Задача 2а)
За най-голямата стойност на квадратна функция се постъпва така.
[tex]y=-x^2+2x-5[/tex]
Отделяме точен квадрат [tex]y=-(x-1)^2-4[/tex]
Квадратът е винаги положителен или нула
[tex](x-1)^2\ge 0[/tex]
Следователно
[tex]-(x-1)^2\le 0[/tex]
Като извадим [tex]4[/tex] се получава точно [tex]y[/tex]
[tex]-(x-1)^2-4\le -4[/tex]
Значи [tex]y\le -4[/tex].
Това неравенство е изпълнено за всяко [tex]x[/tex] и следователно означава, че най-голямата стойност на [tex]y[/tex] е [tex](-4).[/tex] Тази стойност [tex]y[/tex] достига когато квадратът стане нула, значи при [tex]x=1[/tex].

Решение на 2б)
[tex]y=3x^2-42x+15[/tex]
[tex]y=3(x^2-14x+5)[/tex]
[tex]y=3((x-7)^2+5)-3.49[/tex]
[tex]y=3(x-7)^2-132[/tex]
[tex]\Rightarrow[/tex] най-малката стойност на [tex]y[/tex] е [tex](-132)[/tex] и се достига когато [tex]x=7[/tex].
Успех! :)
Knowledge Greedy
Професор

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика