Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Сфера

Сфера

Мнениеот Гост » 11 Апр 2015, 15:49

Сфера се допира до всичките ръбове на куб. Да се намери отношението на радиуса на сферата към радиуса на вписаната в околна стена на куба окръжност.
Гост

Re: Сфера

Мнениеот ptj » 11 Апр 2015, 15:57

1:1
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 11 Апр 2015, 16:25

ptj написа:1:1

Не, поне според отговорите, [tex]\sqrt{2}[/tex] е посочен.
Гост

Мнениеот amsara » 11 Апр 2015, 19:12

Точно толкова получавам аз за отговор - [tex]\sqrt{2}[/tex]. Ако приемем страната на куба за [tex]a[/tex], то диаметърът на допиращата се до ръбовете сфера е диагоналът на квадрат от стените на куба, тоест [tex]d=a\sqrt{2} =>R=\frac{a\sqrt{2}}{2}[/tex]. А диаметърът на вписанатa в една от стените окръжност е равен на саматa страна [tex]a => R_{1}=\frac{a}{2}[/tex]. Тогава отношението помежду им е [tex]\frac{a\sqrt{2}}{2} : \frac{a}{2}=\sqrt{2}[/tex]

Ptj, май си имал предвид друга сфера - тази, която се допира до стените, тоест вписаната. Тогава отношението би било наистина 1:1. Или пък си смятал с описана около квадрата окръжност. И тогава би било пак 1:1.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот ptj » 11 Апр 2015, 19:19

Не съм прочел правилно, отговора ми бе за вписана в куба сфера.
Решението на Сара е вярно.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 20 Яну 2016, 15:25

amsara написа:Точно толкова получавам аз за отговор - [tex]\sqrt{2}[/tex]. Ако приемем страната на куба за [tex]a[/tex], то диаметърът на допиращата се до ръбовете сфера е диагоналът на квадрат от стените на куба, тоест [tex]d=a\sqrt{2} =>R=\frac{a\sqrt{2}}{2}[/tex]. А диаметърът на вписанатa в една от стените окръжност е равен на саматa страна [tex]a => R_{1}=\frac{a}{2}[/tex]. Тогава отношението помежду им е [tex]\frac{a\sqrt{2}}{2} : \frac{a}{2}=\sqrt{2}[/tex]

Ptj, май си имал предвид друга сфера - тази, която се допира до стените, тоест вписаната. Тогава отношението би било наистина 1:1. Или пък си смятал с описана около квадрата окръжност. И тогава би било пак 1:1.

Имам подобна задача, и попаднах на това решение. Но не мога да разбера как се намира центъра на сферата, която се допира до ръбовете на куба. Дали ще може да ми обясните, че не мога да си го представя.
Гост

Мнениеот KOPMOPAH » 21 Яну 2016, 08:38

В съседната тема Куб и три кълба Knowledge Greedy е дал много хубав чертеж на сферата и куба
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика