Понеже съм се заел на самоучачка да си работя с граници, та малко нивото ми е ниско... Идеи относно тази?
$\lim_{x \to \frac{\pi}{3}} \frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{1 - 2cosx}$
S.B. написа:[tex]\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{1 - 2cosx} = \lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{2(\frac{1}{2} - cosx)} = \lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{2(cos\frac{\pi}{3} - cosx)} = \lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{- 4.sin(\frac{\pi}{3} - x).sin(\frac{\pi}{3} + x)} =[/tex]
[tex]\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{1}{4.sin(\frac{\pi}{3} + x)} = \frac{1}{4.sin\frac{2\pi}{3}} = \frac{1}{4.\frac{\sqrt{3}}{2}} = \frac{\sqrt{3}}{6}[/tex]
Davids написа:Супер, благодаря много! Значи, много мразя да се заблуждавам от уроци по определени тертипи.. като почна да уча дадени методики, и сякаш ми се затваря интуитивната аура за елементарни неща дори, но в друга посока... Та, в този ред на мисли, ще има ли начин да стане чрез някакво приложение на теоремата $lim_{x \to 0}\frac{sinx}{x} = 1$?
S.B. написа:Davids написа:Супер, благодаря много! Значи, много мразя да се заблуждавам от уроци по определени тертипи.. като почна да уча дадени методики, и сякаш ми се затваря интуитивната аура за елементарни неща дори, но в друга посока... Та, в този ред на мисли, ще има ли начин да стане чрез някакво приложение на теоремата $lim_{x \to 0}\frac{sinx}{x} = 1$?
Ако можеше да се преобразува така ,че да се получи [tex]\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin(x - \frac{\pi}{3})}{x - \frac{\pi}{3}}[/tex] тогава да , но аз лично не виждам как би могло това да стане .При тази задача,аз мисля,че нямам как да се използва [tex]\lim_{x \to 0}\frac{sinx}{x} = 1[/tex]
Гост написа:Лопитал е измислил начин......
Всъшност точно така е намерена границата [tex]\lim_{x \to 0}\frac{sin x}{x}=1[/tex]
[tex]\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{sin (x-\frac{\pi}{3})}{1-2cosx}=\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{(sin (x-\frac{\pi}{3}))'}{(1-2cosx)'}=\lim_{x \to \frac{\pi}{3}}\frac{cos (x-\frac{\pi}{3})}{2sinx}=\frac{\sqrt{3}}{3}[/tex]
А защо на S.B. не е верен отговора.Ами много просто , защото е объркана формулата [tex]cos \alpha - cos \beta = -2sin \frac{\alpha+\beta}{2}.sin \frac{\alpha-\beta}{2}[/tex] иначе ще стане и по този начин , но трябва да се напише още един ред , като се разложи числителя по формулата [tex]sin \alpha = 2sin \frac{\alpha}{2}.cos \frac{\alpha}{2}[/tex]
Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика
Регистрирани потребители: Google [Bot]