Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Сечение на куб с равнина

Сечение на куб с равнина

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 10:32

Даден е куб [tex]ABCDA_{1}B_{1}C_{1}D_{1}[/tex] с ръб a. Ако M,N и P са средите на AB,BC и [tex]CC_{1}[/tex]. Намерете сечението на куба с равнината, през тези точки. Сечението не знам как да го опиша, иначе е шестоъгълник.
Гост

Re: Сечение на куб с равнина

Мнениеот S.B. » 12 Яну 2019, 12:22

Без заглавие (21).png
Сечение на куб с равнина
Без заглавие (21).png (271.73 KiB) Прегледано 3282 пъти
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 12:34

Не мога да го опиша.
Гост

Мнениеот S.B. » 12 Яну 2019, 12:49

Гост написа:Не мога да го опиша.

В равнината на стената $(ABCD)$ права [tex]MN \cap DC = E , MN \cap AD = G[/tex]
В равнината на стената $(DCC_{1 }D_{1 })$ права [tex]EP \cap D_{1 }C_{1 } = F , EP \cap DD_{1 } = H[/tex]
В равнината на стената $(ADD_{1 }A_{1 })$ права [tex]GH \cap AA_{1 } = J ,GH \cap A_{1 }D_{1 } = I[/tex]
$MNPFIJ$ е търсеното сечение
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 12:52

S.B. написа:
Гост написа:Не мога да го опиша.

В равнината на стената $(ABCD)$ права [tex]MN \cap DC = E , MN \cap AD = G[/tex]
В равнината на стената $(DCC_{1 }D_{1 })$ права [tex]EP \cap D_{1 }C_{1 } = F , EP \cap DD_{1 } = H[/tex]
В равнината на стената $(ADD_{1 }A_{1 })$ права [tex]GH \cap AA_{1 } = J ,GH \cap A_{1 }D_{1 } = I[/tex]
$MNPFIJ$ е търсеното сечение

Докажи, че това е триъгълник: Заклевам се това е триъгълник. :x
Гост

Мнениеот S.B. » 12 Яну 2019, 12:55

Гост написа:Докажи, че това е триъгълник: Заклевам се това е триъгълник. :x

В какво се заклеваш? :lol:
Като си толкова сигурен - докажи го! :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 12:56

П.П. Под описване имам предвид обосноваване, защо точно там лежи тази точка, защот точно това е пресечницата. Така се изисква от мен да го покажа, че това е сечнието. А не да го начертая а да напиша това е така, защото... ами така е.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 12:57

S.B. написа:
Гост написа:Докажи, че това е триъгълник: Заклевам се това е триъгълник. :x

В какво се заклеваш? :lol:
Като си толкова сигурен - докажи го! :D

Много интересно, значи.
Ако можех нямаше да питам. Старата песен на нов глас. :roll:
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 13:28

Молбата ми е още отворена. Моля, ако иамте желание да помогнете.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 14:02

S.B. написа:
Гост написа:Молбата ми е още отворена. Моля, ако иамте желание да помогнете.

Мисля,че направих предостатъчно за теб - имаш чертеж имаш описание на построението и е крайно време да си размърдаш мозъка и да си направиш и доказателството!Не си спомням някой да ми е давал за домашно тази задача ,нито си спомням някоя клауза от някакъв виртуален даоговор според който аз или който и да е друг от този форум да е длъжен да ти решава задачите!Запомни,че тук всичко е на доброволни начала!И какво ознаава "Старата песен на нов глас?" Ти си изключително нахален и безочлив! Ако търсиш забавление в това да се заяждаш с някого,не само си сбъркал човека,но и форума в който да водиш безмислените си спорове! :mrgreen:

Богу...
Аз не ви задължавам ВАС, да пишете. Нито някой друг. Аз МОЛЯ. Обаче Вие пишете, не за да помогнете, ами е така да вървят мненията. Да има. :)
Така, че може да не ми спамите на поста. Ами, ако не можете да помогнете просто да замълчите и да не се отваряте толкова много.
Аз ако не напиша нищо след Вас, някой добър човек, който МОЖЕ да помогне ще помисли, че това което сте написали е това, което ми трябва. А то не е. Затова айде, ако обичате да си събирате партакешите и чао от моята тема, капиш?
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 16:38

Гост написа:Ей мухльо или мухльо..
Съобразявай се как говориш с хора,които могат да ти бъдат меко казано родители. Ти потвърждаваш тезата,че цялото ви поколение сте педали и лигльовци, кото само един хубав бой може да ви оправи ! Уроците по математика, в които детайлно се разглеждат задачките се заплащат, но както по-горе ти написах.. Имаш нужда от един пердах,не от уроци !
Призовавам разумните хора, които преобладават тук да не помагат на тоя малоумник, за да се научи как да се държи и как се иска услуга !
Хубав ден на всички и предварително благодаря !
Поздрави,
Ивайло Георгиев

:lol: Ама страшен темерут. С този социалистически морал да си ходиш от де си излязъл.
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2019, 16:42

Призовавам, администратора или модератор, ако има такъв. Да погледне какви хора помагат на учениците, когато им трябва помощ. И най-вече специфично S.B. , която обръща всичко на скандал.
Разпространители на омраза бол.
Поздрави,
Гост

Мнениеот Петър Евгениев » 13 Яну 2019, 14:32

Гост написа:Даден е куб [tex]ABCDA_{1}B_{1}C_{1}D_{1}[/tex] с ръб a. Ако M,N и P са средите на AB,BC и [tex]CC_{1}[/tex]. Намерете сечението на куба с равнината, през тези точки. Сечението не знам как да го опиша, иначе е шестоъгълник.

hexagon.png
hexagon.png (51.35 KiB) Прегледано 3170 пъти

Моля те, не мрази математиката заради такива идиоти!
Тук е форум за математика и всичко, което се прави е безплатно. Затова е много грозно да се намесват пари, и че било за уроци, което е много грешно. И трябва да разберете, че не така работи интеренета. Живем във велико време. Можеш да получиш информация за всичко, което ти трябва само търси!
Всеки прави колкото иска безплатно. А за циничното ви поведение, на хората които нахлебиха човека е меко казано неприемливо и доказва колко вие имате нужда от пердах, а не ученика, който се е узовал във форума по математика, а не ходи по улиците да си губи времето примерно. Адмирации за това.
------------------------------------------------------------------
И е прав Гост1.0. Той иска да се покаже. Трябваше да напишеш, че ти трябва обосновка, защото описание е буквално да напишеш кое е сечението, а то е следствие от обосновката. Определени са ни точките: [tex]M,N[/tex] и [tex]P[/tex] като среди на ръбовете [tex]AB, BC[/tex] и [tex]CC_{1}[/tex]
Ето виж: Продължавам правта [tex]MN[/tex] до пресичането и с [tex]DA[/tex] и [tex]DC[/tex] в т.[tex]S[/tex] и т.[tex]V[/tex].
Разглеждаме Правата [tex]VP[/tex], защото и двете точки от нея са ни определени. [tex]VP[/tex] я продължаваме до пресичането на ръба [tex]C_{1}D_{1}[/tex] в т.[tex]Q[/tex](знаем, че ще я пресече, защото щом [tex]V[/tex] е външна за стената, а [tex]P[/tex] вътрешна, то [tex]VP\cap C_{1}D_{1}=Q[/tex]-вътрешна).
Продължаваш и [tex]DD_{1}[/tex] до пресичането му с [tex]VQ[/tex] в т.[tex]R[/tex].
Сега имаш достатъчно определени точки, за да построиш [tex]SR[/tex], която пресича ръбовете [tex]AA_{1}[/tex] и [tex]A_{1}D_{1}[/tex] във вътрешни точки [tex]K[/tex] и [tex]L[/tex]. Така определихме сечението: [tex]MNPQLK[/tex], което е правилен шестоъгълник. Сега използвай това, че [tex]MN[/tex] и [tex]NP[/tex] са равни и са средни отсечки, и са успоредни на другите страни на шестоъгълника([tex]MN||LQ, NP||LK[/tex], да докажеш, че е правилен този шестоъгълник.
-------------------------------------------------------------------------------------
Ако не сте разбрали това е математически форум. Нека го запазим чист от болшевишките петолъчки, с които са ви пълнили главите.
Господ да пази този форум от комунистически парцали, които очевидно имат само пед*ли, велосипедисти и вегани в акъла.
Освен това, тук не е продавалник. Може всеки да иска безплатно и да получи отговор безплатно.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот ptj » 13 Яну 2019, 14:59

Обосновката - [tex]\vec{MN}=\frac{1}{2} \vec{AC}=\frac{1}{2}\vec{A_1C_1}=\vec{LQ}[/tex] (средни отсечки).

Другите две двойки вектори, съответстващи на страни в [tex]MNPQLK[/tex] -аналогично, т.е. получената фигура е правилен шестоъгълник.

Прилагайки аксиомата, че през точка може да се прекара само една права успоредна на дадена и съобразявайки, че 3 точки определят равнина, доказваме, че и останалите 3 точки от шестоъгълника лежат в същата равнина.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот S.B. » 13 Яну 2019, 15:51

Гост написа:....Обаче Вие пишете, не за да помогнете, ами е така да вървят мненията. Да има. :)
Така, че може да не ми спамите на поста. Ами, ако не можете да помогнете просто да замълчите и да не се отваряте толкова много.
Аз ако не напиша нищо след Вас, някой добър човек, който МОЖЕ да помогне ще помисли, че това което сте написали е това, което ми трябва. А то не е. Затова айде, ако обичате да си събирате партакешите и чао от моята тема, капиш?
[/quote]
Може би колегата Петър Евгениев намира за нормален този език на ученика към мен,след като съм му направила чертежа и след като съм описала построението???И защо?Защото съм отказала да направя и доказателството?Може би трябваше да му напиша и домашното???
Може би колегата Петър Евгениев ще бъде така добър да ми преведе какво означава думата "капиш"?И адмирира ли израза "събирайте си партакешите и чао от моята тема,капиш?" Или може би това вече е нормално изразно средство във форума,а аз още не съм разбрала!
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Петър Евгениев » 13 Яну 2019, 16:27

S.B. написа:(...)И адмирира ли израза "събирайте си партакешите и чао от моята тема,капиш?" Или може би това вече е нормално изразно средство във форума,а аз още не съм разбрала!(...)

В никакъв случай не е! Но е по-норално от последвалите варварски изяви на "Гост2.0".
В гугъл пише, че цитирам: "Капиш Чаткаш ли? Схващаш ли? Разбираш ли?" край на цитата. Което е що годе цивилизовано. А за другото по-грубичко свързано с партакешите :lol: , навярно "Учебника по математика(...)" наистина е разплакал повече ученици от, който и да е любовен роман.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика