MENKA написа:Аз съм учила във ФМИ на СУ "Климент Охридски".Колко съм голяма-вече съм с висше образование.Но във ФМИ се научих най-вече на това-да чета внимателно задачите и да осмислям това,което се иска.Възпитаничка съм и на г-н Йордан Кучинов /автор на много учебници/-и за средно образование,и по висша математика.Преподавам и частни уроци по математика-4-12 клас,матури,ЛААГ,МА,ДУ.Съвсем друга професия упражнявам официално.Но всички,които съм подготвяла досега,независимо от целта на заниманието,имат положително развитие.
Гост написа:Кой знае как си учила, като не знаеш, че има обратна на питагоровата теорема.
monika_at написа:Това са теоремите- свойства и теоремите- признак.
Пример: Теорема -свойство:
Ако триъгълник е правоъгълен, то сборът от квадратите на катетите е равен на квадрата на хипотенузата.
Теорема -признак (обратна на теоремата-свойство). Ако сборът от квадратите на две страни в триъгълник е равен на квадрата на третата, то триъгълникът е правоъгълен и третата страна е хипотенуза в него.
В учебниците също се ползва термина "обратна теорема".
MENKA написа:monika_at написа:Това са теоремите- свойства и теоремите- признак.
Пример: Теорема -свойство:
Ако триъгълник е правоъгълен, то сборът от квадратите на катетите е равен на квадрата на хипотенузата.
Теорема -признак (обратна на теоремата-свойство). Ако сборът от квадратите на две страни в триъгълник е равен на квадрата на третата, то триъгълникът е правоъгълен и третата страна е хипотенуза в него.
В учебниците също се ползва термина "обратна теорема".
Известно ми е това.Но няма точна дефиниция за това понятие.Има аксиоми,теореми,следствия и др.Но деффиниция за "обратна" теорема няма.След като няма,значе не може да се употребява като математически термин.Термините в математиката са точни и ясни.За това "понятие" във ФМИ пишат 2.00
MENKA написа:Известно ми е това.Но няма точна дефиниция за това понятие.Има аксиоми,теореми,следствия и др.Но деффиниция за "обратна" теорема няма.След като няма,значе не може да се употребява като математически термин.Термините в математиката са точни и ясни.За това "понятие" във ФМИ пишат 2.00
Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика
Регистрирани потребители: Google [Bot]