Nathi123 написа:[tex]f(x)=x^{2}-2(a+2)x-2a-5\Rightarrow f(0).f(1)<0\Leftrightarrow (-2a-5)(-4a-8)<0\Leftrightarrow (2a+5)(a+2)<0\Leftrightarrow[/tex]
[tex]a\in (-2,5;-2)[/tex].
inveidar написа:Nathi123 написа:[tex]f(x)=x^{2}-2(a+2)x-2a-5\Rightarrow f(0).f(1)<0\Leftrightarrow (-2a-5)(-4a-8)<0\Leftrightarrow (2a+5)(a+2)<0\Leftrightarrow[/tex]
[tex]a\in (-2,5;-2)[/tex].
Всичко би било наред, ако първо провериш дали 0-та и 1-та не са корени, защото теоремата в учебниците е грешна и не важи в тези случаи!
Nathi123 написа:Мисля,че съм напълно коректна. Твърдя ,че не е нужно да се проверява дали [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] са корени на
[tex]f(x) = ax^{2}+bx +c ; a\ne 0[/tex] ,когато[tex]f(\alpha).f(\beta)<0[/tex] и съм доказала,че в този случай f(x) има 2 различни реални корена,които са различни от [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex].
Nathi123 написа:Мисля,че съм напълно коректна. Твърдя ,че не е нужно да се проверява дали [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] са корени на
[tex]f(x) = ax^{2}+bx +c ; a\ne 0[/tex] ,когато[tex]f(\alpha).f(\beta)<0[/tex] и съм доказала,че в този случай f(x) има 2 различни реални корена,които са различни от [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex].
Щом сте толкова сигурен,че теоремата е грешна,защо не докажете твърдението си?Преди време бяхте много категоричен и за вписания четриъгълник,но въпреки,че Ви поканих да докажете вашите твърдения,Вие си замълчахте.
Nathi123 написа:Първата поставена задача,решена от мен по ІІ начин е въз основа на следната теорема :
Нека [tex]f(x) =ax^{2}+bx+c; a\ne 0 ;[/tex] и [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] са реални числа,за които [tex]f(\alpha ) .f(\beta )<0\Rightarrow f(x)[/tex] има два различни реални корена,които са различни от [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex] и точно един от тях е в интервала [tex](\alpha,\beta )[/tex].
Тоест условието на теоремата е : При [tex]a\ne 0 f(x)=ax^{2} +bx +c ;f(\alpha).f(\beta) <0[/tex]( или при наличието на всички тези условия) следва заключението на теоремата: а именно,че квадратния тричлен f(x) има два различни реални корена, които са различни от дадените реални числа и точно един от тях е в интервала [tex](\alpha,\beta)[/tex] . Доказателството на тази теорема съм изложила почти цялото. И съм писала ,че от това което съм доказала ,лесно се вижда,че точно един от корените е в посочения интервал.
И ако се доказва с контрапример ,че това твърдение не е вярно ,то този пример трябва да изглежда така : пример на f(x)- квадратен тричлен за който [tex]f(\alpha).f(\beta) <0[/tex]и въпреки това f(x) има корен съвпадащ с [tex]\alpha[/tex] или [tex]\beta[/tex] или и двата корена са в посочения интервал,или двата корена са извън него. Тогава такъв пример ще посочва,че теоремата не е вярна.
Посочените примери не са такива.
Да вземем втория от тях . За кои стойности на параметъра а уравнението [tex]ax^{2} + (2a - 1)x +3 =0[/tex].
Преди да се приложи горната теорема отделно трябва да се разгледа случая когато нямаме квадратно уравнение. Т.е. а= 0 [tex]\Rightarrow -x+3 =0 \Leftrightarrow x =3.[/tex] Значи а =0 не е решение на задачата. При [tex]a \ne 0[/tex] се използва горната теорема.
Nathi123 написа:Вече стана досадно да се обяснявам грешна ,не грешна теорема. Не следя какво е публикувано в учебниците. Има формулирани теореми като необходимо и достатъчно условие. Т.е две различни теореми - права и обратна и човек трябва да си дава сметка в конкретна задача коя от двете теореми използва. Теоремата ,която доказах не е мое изобретение просто е формулирана малко по сбито,а именно : Ако [tex]f(x) = ax^{2}+bx+c =0, a \ne0[/tex] и [tex]f(\alpha).f(\beta) <0[/tex] ,то точно един от корените на f(x)= 0 се намира в интервала [tex](\alpha,\beta) ,[/tex]
В процеса на доказателство на твърдението първо от даденото условие може да се установи ,че D>0 ( например по показания от мен начин ) и от там следва,че f(x) има два различни реални корена,които са различни от краищата на интервала.
Освен това ,ако се измени условието [tex]f(\alpha).f(\beta) <0[/tex] на [tex]f(\alpha)f(\beta)\le 0[/tex] става съвсем друго твърдение различно от използваното от мен за решението на задачата от зададената от Гост тема. За мен така зададената тема е изчерпана и повече не ми е интересна.
Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]