Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Да се намери функцията f(x)

Да се намери функцията f(x)

Мнениеот Гост » 24 Мар 2015, 13:00

(x-1)f(x)+f(1/x)=(1/1-x) f(x) = ?
Ако е възможно универсален начин на решаване на такива задачи ще съм блгодарен. Попринцип полагам с буква, но тук не ми се получава.
Гост

Re: Да се намери функцията f(x)

Мнениеот Гост » 24 Мар 2015, 15:56

Направете полагане

f(x)=u
f(1/x)=1/u

След това решавате уравнението спрямо u,което ще бъде израз на х.

Послепис Неграмотната Менка
Гост

Мнениеот Добромир Глухаров » 24 Мар 2015, 16:03

Имаме [tex](x-1)f(x)+f(\frac{1}{x})=\frac{1}{1-x}\ (1)[/tex]

Сега навсякъде вместо [tex]x[/tex] пишем [tex]\frac{1}{x}[/tex]:

[tex](\frac{1}{x}-1)f(\frac{1}{x})+f(x)=\frac{1}{1-\frac{1}{x}}\ (2)[/tex]

pешаваме [tex](1)[/tex] и [tex](2)[/tex] като система относно неизвестните [tex]f(x)[/tex] и [tex]f(\frac{1}{x})[/tex]

Аз получавам [tex]f(x)=\frac{1}{x-1}[/tex], но може и да съм сбъркал в сметките.
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Мнениеот Гост » 24 Мар 2015, 17:06

Много съм тъп ! Не мога да си обясня как не се сетих ....Мерси много за решението. Това е отговора.
Гост

Мнениеот Zarrie » 24 Мар 2015, 17:49

Може би глупав въпрос, но откъде се досещате, че трябва да се състави второ уравнение с реципрочното на х? :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 17:51

Когато имаме [tex]f(x)[/tex] Заместваме навсякъде, където имаме [tex]x[/tex] със другата стойност на функцията ( в случая [tex]f(\frac{1}{x}[/tex] ) . Ако беше [tex]f(x+1)[/tex] другата, щяхме просто да заместим с [tex]x+1[/tex] .
widescreendfg
Нов

Рейтинг: 8

Мнениеот Zarrie » 24 Мар 2015, 18:10

Тоест работим с двете дадени ни стойности на функцията? Сега намирам логиката. Дадено е [tex]f(x),f(\frac{1}{x})[/tex]и затова използваме тези стойности?
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 18:21

Точно така.
Уточнявам пак, че няма значение, че са реципрочни.Може да е примерно [tex]f(x+5)[/tex] . Има три типа задачи от този вид.Точно при този тип трябва да имаме задължително две функции и едната от тях да е [tex]f(x)[/tex]
Забелязваш ли, че когато замести [tex]x[/tex] със [tex]\frac{1}{x}[/tex] стойностите просто се разменят.
Където е било [tex]f(x)[/tex] става [tex]f(\frac{1}{x})[/tex] и обратно.
После ги поставяме във система.Гледаме да оставим само [tex]f(x)[/tex] и получаваме отговора :)
widescreendfg
Нов

Мнениеот Zarrie » 24 Мар 2015, 18:36

Много благодаря :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот inveidar » 24 Мар 2015, 21:04

widescreendfg написа: Ако беше [tex]f(x+1)[/tex] другата, щяхме просто да заместим с [tex]x+1[/tex] .

И нямаше да получим нищо съществено! :D Просто в случая замествайки хикс с едно върху хикс се разменят местата на стойностите на функцията и можем да съставим система.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 21:22

Не мисля, че разбираш обяснението ми. Като заместя със [tex](x+1)[/tex] ще стане:
[tex]f(x+1)[/tex] и [tex]f(\frac{1}{x+1})[/tex]
А от този вид се решават:
[tex]x+1 \rightarrow \frac{1}{x+1}[/tex]
[tex]x\rightarrow -\frac{x}{x+1}[/tex]
Нататък е ясно.
За това, че "просто си разменяли местата", пробвай при [tex]\frac{x}{2x-1}[/tex]
widescreendfg
Нов

Мнениеот drago » 24 Мар 2015, 22:10

Защо си мислиш, че не разбира обясненията ти? Този тип функционални у-ния си имат тертип, както и горе долу всички от тях, но нещата не са чак толкова универсални, сякаш даваш рецепта за всичко. Ако имаш връзка м/у функционални стойности напр. в точките x и x+1 , т.е. връзка м/у f(x) и f(x+1), този метод няма да работи. Това работи, ако имаш някакво зацикляне м/у съответните точки, в които са взети функ. стойности, както в случая [tex]x\to 1/x[/tex] е итерация, която зацикля на втория ход. Други такива са някои дробно линейни функции, може би това, за което споменаваш (скоро ми попадна едно такова функ. у-ние, в което се зацикляше на третия ход), но това не е универсална резепта.
И въобще кой дава такива неща за домашна за 12-ти клас, не съм виждал и на канд. студ. изпити. Това се дава по олимпиади, или образованието е по напреднало, отко;лкото беше :)

П.П. Не съм фен на функционалните у-ния, имам си съображения, но това е дълга история. Така че, не претендирам да съм някакъв капацитет. Просто мнение.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот widescreendfg » 24 Мар 2015, 23:28

За мен е едно и също. Все едно си говорим за лимеси. [tex]x=\frac{1}{t} ;t\rightarrow0[/tex] и после се получава винаги [tex]\frac{0}{0}[/tex] .После си правя първа производна. Ако се получи отново [tex]\frac{0}{0}[/tex], втора производна и т.н . Всички задачи си имат универсален начин. "Цаката" е да решиш 50 задачи от вид и няма да ти правят впечатление по трудните задачи. Точно за лимесите ако видиш решенията на авторите на сборниците, свят да ти се завие. Едва ли не, всяка задача се решава по различен начин :D .
widescreendfg
Нов

Мнениеот inveidar » 25 Мар 2015, 07:35

widescreendfg написа:Не мисля, че разбираш обяснението ми. Като заместя със [tex](x+1)[/tex] ще стане:
[tex]f(x+1)[/tex] и [tex]f(\frac{1}{x+1})[/tex]
А от този вид се решават:
[tex]x+1 \rightarrow \frac{1}{x+1}[/tex]
[tex]x\rightarrow -\frac{x}{x+1}[/tex]
Нататък е ясно.
За това, че "просто си разменяли местата", пробвай при [tex]\frac{x}{2x-1}[/tex]

Наистина не го разбирам, защото си го казал неразбрано. Аз те разбрах така
[tex](x-1)f(x+1)+f(\frac{1}{x})=\frac{1}{1-x}\ (1)[/tex] . Вместо [tex]f(x)[/tex] имаш [tex]f(x+1)[/tex]. Хайде сега го реши.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот kmitov » 25 Мар 2015, 09:15

Според мен колегата widescreendfg казва, че ако има например [tex](x-1)f(x)+f(x+1)=\frac{1}{1-x}[/tex] ще замести навсякъде [tex]x[/tex] с [tex](x+1),[/tex] за да получи система?

Или и аз не съм разбрал?

Поради това, че такова заместване никога няма да зацикли системата ще е безкрайна май?
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот widescreendfg » 25 Мар 2015, 10:51

Явно аз не съм се изказал правилно.Ако нямаш [tex]f(x[/tex]), а имаш например [tex]f(x+2)[/tex] и [tex]f(-x-1)[/tex]
[tex]x+2\rightarrow-x-1[/tex]
[tex]x\rightarrow-x-3[/tex]
заместваш, правиш система и се получава :).
получава се само при някои.
аз поне само за тези знам.
в университета сигурно ще ни научат и на другите.
widescreendfg
Нов

Мнениеот drago » 25 Мар 2015, 10:57

widescreendfg написа:...
в университета сигурно ще ни научат и на другите.

Аха..., на такива работи изобщо няма да ви учат. Пък и за тях единна рецепта, както ти казах, няма.
drago
Математик

Мнениеот widescreendfg » 25 Мар 2015, 13:05

drago, защо толкова агресивно. Извиних се, че не съм се изказал правилно. Ако ти можеш да решиш [tex](x−1)f(x+1)+f(x)=11−x[/tex], обясни ни как става. Сигурно има някакъв начин. Няма нерешима задача.
Последна промяна widescreendfg на 25 Мар 2015, 14:01, променена общо 1 път
widescreendfg
Нов

Мнениеот drago » 25 Мар 2015, 13:26

Няма нищо агресивно, просто ти казвам, че това няма да го учиш във ФМИ, да не говорим някъде другаде. Там няма такава дисциплина - функционални у-ния...
widescreendfg написа:[tex](x−1)f(x+1)+f(1x)=11−x[/tex]...

това го оправи и ще ти кажа.
drago
Математик

Мнениеот drago » 25 Мар 2015, 22:49

[tex](x−1)f(x+1)+f(x)=11−x[/tex]
Защо ми се струва, че това си го видял от някъде. Някак е много подбрано, не е като предложеното от invedar, което си е бая мазало. Кккто и да е.
Имаме
[tex]f(x+1) = \frac{-f(x) +11 -x}{x-1} \,,\, x\neq 1 \,\,\,\,\,\, (*)[/tex]
От друга страна , като заместим [tex]x=1[/tex] става [tex]f(1)=10[/tex] (много кръгло e някак, само от някоя книжка си го извадил :) )
Като имаме предвид (*), нека [tex]f_0[/tex] е произволна функция [tex](0,1] \to \mathbb{R}[/tex], удовлетворяваща [tex]f_0 (1)=10[/tex].
Последователно дефинираме:
[tex]f_1: (1,2]\to \mathbb{R}\,,\, f_1(x) :=\frac{-f_0(x-1) +11 -(x-1)}{x-2}, x\in (1,2)\,,\, f_1(2)[/tex] е каквото си искаме
[tex]f_n(x): (n,n+1]\to \mathbb{R}\,,\, f_n(x) :=\frac{-f_{n-1}(x-1) +11 -(x-1)}{x-2}, x\in (n,n+1]\,,\, n=2,3,\dots[/tex]
И наляво:
[tex]f_{-n}(x) := 11-x -(x-1)f_{-n+1}(x+1)\,,\, x\in (-n, -n+1]\,,\, n=1,2,\dots[/tex]
И накрая дефинираме търсената ф-я [tex]f[/tex] :
[tex]f(x) := f_n(x)\,,\, x\in (n, n+1] \,,\, n \in \mathbb{Z}[/tex]
Това са всевъзможните решения на твоето функц. у-ние. ОК?
drago
Математик

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика