Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ортогонална проекция на връх на пирамида

Ортогонална проекция на връх на пирамида

Мнениеот Гост » 05 Ное 2018, 16:12

Здравейте. Не съм сигурен дали доказателството, което съм написал за тази задача е пълно.
Да се докаже, че ортогоналната проекция на върхъ на триъгълна пирамида, на която околните ръбове AD=BD=CD са равни е центъра на описаната около триъгълника окръжност ABC.
Нека пирамидата да е ABCD с връх D
[tex]пр_{(ABC)}D=D' \Rightarrow DD'\bot (ABC)[/tex]
От горното следва, че следните триъгълници са правоъгълни: [tex]\triangle CD'D, \triangle AD'D, \triangle BD'D[/tex]
Питагорови теореми за тях:
[tex]CD'^{2}=CD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD'^{2}=AD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]BD'^{2}=BD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD=CD=BD[/tex]
От тези неща следва, че [tex]AD'=BD'=CD'[/tex],
Сега това достатъчно ли е?
Гост

Re: Ортогонална проекция на връх на пирамида

Мнениеот 123a » 05 Ное 2018, 17:37

Последното показва, че $D'$ е пресечна точка на симетралите, а ние знаем, че центъра на описаната около триъгълник окръжност е пресечна точка на симетралите.
123a
Напреднал

Рейтинг: 297

Мнениеот S.B. » 05 Ное 2018, 17:57

Гост написа:Здравейте. Не съм сигурен дали доказателството, което съм написал за тази задача е пълно.
Да се докаже, че ортогоналната проекция на върхъ на триъгълна пирамида, на която околните ръбове AD=BD=CD са равни е центъра на описаната около триъгълника окръжност ABC.
Нека пирамидата да е ABCD с връх D
[tex]пр_{(ABC)}D=D' \Rightarrow DD'\bot (ABC)[/tex]
От горното следва, че следните триъгълници са правоъгълни: [tex]\triangle CD'D, \triangle AD'D, \triangle BD'D[/tex]
Питагорови теореми за тях:
[tex]CD'^{2}=CD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD'^{2}=AD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]BD'^{2}=BD^{2}-DD'^{2}[/tex]
[tex]AD=CD=BD[/tex]
От тези неща следва, че [tex]AD'=BD'=CD'[/tex],
Сега това достатъчно ли е?

Мисля,че има излишни неща,като Питагор например. Ако 2 триъгълника са еднакви ,то съответните им елементи са равни.
Трябва да се насочиш към дефиницията за център на описана около триъгълник окръжност ,а именно,че той лежи на пресечната точка на симетралите на страните.Трябва да използваш свойството,което си учил в 7 клас, че ако една точка е равноотдалечена от краищата на отсечка,то тя лежи върху симетралата на отсечката.
Доказателство:
От това ,че [tex]\triangle ADD'\cong \triangle BDD'\cong \triangle CDD[/tex]'( по катет и хипотенуза) [tex]\Rightarrow AD'= BD'= CD' \Rightarrow т.D'\in S_{AB }, D'\in S_{BC } , D'\in S_{AC }[/tex] или т.[tex]D'[/tex] е пресечна точка на симетралите на страните на [tex]\triangle ABC[/tex] ,а знаеш,че пресечната точка на симетралите в триъгълника е център на описаната окръжност. :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот ptj » 14 Фев 2019, 09:48

Може и по друг начин - щом два околни ръба са равни, то върха на пирамидата лежи в симетралната равнина на съответния основен ръб.
Т.е. реално върха (извън основата) лежи на пресечницата на две симетрални равнини (3-тата не ни трябва),а самата пресечница е перпендикулярна на основата (права перпендикулярна на две пресичащи се прави от равнина е перпендикулярна на самата равнина).
Тогава нейния пробод е точно ортогоналната проекция на върха в равнината на основата, а от факта че лежи в симетрални равнини следва, че пробода е равно отдалечен от 3-те върха на основата.

Последно избутване Anonymous от 14 Фев 2019, 09:48
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика