Гост написа:Броят на различните начини, по които десет еднакви номерирани монети могат да се разпределят в три кутии, като в някоя кутия може да има нула на брой монети, е равен на?
Отговор - 66 начина.
Гост написа:...десет еднакви номерирани монети могат да се разпределят в три кутии, като в някоя кутия може да има нула на брой монети...
ptj написа:3 мнения по-горе един "гост" е дал перфектно решение.![]()
Обаче някои катили не могат да го проумеят и продължават да задават глупави въпроси...
drago написа:Според мен са доста повече. Казано е:Гост написа:...десет еднакви номерирани монети могат да се разпределят в три кутии, като в някоя кутия може да има нула на брой монети...
Значи, аз разбирам, че монетите са номерирани от 1 до 10. Някъде горе да е посочено, че във всяка кутия трябва задължително да има последователно номерирани числа/монети/ ?
inveidar написа:Гост написа:Броят на различните начини, по които десет еднакви номерирани монети могат да се разпределят в три кутии, като в някоя кутия може да има нула на брой монети, е равен на?
Отговор - 66 начина.
След като нищо не е казано за кутиите, какво се подразбира? Еднакви ли са, или не? Не са еднакви. Тогава отговорът не би ли трябвало да е друг?
Ако във всяка кутия има монети, то това разпределение можем да направим по [tex]C_{9}^2.3![/tex] (броят на начините по които можем да разделим числата 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 с две черти на три групи и след това да ги разпределим в три кутии) начина. Към тях трябва да добавим и разпределението, при което в една кутия има 0 монети - още 9.3 начина. Накрая остават още три начина когато в една кутия са и десетте монети. Така получаваме 246 начина. Бъркам ли някъде?
Тук изглежда броиш с повторения. Може да сложиш една монета в няколко кутии.inveidar написа:Какво ще кажете, ако вместо монетите в кутиите "слагаме" кутиите в монетите? Тогава във всяка от монетите можем да сложим първата, втората или третата кутия - три възможности. Така общия брой на начините е ... 59049... начина. И това мисля, че е верния отговор.
Knowledge Greedy написа:Тук изглежда броиш с повторения. Може да сложиш една монета в няколко кутии.inveidar написа:Какво ще кажете, ако вместо монетите в кутиите "слагаме" кутиите в монетите? Тогава във всяка от монетите можем да сложим първата, втората или третата кутия - три възможности. Така общия брой на начините е ... 59049... начина. И това мисля, че е верния отговор.
Гост написа:Ако някой познава доц. д-р Марин Маринов - можете да го питате точно какво е имал предвид.
Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика
Регистрирани потребители: Google [Bot]