Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Пирамида с основа трапец

Пирамида с основа трапец

Мнениеот Гост » 18 Апр 2017, 21:47

Здравейте, нужна ми е малко помощ с една задача от стереометрия. Ако може да ми дадете насока, аз ще се опитам да я реша сам.
Условието е:
Основата на пирамида е трапец, успоредните страни на който са [tex]b[/tex] и [tex]2b[/tex]. Един от ъглите му е [tex]60^\circ[/tex]. Да се намери лицето на околната повърхнина на пирамидата, ако височината ѝ е [tex]\frac{b}{2}[/tex] и околните ѝ ръбове са еднакво наклонени към основата.
Благодаря предварително!
Гост

Re: Пирамида с основа трапец

Мнениеот Knowledge Greedy » 18 Апр 2017, 23:55

Да започнем с последното условие. Щом наклонът на околните ръбове спрямо основата е един и същ, то върхът на пирамидата се проектира в точка [tex]O[/tex], която е на равни разстояния от върховете на пирамидата, т.е. тази точка [tex]O[/tex] е център на описаната окръжност около основата.
Този факт несъмнено ще помогне за изчисляване на височините на околните стени с помощта на дадената височина [tex]h=\frac{b}{2}[/tex] и радиуса [tex]R[/tex] на описаната около основата окръжност.
Него пък [tex](R)[/tex] ще открием от първите две изречения на условието - почти очевидно е, че [tex]R=b[/tex] :D
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот KOPMOPAH » 20 Апр 2017, 08:48

Колегата Knowledge Greedy достатъчно добре посочва, само да добавя - след като говорим за описана окръжност около трапец, значи той е РАВНОБЕДРЕН и другият му ъгъл също е $60^\circ$ ... :D
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 22 Апр 2017, 14:53

Само да попитам, от къде се получава, че R = b ?
Гост

Мнениеот ptj » 22 Апр 2017, 18:48

Центъра на описаната окръжност е средата [tex]M[/tex] на основата [tex]CD[/tex]
с дължина [tex]2b[/tex].

Всеки околен ръб е с дължина [tex]\frac{b\sqrt{5}}{2}[/tex], а за лицата ползвай Херонова формула или Питагорова теорема.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика