Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Симетрална равнина.

Симетрална равнина.

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 16:54

Тези две задачи, ме затрудняват, ако някой помогне, ще бъде супер.
Дадена е отсечка AB и права a. Намерете точка M, Mz a, MA=MB. Когат съществува такава точка.
Много ми трудно да си го представя това. В отговора пише: Ако правата не е успоредна на симетралната равнина на AB.
Аз доколкото успях да направя чертеж, според мен, ако [tex]M\in \sigma[/tex], то [tex]MA=MB[/tex], а ако [tex]M\notin \sigma[/tex], то [tex]MA\neMB[/tex]
Втората задача:
Даден е триъгълник ABC
а)Докажете, че пресечницата на симтралните равнини на AB и BC е перпендикулярна на (ABC)
б)Докажете, че симетралните равнини на страните на триъгълника се пресичат в една права [tex]s[/tex]
в)Докажете, че ако [tex]Xz s[/tex], то XA=XB=XC
Гост

Re: Симетрална равнина.

Мнениеот KOPMOPAH » 02 Ное 2018, 17:57

Ако правата е успоредна на симетралната равнина на $AB$, то тя никога няма да я пресече. По определение всяка точка от симетралната равнина е равноотдалечена от краищата на отсечката. Значи точката на пресичане на правата със симетралната равнина е търсената точка $M$, защото хем е равноотдалечена, т.е. $MA=MB$, хем принадлежи на правата.

При втората задача трябва да съобразиш:
а) и двете симетрални равнини са перпендикулярни на равнината $(ABC)$, откъдето и пресечницата им също е перпендикулярна на $(ABC)$;
б) и в) се доказват, като се има предвид, че всяка точка от пресечницата е равноотдалечена от трите върха (помисли защо) ;)
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 18:29

а) и двете симетрални равнини са перпендикулярни на равнината $(ABC)$ Това как го знаем? :)
Гост

Мнениеот inveidar » 02 Ное 2018, 18:57

Гост написа:а) и двете симетрални равнини са перпендикулярни на равнината $(ABC)$ Това как го знаем? :)

АВ е перпендикулярна на симетралната си равнина и тогава всяка равнина, която минава през АВ също е перпендикулярна на симетралната равнина - теорема, т.е равнината АВС е перпендикулярна на симетралната равнина на АВ. Аналогично и за другата.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 21:08

inveidar написа:
Гост написа:а) и двете симетрални равнини са перпендикулярни на равнината $(ABC)$ Това как го знаем? :)

АВ е перпендикулярна на симетралната си равнина и тогава всяка равнина, която минава през АВ също е перпендикулярна на симетралната равнина - теорема, т.е равнината АВС е перпендикулярна на симетралната равнина на АВ. Аналогично и за другата.

Логично е ,да но понеже такава теорема няма досека в уроците, но след като написахте това, аз потърсих по-напреде и се оказа, че е сложена тази теорема 2,3 урока напреде. Мозъците не са го измислили... :)
Гост

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 21:37

Окей, горе долу вече ми става ясно.
Първо към съвета ви (помисли, защо)
Ако имаме отсечка AB и [tex]\sigma[/tex], [tex]O\in AB, AO=OB[/tex] нейната симетрална равнина.
Имаме точка M, такава, че MA=MB, то от равнобедрения [tex]\triangle ABM \Rightarrow MO\bot AB[/tex] И тъй като равнината през M перпендикулярна на AB, сърдъжа точката O и е единствена, то тя е точно тази равнина [tex]\sigma \Rightarrow M\in \sigma[/tex], ако MA=MB.
Ако имаме точка [tex]N\in \sigma \Rightarrow NO\bot AB[/tex], защото щом [tex]AB\bot \sigma[/tex], то всяка права от [tex]\sigma[/tex] е перпендикулярна на [tex]AB[/tex] и [tex]AO=OB \Rightarrow \triangle ABN[/tex] e равнобедрен [tex]\Rightarrow AN=NB[/tex], ако [tex]N\in \sigma[/tex]
Сега към втората задача, нямам и на идея как да опиша доказателствата на подточки а) и б), но за в):
[tex]X\in s=\sigma_{AB}\cap\sigma_{BC}\cap\sigma_{AC} \Rightarrow X\in \sigma_{AB} \Rightarrow XA=XB[/tex]
[tex]X\in\sigma_{BC} \Rightarrow XB=XC[/tex]
[tex]X\in\sigma_{AC} \Rightarrow XA=XC[/tex]
[tex]XA=XB=XC[/tex]
Ако някой ми напише как математически да докажа а) и б) топ е!. :)
Гост

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 21:59

Окей, още малко прогрес имам.
Понеже, [tex]\sigma_{AB}\bot (ABC)[/tex] и [tex]\sigma_{BC}\bot (ABC) и [tex]S_{AB}\cap S_{BC}[/tex] и [tex]S_{AB}\in \sigma_{AB}[/tex] [tex]S_{BC} \in \sigma_{BC}[/tex] значи и [tex]\sigma_{AB}\cap\sigma_{BC}=s[/tex], която лежи и в двете равнини, перпендикулярни на [tex](ABC)[/tex], следователно [tex]s\bot (ABC)[/tex]
б)[tex]S_{AB}\cap S_{BC}\cap S_{AC}=\Rightarrow \sigma_{AB}\cap\sigma_{BC}\cap\sigma_{AC}=s[/tex].
Това доказателство пълно ли е?
Гост

Мнениеот inveidar » 02 Ное 2018, 23:13

Гост написа:
Логично е ,да но понеже такава теорема няма досека в уроците, но след като написахте това, аз потърсих по-напреде и се оказа, че е сложена тази теорема 2,3 урока напреде. Мозъците не са го измислили... :)

Чакай сега. Щом не сте го учили, трябва да го докажем по друг начин. Аз си помислих, че сте студент.
Значи симетралната равнина на АВ пресича равнината АВС в симетралата на АВ. Аналогично, симетралната равнина на ВС пресича равнината на АВС в симетралата на ВС. Симетралите на триъгълника АВС имат обща точка О и тя е център на описаната около него окръжност. Така получихме, че двете симетрални равнини имат обща точка О, а следователно и обща права през тази точка. Тази обща права не може да лежи в АВС, защото тогава ще излезе, че симетралните равнини съвпадат с АВС, или съвпадат помежду си, което е невъзможно, защото симетралите на АВ и ВС не съвпадат. Така те имат обща пресечница през О, която е перпендикулярна на АВ(АВ е перпендикулярна на симетралната равнина, следователно и на всяка права от нея!) и на ВС. Готово! :)
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 02 Ное 2018, 23:23

inveidar написа:
Гост написа:

Чакай сега. Щом не сте го учили, трябва да го докажем по друг начин. Аз си помислих, че сте студент.
Значи симетралната равнина на АВ пресича равнината АВС в симетралата на АВ. Аналогично, симетралната равнина на ВС пресича равнината на АВС в симетралата на ВС. Симетралите на триъгълника АВС имат обща точка О и тя е център на описаната около него окръжност. Така получихме, че двете симетрални равнини имат обща точка О, а следователно и обща права през тази точка. Тази обща права не може да лежи в АВС, защото тогава ще излезе, че симетралните равнини съвпадат с АВС, или съвпадат помежду си, което е невъзможно, защото симетралите на АВ и ВС не съвпадат. Така те имат обща пресечница през О, която е перпендикулярна на АВ(АВ е перпендикулярна на симетралната равнина, следователно и на всяка права от нея!) и на ВС. Готово! :)

Евала, супер сте.
Гост

Мнениеот inveidar » 15 Мар 2019, 16:22

For me that is enough! :)

Последно избутване Anonymous от 15 Мар 2019, 16:22
Аватар
inveidar
Математик

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика