от Гост » 15 Фев 2015, 16:26
Аз всъщност решавам задачата, но явно имам някакво обърква с този ъгъл 30 градуса къде е и затова не ми излизат отговорите:[tex]3\sqrt{7} cm^2[/tex] и [tex]\frac{14\sqrt{3} }{9 } cm^3[/tex] Вие това ли получавате?
Ако пирамидата е [tex]ABCA_1B_1C_1[/tex] и центровете на вписаните окръжности в [tex]ABC[/tex] и [tex]A_1B_1C_1[/tex]са [tex]O[/tex] и [tex]O_1[/tex] и средите на [tex]AC[/tex] и [tex]A_1C_1[/tex] са [tex]M[/tex] и [tex]M_1[/tex]. То ако разгледаме трапеца [tex]MOO_1M_1[/tex], където ъглите [tex]O[/tex] и [tex]O_1[/tex] са по 90 градуса, а ъгъл М по условие е 30 градуса. Също така основите на трапеца са съответно радиуси на вписите окръжности на основите на пирамидата и като ги сметнем съответно излизат за малката основа [tex]\frac{\sqrt{3} }{ 3}[/tex] и [tex]\frac{2\sqrt{3} }{3 }[/tex] за голямата - после лесно се намира за височината на пирамидата, че е [tex]\frac{1}{ 3}[/tex], а за апотемата [tex]\frac{2}{3 }[/tex] Смятайки околната повърхнина тя е сбор от лицата на трите трапеци, които са равнобедрени с основи 4 и 2 и височина [tex]\frac{2}{3 }[/tex] и получаваме за околната повърхнина 6 квадратни сантиметра, къде бъркам?