от MaMyT » 10 Юли 2010, 18:38
Сорка,че ви натоварвам с подобен чертеж,макар и правен от мен,дори и на мен ми е трудно да ви го разгадая ,но ще опитам да ви го опиша в 2 стъпки и какво ,може би, трябваше да използвам.като начало преди време в една задача имаше нещо такова като условие:"Докажете,че ако Върхът на триъгълна пирамида се проектира ортогонално върху основата(ABC да речем ) ,и по-точно върху ортоцентъра,то [tex]AB\bot CD,AC\bot BD,AD\bot BC[/tex] (където D е върхът на пирамидата),и че сборът на квадратите на тези две двойки 2 по 2 е равен на другите ([tex]AB^{2}+CD^{2}=AC^{2}+BD^{2}[/tex]...,но както и да е) и може би ако бях използвал това по-рано щях да си спестя времето.ТА!Аз започнах по следния начин-Щом окръжността се допира до всички ръбове Чертеж 1 ,то следва,че във всяка стена може да се впише окръжност(като част от сферата)Фактически ръбовете се явяват като допирателни и от тук (и след акто сме доказали.че АБЦД е правилен тетраедър) можем да намерим омебът на една от пирамидите измежду Чертеж 2 ,а те са ANLK.CNMQ,MLBP,DKQP,NMQO,NQOK,KOQP,MQPO,НАДЯВАМ се ,че разпознавате фигурите по чертежите.И вече от тук не е трудна да се намери обемът на една от пирамидите,не че в момента знам как ,но все пак ...... ама знам,че трябва да е равно на [tex]r^{3}/3[/tex]
- Прикачени файлове
-

- ЧЕРТЕЖ 1
- untitled2.1.JPG (13.01 KiB) Прегледано 586 пъти
-

- ЧЕРТЕЖ 2
- untitled2.JPG (16.76 KiB) Прегледано 586 пъти