Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Обем на пирамида

Обем на пирамида

Мнениеот Гост » 22 Мар 2015, 18:56

Обемът на правилна триъгълна пирамида с околен ръб 4 и основен ръб 6 е равен на?

Не знам как да намеря височината на пирамидата. По точно не знам как да намеря радиуса на описаната, за да изразя височината. Ако някой може да помогне.

Засега съм получил V=3[tex]\sqrt{3}[/tex]h
Гост

Re: Обем на пирамида

Мнениеот Zarrie » 22 Мар 2015, 20:41

Равни околни ръбове [tex]\Rightarrow MO \bot ABC, OC=OA=OB = R[/tex]
[tex]AB=BC=CA \Rightarrow R = \frac{a\sqrt{3}}{3}=2\sqrt{3}, MO \bot ABC \Rightarrow CM^2=CO^2+MO^2 \Rightarrow MO=h=2[/tex]
[tex]B=AB.CC_{1}\frac{1}{2} \Rightarrow B = 9\sqrt{3}[/tex]
[tex]V=\frac{1}{3}.9\sqrt{3}.2=6\sqrt{3}[/tex]
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот Гост » 22 Мар 2015, 21:07

Откъде идва R=a[tex]\sqrt{3}[/tex]/3 ?
Гост

Мнениеот Zarrie » 22 Мар 2015, 21:24

Тъй като триъгълникът в основа е равностранен. Спускайки височина през единият от върховете тя се явява симетрала за страната, към която е спусната. От питагорова теорема намираме височината, а знаем, че в равностранен триъгълник центърът на вписаната и описаната окръжност съвпадат и се отнасят тъй както 2:1, откъде следва,че [tex]R=\frac{2h}{3}, r=\frac{h}{3}[/tex]
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика