Гост написа:може ли помощ с 23 задача
ammornil написа:Гост написа:може ли помощ с 23 задача
Няма най-голям член на редицата като пореден номер, а стойността на редицата клони към минус безкрайност когато поредният номер клони към плюс безкрайност;[tex]\\n\in\mathbb{N}: \quad \lim_{n \to +\infty}{-3n^{2}+32n-65}=\cdots = -\infty[/tex]
Davids написа:И сгеа остава аз, брато и хамалите да сметнем тези две стойности и да видим коя е по-голямата.
И всичко това можем да съчиним по картинката отгоре (добре, че живеем в информационната епоха!).
Обосновката на това (вярно в случая) твърдение ще отнеме повече време и нерви, отколкото пресмятането на две стойности.Няма нужда от пресмятане на стойности, нито от картинки. Най-голямата стойност е за онова естествено число, което е най-близо до максимума, т.е. 5.
pal702004 написа:Обосновката на това (вярно в случая) твърдение ще отнеме повече време и нерви, отколкото пресмятането на две стойности.Няма нужда от пресмятане на стойности, нито от картинки. Най-голямата стойност е за онова естествено число, което е най-близо до максимума, т.е. 5.
Как всъщност ще се докаже това? Може би че параболата е симетрична относно максимума?
pal702004 написа:Обосновката на това (вярно в случая) твърдение ще отнеме повече време и нерви, отколкото пресмятането на две стойности.
peyo написа:Как всъщност ще се докаже това? Може би че параболата е симетрична относно максимума?
Това само по себе си не е достатъчно, защото може да "расте" бързо, а да намалява "бавно" и по-голямата близост на някоя целочислена точка до есктремума не гарантира по-висока стойност на функцията в сравнение със съседната цяла. И тук симетрията има значение. Тоест, $f(-\dfrac{b}{2a}-x)=f(-\dfrac {b}{2a}+x)$pipi langstrump написа:peyo написа:Как всъщност ще се докаже това? Може би че параболата е симетрична относно максимума?
Доказателството е просто като докажем, че функцията е строго растяща за n<-b/2a и строго намаляваща за n > -b/2a .Сигурен съм, че това се учи в училище още преди да се учат производните.
Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика
Регистрирани потребители: Google [Bot]