Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Система

Система

Мнениеот Гост » 12 Апр 2015, 12:30

Множеството от стойности на параметъра [tex]a[/tex], за които системата \begin{array}{|l} x^2 + y^2 = 16 \\ y = 0,75x - a \end{array} има точно две решения е?
Гост

Re: Система

Мнениеот MENKA » 12 Апр 2015, 13:14

Заместете в първото уравнение от системата y=0,75x-a и ще получите квадратно уравнение за x
При D>0 КУ ще има 2 решениа
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот Knowledge Greedy » 12 Апр 2015, 13:21

Намираме един диаметър [tex]PQ[/tex] на окръжността с уравнение [tex]x^2+ y^2 = 16[/tex] такъв, че
[tex]\begin{array}{|l} y = -\frac{4}{3}x \\ x^2+ y^2 = 16 \end{array}[/tex]
Решенията на тази система са координатите на [tex]P[/tex] и [tex]Q[/tex] .
[tex]P\left ( -\frac{12}{5}; \,\ \frac{16}{5} \right )[/tex] и [tex]Q\left ( \frac{16}{5}; \,\ -\frac{12}{5} \right )[/tex]

Ограниченията за параметъра [tex]a[/tex], ще получим като заместим с тези координати във второто уравнение на дадената система [tex]y = \frac{3}{4}x-a[/tex]

[tex]a_2=\frac{3}{4}.\frac{16}{5}-\left ( -\frac{12}{5} \right )=\frac{24}{5}[/tex]
[tex]a_1=\frac{3}{4}.\left (- \frac{12}{5} \right )-\left ( \frac{16}{5} \right )=-\frac{25}{5}=-5[/tex]
Двойка взаимноперпендикулярни прави.PNG
Двойка взаимноперпендикулярни прави.PNG (22.01 KiB) Прегледано 243 пъти

Така правата с уравнение [tex]y = \frac{3}{4}x-a[/tex] ще пресича дадената окръжност в две точки
[tex]\Leftrightarrow \,\ a\in \left ( -5; \,\ \frac{25}{4} \right )[/tex]
Последна промяна Knowledge Greedy на 12 Апр 2015, 13:27, променена общо 1 път
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 12 Апр 2015, 13:27

Като отговор е посочен [tex]a\in(-5;5)[/tex]. Дали някъде нещо трябва да се коригира от решението Ви?
Гост

Мнениеот pipi langstrump » 12 Апр 2015, 14:42

Сигурно трябва, защото очевидно интервала за [tex]а[/tex] трябва да е симетричен спрямо нулата.
Иначе, ако знаеш малко аналитична геометрия, може и по-лесно - намираш нормалното уравнение на правата - [tex]\pm\frac{4}{5}(y - \frac{3}{4}x + a)=0[/tex], оттука разстоянието й до центъра на окр. е [tex]\pm\frac{4а}{5}[/tex]. Когато [tex]а[/tex] e строго между -5 и 5 разстоянието е по-малко от радиуса => тогава системата има 2 решения.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот Гост » 12 Апр 2015, 15:22

Ами задачата е от сборник за ТУ, мисля че трябва да има някакво по-лесно решение с учебен материал.
Гост

Мнениеот inveidar » 12 Апр 2015, 15:44

Гост написа:Ами задачата е от сборник за ТУ, мисля че трябва да има някакво по-лесно решение с учебен материал.

Е, има, естествено! Заместваш игрека в първото уравнение и получаваш квадратно уравнение относно хикс. Сега остава да намериш за кои стойности на параметъра то има точно две решения, т.е да откриеш за кои стойности на параметъра дискриминантата му е положителна. Не знам защо ти показват такива фантасмагории, когато е ясно, че ти си нямаш представа как се решава система?! :D
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот ptj » 12 Апр 2015, 16:14

Решение с училищен материла има, но се изисква да го знаеш. :!:

Първото е уравнение на окръжност, докато второто е права (с ъглов коефициент [tex]\frac{3}{4}[/tex]).
Т.е. иска се да намериш кога правата пресича окръжността.
За окръжността има 2 допирателни със същия ъглов коефициент, а търсените прави са им успоредни и се намират точно между тях.

Използвайки механичния смисъл на първата производна можеш да намериш въпросните допирателни, а след това и решенията.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Гост » 12 Апр 2015, 16:19

Ами да, Knowledge Greedy като е разменил координатите на [tex]Q[/tex] , ще има място за спор.
[tex]Q\left ( \frac{12}{5}; \,\ -\frac{16}{5} \right )[/tex]
Интересно защо не е забелязал липсата на СИМЕТРИЯТА в отговора, тя Е НАТРАПВАЩА СЕ!
Гост

Мнениеот Гост » 12 Апр 2015, 17:10

inveider, разбира се, че тръгнах по този път, но явно съм изпитал затруднение и затова съм написал задачата. Все пак благодаря Ви за идеите. Може би и аз имам вина, че не написах какво съм получил и как точно съм работил, за което се извинявам. Все пак успях да си намеря грешката - след като съм заместил с у в първото уравнение се получава това: [tex]25x^2-24ax+16a^2-256=0[/tex] и тук при намиране на дискриминантата на това уравнение не съм бил повдигнал а-то пред коефицианта b на втора степен и то там ми се получаваха едни ужасии и не можах да осъзная грешката си, въпреки многократното преглеждане на сметки, това ми е убягнало.
Гост

Мнениеот drago » 12 Апр 2015, 20:41

inveidar написа:
Гост написа:Ами задачата е от сборник за ТУ, мисля че трябва да има някакво по-лесно решение с учебен материал.

Е, има, естествено! Заместваш игрека в първото уравнение и получаваш квадратно уравнение относно хикс. Сега остава да намериш за кои стойности на параметъра то има точно две решения, т.е да откриеш за кои стойности на параметъра дискриминантата му е положителна. Не знам защо ти показват такива фантасмагории, когато е ясно, че ти си нямаш представа как се решава система?! :D

Абсолютно. Понякога най-простата и естествената идея решава нещата. Вижте поста на Менка.
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот inveidar » 12 Апр 2015, 20:44

Видях го, но късно! :D Извинявай, Менка!
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика