Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от производни

Задача от производни

Мнениеот Henz » 14 Юни 2010, 11:25

Ще може ли някой подробно да ми обясни как се решава тази задача?Този материал въобще ми се губи и нямам никаква идея как се решават подобен тип задачи.

Да се намери ъгловият коефициент на допирателната към графиката на функцията [tex]f(x)=\frac{x^{4 }-x^{8}+10}{ 4}[/tex] в точката от графиката,имаща за абциса x=1.
Henz
Фен на форума

Рейтинг: 7

Re: Задача от производни

Мнениеот mathinvalidnik » 14 Юни 2010, 20:17

[tex]f'(x_{0})=tg\alpha=k[/tex](въпросният ъглов коефициент)

п.п Ако ти е нужно още пояснение-питай!
mathinvalidnik
Фен на форума

Рейтинг: 6

Мнениеот Henz » 15 Юни 2010, 12:31

Ами ако може да я обесниш подробно,щото нито знам какво е ъглов коефициент абе все едно да я обясниш на някой който си няма и идея за какво става въпрос. :lol: Ако може и графика сложи че въобще не мога да си ги представя нещата.Нямам си идея от материала за тая задача а в учебника е обяснено кошмарно и искам с примера да го схвана. :)
Henz
Фен на форума

Мнениеот MoDz » 23 Юни 2010, 11:56

Тангенсът на ъгъла, сключен между 0x и графиката на функцията, е равен на производната на съответната функция.
Тоест, както ти казаха по-горе:
[tex]f'(x)=tg\alpha[/tex], като f(x) е функцията.
Намери си правилата за диференциране и намери производната на функцията.
MoDz
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот WEBER » 26 Юни 2010, 14:08

MoDz написа:Тангенсът на ъгъла, сключен между 0x и графиката на функцията, е равен на производната на съответната функция.
Тоест, както ти казаха по-горе:
[tex]f'(x)=tg\alpha[/tex], като f(x) е функцията.
Намери си правилата за диференциране и намери производната на функцията.

Само че ъгълът не е между Ox и графиката на функцията, а между Оx и допирателната към графиката в точка [tex]M_{0} (x_{0} , f(x_{0}))[/tex] т.е. [tex]k=tg a=f'(x_{0})[/tex]
Последна промяна WEBER на 01 Юли 2010, 21:47, променена общо 1 път
Аватар
WEBER
Напреднал

Мнениеот WEBER » 26 Юни 2010, 14:15

[tex]f(x)=\frac{x^4-x^8+10}{4 }[/tex]

[tex]f(x)=\frac{x^4}{4 }- \frac{x^8}{4 }+ \frac{10}{ 4}[/tex]

[tex]f'(x)=\frac{4x^3}{4 } -\frac{8x^7}{4 }[/tex]

[tex]f'(x)=x^3-2x^7[/tex]

[tex]f'(1)=1^3-2.1^7=-1[/tex]

[tex]k=-1[/tex]
Аватар
WEBER
Напреднал

Мнениеот Henz » 01 Юли 2010, 16:00

Мерси за решението,но ще можете ли да ми обясните какво всъщност е производна.В учебника е обяснено с нещо като момента скорост но..... :shock:
Henz
Фен на форума

Мнениеот Добромир Глухаров » 01 Юли 2010, 16:23

Може да погледнеш в Wiki: http://en.wikipedia.org/wiki/Derivative
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Мнениеот Henz » 01 Юли 2010, 16:28

Мерси,но е на англииски и има доста термини които не разбирам. :|
Henz
Фен на форума

Мнениеот Добромир Глухаров » 01 Юли 2010, 16:36

Ами просто казано производна е границата на отношението на изменението на функцията към изменението на аргумента, когато изменението на аргумента клони към нула:

[tex]f'(x_0)=\lim_{\Delta x \to 0}\frac{f(x_0+\Delta x)-f(x_0)}{\Delta x}[/tex]
Аватар
Добромир Глухаров
Математик

Рейтинг: 2178

Мнениеот b1ck0 » 01 Юли 2010, 16:36

На графиката долу виждаш част от функцията [tex]f(x)[/tex], казвам част тъй като осите са [tex]dx[/tex] и [tex]dy[/tex], тоест това са оси на безкрайно малки величини ( това е една много уголемена част от графиката на функцията ). От графиката на функцията са взети две точки с координати [tex]A = (x_{1};y_{1})[/tex] и [tex]B = (x_{2};y_{2})[/tex]. От графиката се вижда че докато [tex]x[/tex] е нарастнало от стойност [tex]x_{1}[/tex] до стойност [tex]x_{2}[/tex], то и стойността на функцията е нарастнала от стойност [tex]y_{1}[/tex] до стойност [tex]y_{2}[/tex]. Отношението [tex]\frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}} = tg \angle BAN[/tex] в [tex]\triangle ANB[/tex]. Записано по друг начин:
[tex]tan \alpha = \frac{y_{2}-y_{1}}{x_{2}-x_{1}} \Right tan \alpha = \frac{ \Delta y}{ \Delta x}[/tex], но още в началото казахме че [tex]x_{1},x_{2},y_{1},y_{2}[/tex] са безйрано малки величини, следователно [tex]x_{2} - x_{1} \approx 0[/tex], както и [tex]y_{2} - y_{1} \approx 0[/tex], затова ние не можем директно да пресметнем това отношение ... Затова пресмятаме:
[tex]\lim_{x\to\ 0} \frac{ \Delta y}{ \Delta x}[/tex], последното представлява производната на функцията в точка [tex]x_{0}[/tex]
Прикачени файлове
proizvodna.png
proizvodna.png (9.36 KiB) Прегледано 887 пъти
Последна промяна b1ck0 на 01 Юли 2010, 20:34, променена общо 1 път
Аватар
b1ck0
Напреднал

Мнениеот Henz » 01 Юли 2010, 17:13

Май го разбрах,доста е абстрактно :) ,не разбирам какво друго приложение би имало освен да мъчи учениците :lol:

Значи производна всъщност е изменението на графиката от една точка до друга точка от графиката,при стойностите на аргументите при двете точки толкова близки една до друга,че разликата им клони към нула.Ясно е защо са се опитвали да го обеснят в учебника като момента скорост. :) А пък b1ck0 ми е обяснил перфектно защо производната на функция съвпада със тангенса на ъгъла между допирателната и функцията. ;) Благодаря на всички,за обясненията,много ми помогнахте. :P
Henz
Фен на форума

Мнениеот b1ck0 » 01 Юли 2010, 20:34

Идея си нямам защо са се опитали да го обясняват със скорости, при положение че можеха да направят горната картинка ... Радвам се че съм ти помогнал :)

П.С: я снимай корицата на учебника и го покажи всички да го видим ... :lol:
Аватар
b1ck0
Напреднал

Мнениеот Henz » 01 Юли 2010, 21:30

Ето това е учебника. :mrgreen: Да му направим една хубава реклама.
http://prikachi.com/images/638/2285638P.jpg
Henz
Фен на форума

Мнениеот WEBER » 01 Юли 2010, 22:01

Точно, за да не звучи абстрактно производна най-хубаво се обяснява със закона за движение на материална точка или както някой какза със "скорости".

Henz, всичко тръгва оттам, че средната скорост на едно движещо се тяло по път не дава пълна информация за движението му във всеки момент и точно тук идва необходимостта от въвеждането на производни. До колкото знам първи ги е открил Нютон (независимо от него и Лайбниц), който е физик.Щом ги е открил, значи е опрял до тяхната употреба във физиката (която не е амстрактна, ако говорим за класическа физика):

ако предположим, че [tex]s=f(t)[/tex]е законът за движение на една материална точка, където [tex]t[/tex] е времето, а [tex]s[/tex]-изминатият път, скоростта [tex]v[/tex] на движението в даден момент [tex]t_{0}[/tex] е равен на стойността на производната на [tex]f(t)[/tex], изчислена при [tex]t=t_{0}[/tex], т.е. [tex]v=s'=f'(t_{0})[/tex].
Аватар
WEBER
Напреднал

Мнениеот Henz » 02 Юли 2010, 19:07

А като разглеждаме производна на функция какво всъщност гледаме? :?А за това със скоростите може ли да ми дадеш пример,струва ми се интересно.примерно по производна да се намери скороста на кола да кажем,възможно ли е такова нещо? :)
Henz
Фен на форума

Мнениеот ganka simeonova » 02 Юли 2010, 19:35

Henz написа:А като разглеждаме производна на функция какво всъщност гледаме? :?А за това със скоростите може ли да ми дадеш пример,струва ми се интересно.примерно по производна да се намери скороста на кола да кажем,възможно ли е такова нещо? :)

Сега, аз не знам, дали ще го обясня така, както го разбирам:)
Много добре осъзнавам, че понятието производна е трудно, да се осмисли. Аз лично го осмислих, като станах студентка 1 курс и то благодарение на проф. Дойчин Дойчинов- светла му памет..
Може да ме разпънат на кръст, но за мен производната е скоростта на изменение на ф-я в дадена точка.
Най- просто примерче:
Да разгледаме ф-та [tex]y=2[/tex]. Това е ф-я конст.
Има ли изменение? Нееее. Тя за всяка стойност на х, все си е 2..
Тогава има ли скорост на изменение? Нееее. И е така :) Все пак първата произодна на константата е 0.
ganka simeonova

Мнениеот Henz » 03 Юли 2010, 18:19

WEBER защо си махна поста с функцията.Пусни го пак.Обяснението ти беше хубаво. :)
Henz
Фен на форума

Мнениеот WEBER » 04 Юли 2010, 11:41

Не беше много коректен отговор, като измисля нещо по-добро пак ще пиша.
Аватар
WEBER
Напреднал

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика