Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Окръжност и перпендикулярни хорди

Окръжност и перпендикулярни хорди

Мнениеот Гост » 05 Апр 2019, 19:59

[tex]AB=9, BC=5, AB\bot BC[/tex] Да се намерят разстоянията от центъра на окръжността до дадените хорди.
Гост

Re: Окръжност и перпендикулярни хорди

Мнениеот S.B. » 06 Апр 2019, 11:28

Гост написа:[tex]AB=9, BC=5, AB\bot BC[/tex] Да се намерят разстоянията от центъра на окръжността до дадените хорди.

Струва ми се ,че нещо и липсва на тази задача.Намерих подобна.Ето как изглежда тя:
"В окръжност са дадени две взаимно перпендикулярни хорди $AB$ и $CD$, които се пресичат в точка $M$.Намерете разстоянията от центъра на окръжността до хордите ,ако $AM$ = 8 см,$MB$ = 2 см,$CM$ = 3 см, $MD$ = 5 см
Двете задачи имат и прилика и разлика.Зададената от нашия ГОСТ задача е неопределена в сравнение със задачата която аз открих.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5323

Мнениеот Гост » 06 Апр 2019, 12:27

Не й липсва нищо на задачата. Хордите имат обща точка В, което показва че В лежи на окръжността и тръгълник АВС е правоъгълен.
Гост

Мнениеот S.B. » 06 Апр 2019, 12:47

Гост написа:Не й липсва нищо на задачата. Хордите имат обща точка В, което показва че В лежи на окръжността и тръгълник АВС е правоъгълен.

Правилно! :D Непростимо недоглеждане от моя страна! :lol: 30 пъти го четох като$AB$ и $CD$ :lol: :lol:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 06 Апр 2019, 13:14

Без заглавие (29).png
Без заглавие (29).png (228.58 KiB) Прегледано 2779 пъти
Гост написа:[tex]AB=9, BC=5, AB\bot BC[/tex] Да се намерят разстоянията от центъра на окръжността до дадените хорди.

Построявам $OM \bot AB$ и $ON\bot BC$ ; $ОМ$ и $ON$ принадлежат на диаметрите $\Rightarrow $ разполовяват съответните хорди.Четриъгълникът $OMBN$ има 3 прави ъгли $\Rightarrow OMBN$ е правоъгълник и $OM = BN = 2,5 ; ON= BM = 4,5$
Скрит текст: покажи
Извинявам се за предишното ми мнение,но и аз съм човек!Може би и на мен пролетта ми е подействала по някакъв начин.. :lol:
Аватар
S.B.
Математик

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика