Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

интеграли

интеграли

Мнениеот Georgi Kostadinov » 02 Сеп 2010, 10:14

здравейте,изучавам физика и понякога се натъквам на интеграли,а тъй като не сме ги изучавали материала свързан с тях ми е доста труден ако знаете някакви сайтове, в които са по-подробно обяснени ще се радвам ако ги споделите,няма значение дали са на английски или български
Georgi Kostadinov
Нов

Рейтинг: 0

Re: интеграли

Мнениеот b1ck0 » 02 Сеп 2010, 10:45

Щом английския не те притеснява ти препоръчвам това: http://academicearth.org/lectures/big-picture-integrals
Аватар
b1ck0
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот L.e.o » 02 Сеп 2010, 10:57

Georgi Kostadinov,
В гимназията даскала по физика още в 8 клас почна да ни гърби с тригонометрия, функции и интеграли. Просто няма как.
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0% ... 0%B0%D0%BB
Преди да се научиш да интегрираш, 1во трябва да се научиш да диференцираш. Добрата новина е, че по-голямата част от физичните задачи (по време на гимназиалното обучение) изискват най-много таблични диференциали и интеграли, което е добра новина за теб.

Тоест,
1во научи Изледване на Функции и диференцирането как става( без диференциране няма интегриране). След това интегрирането и след това диференциалните уравнение. Тези 3те вървят ръка за ръка.
Не знам на колко години си и дали ще схванеш нещата. Аз лично не ги схванах от началото (то никой май не успя) , на което даскала казваше: Трябва време за да "втасат" нещата.

Не мислиш ли, че можеш да минеш и без висша математика докато си ученик? От години вече не дават задачи, изисквайки висша математика дори на нациолен кръг олимпиада по физика.
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот Martin Nikovski » 02 Сеп 2010, 11:17

L.e.o е прав, че напоследък не дават задачи, изискващи висша математика, НО има някои, които без нея са решими само от този, който ги е измислил (или както аз го наричам... "изкуствено" решими). Трябва да се сетиш за някакво преобразувание... а дали правилната мисъл ще дойде в главата ти по време на състезанието/олимпиадата е друг въпрос... ;)
Така че, помисли си струва ли си да започнеш с висша математика... :) Аз започнах от 9 клас с диференциране, интегриране... и, честно да си кажа, първият път гледах като абориген... :lol:
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика