Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Уравнение на допирателната, ъглов коефициент!

Уравнение на допирателната, ъглов коефициент!

Мнениеот katal_latem » 23 Окт 2014, 09:20

Здравейте, можете ли да ми обясните какво трябва да правя на тези задачи, защото аз не знам...
1) Напишете уравненията на допирателните към графиките на f(x) и g(x) в пресечните им точки, ако:
f(x)=x2-1 g(x)=x2-3x+2
2) Намерете лицето на триъгълника с върхове началото на координатната система и пресечните точки с координатните оси на допирателната към графиката на:
f(x)=(2x-2)/(x+1) с k=4
Знам как да открвам уравнение на допирателната, знам на какво е равно к, но явно не мога да го приложа и не разбирам как трябва да решавам задачите. Моля, обяснете ми какво трябва да правя! Бладаря предварително!
katal_latem
Нов

Рейтинг: 0

Re: Уравнение на допирателната, ъглов коефициент!

Мнениеот Knowledge Greedy » 23 Окт 2014, 21:42

katal_latem написа:...1) Напишете уравненията на допирателните към графиките на f(x) и g(x) в пресечните им точки, ако:
f(x)=x2-1 g(x)=x2-3x+2
...
1. Ами да намерим първо пресечните им точки. Решаваме системата
[tex]\begin{array}{|l}
y=x^2-1\\
y=x^2-3x+2
\end{array}[/tex]
Решението е едно
[tex]\begin{array}{|l}
x=1\\
y=0
\end{array}[/tex], значи двете графики имат една пресечна точка.

Сега, щом знаеш какво е [tex]k[/tex] и как да го намериш - намираш го. После го заместваш в уравнението на допирателната към графиката на едната функция и готово.
Същата процедура - и с допирателната към графиката на другата функция.

2. Тук намираш производната. В условието е казано, че [tex]k=4[/tex] . Приравняваш производната на [tex]4[/tex] и откриваш координатата [tex]x[/tex] на допирната точка. След това пишеш уравнението на допирателната в тази точка към графиката на функцията.
Накрая - ако допирателната, която си намерил е да кажем [tex]y=4x+m[/tex], намираш пресечните точки с абсцисната и ординатната оси. Едната има [tex]y=0,[/tex] а другата има [tex]x=0[/tex]. Така знаем вече върховете на триъгълника и намираме лицето му.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика