Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи от Изпит в ТУ

Задачи от Изпит в ТУ

Мнениеот Гост » 29 Мар 2020, 23:45

Здравейте,може ли да ми помогнете с решаването на тези задачи
1.да се намерят най-малката и най-голямата стойност на функцията f(x)=x^3-3x^2+1
Отг:НМС=-3 и НГС=17

2.Стойността на реалния параметър k,за която корените на уравнението x^2-7x+k=0 е равна на 15,е:
Отг:-44

3.от снимката
Прикачени файлове
A3CE5F30-C281-417D-8331-5B19B13B1A3E.jpeg
A3CE5F30-C281-417D-8331-5B19B13B1A3E.jpeg (657.57 KiB) Прегледано 335 пъти
Гост

Re: Задачи от Изпит в ТУ

Мнениеот Гост » 29 Мар 2020, 23:48

За условието на втора задача - Стойността на реалния параметър k за която РАЗЛИКАТА ОТ корените на уравнението .... е равна на 15,е
Гост

Мнениеот KOPMOPAH » 30 Мар 2020, 02:42

Приемаме, че $x_1>x_2$, намираме разликата:$$x_1-x_2=\frac{-b+\sqrt{D}}2-\frac{-b-\sqrt{D}}2=\sqrt D$$По условие:$$x_1-x_2=\sqrt D=15$$ $$D=49-4k$$Остава да се реши уравнението:$$49-4k=15^2$$ ;)

П.П. При задачи, в които става дума за разлика в корените, винаги трябва да се използва, че ${\color{blue}\boxed{{\color{black} x_1-x_2=\frac{-b+\sqrt{D}}2-\frac{-b-\sqrt{D}}2=\sqrt D }}}$
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот KOPMOPAH » 30 Мар 2020, 14:29

Разходи се из сайта и открий такива чудеса, като Програма за чертаене на графики на функции
Там ще видиш как изглежда, а ако си прочетеш лекциите - и как да намериш минимума и максимума чрез производни. Отговорите се отнасят за минимума и максимума, а не за НГС/НМС - откъде са тези задачи?

Скрит текст: покажи
За НГС/НМС може да се говори само в зададен интервал, какъвто в случая няма, НМС е $-\infty$, а НГС $\infty$!
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 30 Мар 2020, 14:36

KOPMOPAH написа:Разходи се из сайта и открий такива чудеса, като Програма за чертаене на графики на функции
Там ще видиш как изглежда, а ако си прочетеш лекциите - и как да намериш минимума и максимума чрез производни. Отговорите се отнасят за минимума и максимума, а не за НГС/НМС - откъде са тези задачи?

Скрит текст: покажи
За НГС/НМС може да се говори само в зададен интервал, какъвто в случая няма, НМС е $-\infty$, а НГС $\infty$!

Да,пропуснала съм да напиша инервала [0;4]
Проблема ми с тази задача е ,че не съм наясно как се намира НМС И НГС на кубична функция.
Гост

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика