Здравейте! Има нов вид задачи. Става въпрос за пояснителен, числен, линеен и трансверзалален мащаб. Като за пояснителния ни казаха само че се махат 5 знака или нещо такова. Нито записахме нещо конкретно за него нито нищо. Числения има си формули но тъмна Индия. Въобще не разбрах, къде кога е m, кога е km и т.н. Линейния също има формули и някакви деления се броят там или нещо подобно. Дадена е някаква линия като едната страна разграфките са нагъсто а другата са по-нарядко и има някакви цифри които, май са самите деления които деления не разбрах от къде идват и какво се прави с тях. Някакви пределни точности има, величини, основи и т.н. И може би най-сложния от видовете мащаби - транверзалния. Някаква таблица се чертае и от по сгъстената част на таблицата излизат някакви черти и отиват незнайно защо на еди кой си ред. Не разбрах, от къде трябва да тръгнат тези черти и къде да завършат. По кое трябва да се ориентирам за да знам от къде да ги спусна или пък може би е пак нещо в деленията. Дори на снимката ще видите L2 дето пише не съм го довършил защото не разбрах как се смята. Не че L1 го разбрах. От къде дойде всяка една цифра не разбрах, нито пък стана ясно как ги получиха събира ли се някъде, дели ли се и т.н. Другото което е някакви правоъгълни координати ни дадоха. Които май се смятат по някаква константа на Гаус-Крюгер +500. Нещо май се дели по константата и т.н. Също не ни казаха коя буква какво значи. В интернет нищо не открих. Е трябва да е Екватора или пък може да е изток но W нямам представа какво може да е. Този вид координати също си имат формули. Също проекцията на Гаус-Крюгер давала възможност, земната повърхност да се проектира на плоскост в 60 шестградусови и 120 триградусови зони. Също така ни казаха че имало значение коя зона къде попадала дали в изток дали в запад, каквото и да означава това. Съжалявам че такъв роман се получи, но гледам да съм в крачка с тези задачи и да съм ги разбрал. Много ще съм благодарен ако ми обясните за всяко едно нещо как се получава кое число от къде идва, къде се събира или дели или там каквото трябва, коя буква какво значи и т.н.
Благодаря предварително