Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Триъгълник-за 12 клас

Триъгълник-за 12 клас

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 08:15

На един триъгълник са дадени размерите на страните.Как ще определите вида на триъгълника?
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Re: Триъгълник-за 12 клас

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 10:15

С обратната на питагоровата теорема.
Гост

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 10:38

Знам в математиката,че съществува понятието обратни функции.Но за обратни теореми-не.Мислете,кандидат-математици.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 22 Май 2014, 10:43

Менке, какво толкова има за мислене по тази задача? Аз поне не виждам.
Изчисляваме квадрата на най-голямата страна. Ако е по-голям от сбора от квадратите на другите две => триъгълникът е тъпоъгълен. Ако е равен=> е правоъгълен. Ако е по-малък=> е остроъгълен.

А това, че няма обратни теореми, ще ме прощаваш.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 10:45

Явно MENKA трябва още доста да слуша. Може да чуе и за обратни теореми и за други важни работи. Слушай MENKA, слушай.
Гост

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 10:50

И на Моника е вярно решението,но има още едно решение .Подсказвам-тригонометрични функции.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 10:55

Ето сега ни излови натясно. Който не знае тригонометрични функции да му мисли. Ще трябва да построи триъгълника по трите страни и да го види какъв е.
Гост

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 11:03

Подсказването е много слабичко,но много точно.Започва се от една аксиома в 4-ти клас.След това се продължава с тригонометричните функции.Но..........коя тригонометрична функция?Коя формула,в която участва тригонометричната функция?Мислете.Това е въпрос от тест за 11 клас в едно столично общообразователно СОУ.Да се напишат само стъпките за решение на задачата.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 22 Май 2014, 11:04

Менка, ако не е тайна, би ли споделила нещо за себе си? Колко си голям(а), с какво се занимаваш...
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 11:14

Аз съм учила във ФМИ на СУ "Климент Охридски".Колко съм голяма-вече съм с висше образование.Но във ФМИ се научих най-вече на това-да чета внимателно задачите и да осмислям това,което се иска.Възпитаничка съм и на г-н Йордан Кучинов /автор на много учебници/-и за средно образование,и по висша математика.Преподавам и частни уроци по математика-4-12 клас,матури,ЛААГ,МА,ДУ.Съвсем друга професия упражнявам официално.Но всички,които съм подготвяла досега,независимо от целта на заниманието,имат положително развитие.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 12:03

Кой знае как си учила, като не знаеш, че има обратна на питагоровата теорема.
Гост

Мнениеот monika_at » 22 Май 2014, 12:15

MENKA написа:Аз съм учила във ФМИ на СУ "Климент Охридски".Колко съм голяма-вече съм с висше образование.Но във ФМИ се научих най-вече на това-да чета внимателно задачите и да осмислям това,което се иска.Възпитаничка съм и на г-н Йордан Кучинов /автор на много учебници/-и за средно образование,и по висша математика.Преподавам и частни уроци по математика-4-12 клас,матури,ЛААГ,МА,ДУ.Съвсем друга професия упражнявам официално.Но всички,които съм подготвяла досега,независимо от целта на заниманието,имат положително развитие.

Браво, а аз съм само любител. Значи, има на какво да се науча от теб. Човек е хубаво да учи от другите.
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 12:22

Гост написа:Кой знае как си учила, като не знаеш, че има обратна на питагоровата теорема.

Дайте дефиниция за понятието "обратна теорема" в математиката.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 22 Май 2014, 12:28

Това са теоремите- свойства и теоремите- признак.
Пример: Теорема -свойство:
Ако триъгълник е правоъгълен, то сборът от квадратите на катетите е равен на квадрата на хипотенузата.

Теорема -признак (обратна на теоремата-свойство). Ако сборът от квадратите на две страни в триъгълник е равен на квадрата на третата, то триъгълникът е правоъгълен и третата страна е хипотенуза в него.

В учебниците също се ползва термина "обратна теорема".
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот MENKA » 22 Май 2014, 12:36

monika_at написа:Това са теоремите- свойства и теоремите- признак.
Ако триъгълник е правоъгълен, то сборът от квадратите на катетите е равен на квадрата на хипотенузата.

Теорема -признак (обратна на теоремата-свойство). Ако сборът от квадратите на две страни в триъгълник е равен на квадрата на третата, то триъгълникът е правоъгълен и третата страна е хипотенуза в него.

Известно ми е това.Но няма точна дефиниция за това понятие.Има аксиоми,теореми,следствия и др.Но деффиниция за "обратна" теорема няма.След като няма,значе не може да се употребява като математически термин.Термините в математиката са точни и ясни.За това "понятие" във ФМИ пишат 2.00
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 22 Май 2014, 12:54

Менке, като гледам квалификациите, които имаш, къде си учила, при кого, сигурно си права. Аз както казах, съм само един нещастен любител и не съм наясно:) Добре, че вече ми е минало времето за учене във ФМИ, иначе ще имам 2 и така ще се простя с мечтата си, да уча там. :mrgreen:
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот inveidar » 22 Май 2014, 13:08

MENKA написа:
monika_at написа:Това са теоремите- свойства и теоремите- признак.

Известно ми е това.Но няма точна дефиниция за това понятие.Има аксиоми,теореми,следствия и др.Но деффиниция за "обратна" теорема няма.След като няма,значе не може да се употребява като математически термин.Термините в математиката са точни и ясни.За това "понятие" във ФМИ пишат 2.00

Менке, ти не си добре! Заявявам го съвсем отговорно!
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 13:57

И аз си мислех същото, но щях да го кажа по-неделикатно.
Гост

Мнениеот math10.com » 22 Май 2014, 17:48

Какъв хубав екшън , а аз да го пропусна :D
Искам да задам един въпрос на автора на темата "МЕНКА".
Колко вида триъгълници познаваме?
Така да се каже дай дефиниция на понятието "вид на триъгълник"
Защото признавам си ,че не съм на "Ти" с математиката и нещо не мога да разбера условието.

Ето ти дефиниция на понятието "обратна теорема":
Ако от твърдението А след доказателство следва твърдението В , с идеята да спестим тежки доказателства ,писане и обяснения при преминаването от А към В назоваваме полученото преминаване "теорема".Ако за същите две твърдения след доказателство установим , че от твърдението В следва твърдението А то , с идеята да спестим тежки доказателства , писане и обяснения при преминаването от В към А назоваваме полученото преминаване "обратна теорема"

И тъй като забелязвам че много държиш на точността ми е любопитно да разбера точната математическа дефиниция на понятието "функция".
MENKA написа:Известно ми е това.Но няма точна дефиниция за това понятие.Има аксиоми,теореми,следствия и др.Но деффиниция за "обратна" теорема няма.След като няма,значе не може да се употребява като математически термин.Термините в математиката са точни и ясни.За това "понятие" във ФМИ пишат 2.00

Интересно ми е, защото смятам да се запиша във ФМИ и вече ме е страх, че ще ми пишат само двойки.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 18:52

На нищо я направихте тази МЕНКА. Завалията.
Гост

Мнениеот inveidar » 22 Май 2014, 19:07

Сега, като се замислих дълбоко и вникнах в изказванията на Менка, започвам да си мисля, че ФМИ-то, което съм завършил, не е това ФМИ?! И Йордан Кучинов, лека му пръст, който ми предаваше ТОМ, не е този Кучинов. И совите не са това, което са??? :o
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 22 Май 2014, 21:19

Нема нищо, не се тревожи.
Гост

Мнениеот MENKA » 23 Май 2014, 06:34

Ето и отговора:
1.Срещу най-голямата страна лежи най-големия ъгъл.
2.Прилагаме кос.теорема за него и преценяваме знака му.
3.Ако
А/cos>0,то остроъгълен
Б/cos<0,то тъпоъгълен
В/c0s=0,то правоъгълен.
Тук беше въпроса така да се реши задачата,че да звучи простичко и ясно.Без много завъртулки и понятия,които знаем ние,които се занимаваме повечко с математика,а и на тези,които не са толкова знаещи.
А Кучинов-да,това е същият този човек и той щеше да даде задачата така,както и аз я давам.Предполагам,че го познавам по-добре.
MENKA
Математиката ми е страст

Мнениеот Гост » 23 Май 2014, 07:08

И по какво се различава този отговор от това, което е написала по-горе monika_at? Само по две сметки повече.

monika_at казва, че ако страните са a>b>c да се сметне [tex]a^2-b^2-c^2[/tex] и според знака да се определи вида на триъгълника.

В МENKINOTO решение освен тази разлика трябва да се сметне и [tex]-2bc[/tex] и [tex]\frac{a^2-b^2-c^2}{-2bc}[/tex]и на това число да се гледа знака.

Така ли е бе MENKE?
Гост

Мнениеот math10.com » 23 Май 2014, 09:37

А не може ли така,кратко ,просто и ясно:
Ако [tex]a=b=c[/tex] то триъгълника е равностранен
Ако [tex]a=b\ne c[/tex] то триъгълника е равнобедрен
Ако [tex]a\ne b;b\ne c ; a\ne c[/tex] то триъгълника е разностранен
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Следваща