Гост написа:Здравейте. Не съм сигурен дали доказателството, което съм написал за тази задача е пълно.
Да се докаже, че ортогоналната проекция на върхъ на триъгълна пирамида, на която околните ръбове AD=BD=CD са равни е центъра на описаната около триъгълника окръжност ABC.
Нека пирамидата да е ABCD с връх D
[tex]пр_{(ABC)}D=D' \Rightarrow DD'\bot (ABC)[/tex]
От горното следва, че следните триъгълници са правоъгълни: [tex]\triangle CD'D, \triangle AD'D, \triangle BD'D[/tex]
Питагорови теореми за тях:
[tex]CD'^{2}=CD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD'^{2}=AD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]BD'^{2}=BD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD=CD=BD[/tex]
От тези неща следва, че [tex]AD'=BD'=CD'[/tex],
Сега това достатъчно ли е?
Мисля,че има излишни неща,като Питагор например. Ако 2 триъгълника са еднакви ,то съответните им елементи са равни.
Трябва да се насочиш към дефиницията за център на описана около триъгълник окръжност ,а именно,че той лежи на пресечната точка на симетралите на страните.Трябва да използваш свойството,което си учил в 7 клас, че ако една точка е равноотдалечена от краищата на отсечка,то тя лежи върху симетралата на отсечката.
Доказателство:
От това ,че [tex]\triangle ADD'\cong \triangle BDD'\cong \triangle CDD[/tex]'( по катет и хипотенуза) [tex]\Rightarrow AD'= BD'= CD' \Rightarrow т.D'\in S_{AB }, D'\in S_{BC } , D'\in S_{AC }[/tex] или т.[tex]D'[/tex] е пресечна точка на симетралите на страните на [tex]\triangle ABC[/tex] ,а знаеш,че пресечната точка на симетралите в триъгълника е център на описаната окръжност.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика