Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защо това уравнения няма решение?

Защо това уравнения няма решение?

Мнениеот Гост » 07 Апр 2015, 12:55

http://priem.tu-sofia.bg/kcfinder/uploa ... 4-15_2.pdf
Защо отговорът на задача 5 е Д? Аз получавам -3 и не виждам защо да не е така. Ако някой може да ми обясни
Гост

Re: Защо това уравнения няма решение?

Мнениеот monika_at » 07 Апр 2015, 13:25

Гост написа:http://priem.tu-sofia.bg/kcfinder/upload/priem/files/Test%2BOtgovori-04-04-15_2.pdf
Защо отговорът на задача 5 е Д? Аз получавам -3 и не виждам защо да не е така. Ако някой може да ми обясни

Не искам да те обиждам, но ако не го виждаш, значи не е добре. Замести х=-3. Дясната страна става отрицателна и у-то няма реални корени.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Гост » 07 Апр 2015, 17:39

Мислех си, че като под корена е в квадрат не пречи да е отрицателен, явно нещо ми се губи..
Гост

Мнениеот monika_at » 07 Апр 2015, 17:50

Гост написа:Мислех си, че като под корена е в квадрат не пречи да е отрицателен, явно нещо ми се губи..

Проблемът не е в подкоренната величина, а в дясната страна.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Гост » 07 Апр 2015, 17:52

Може да провериш по два начина. Първият е директна проверка, при която в този случай се получава 3=-3, което не е вярно числово равенство следователно не е решение и това уравнение няма решение. Вторият начин е да определиш дефиниционното множество, от където виждаш че х трябва да е по-голямо или равно на 0 от където веднага -3 отпада като решение.
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 08 Апр 2015, 20:42

Забележка към
Гост написа:Може да провериш по два начина...
. Вторият начин е да определиш дефиниционното множество, от където виждаш че х трябва да е по-голямо или равно на 0 от където веднага -3 отпада като решение.

Дефиниционното множество се определя като множество от онези [tex]x[/tex], с които са изпълними алгебричните операции, в участващите функции. В случая то е [tex](-\infty ; \,\ +\infty)[/tex].

Конфликтът в тази задача е между множествата от стойности на лявата и дясната страна на уравнението. За намереното [tex]x[/tex] лявата страна е положителна, а дясната отрицателна.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика