Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Триъгълник....

Триъгълник....

Мнениеот ripper8244 » 29 Апр 2011, 18:22

Височините на триъгълник ABC се пресичат в точха H. Да се намери радиусът на описаната около триъгълника окръжност ако HC = AB = 6√2 (6 по корен от 2).

Стигнах до еднакви триъгълници и получаване на правоъгълни равнобедрени триъгълници, но до там. Задачата е от изпит във Висше Военноморско Училище Варна. Ще съм ви много благодарен ако я решите и кажете как сте го направили :)
ripper8244
Нов

Рейтинг: 0

Re: Триъгълник....

Мнениеот ganka simeonova » 29 Апр 2011, 20:00

ripper8244 написа:Височините на триъгълник ABC се пресичат в точха H. Да се намери радиусът на описаната около триъгълника окръжност ако HC = AB = 6√2 (6 по корен от 2).

Стигнах до еднакви триъгълници и получаване на правоъгълни равнобедрени триъгълници, но до там. Задачата е от изпит във Висше Военноморско Училище Варна. Ще съм ви много благодарен ако я решите и кажете как сте го направили :)

Ползвай, че ортоцентърър разделя триъгълник АВС на три триъгълника, които заедно с АВС имат равни радиуси на описаните окръжности. ПОлзвай син. т-ма.
ganka simeonova

Re: Триъгълник....

Мнениеот Nemo » 12 Юни 2011, 14:57

Височините на триъгълник ABC се пресичат в точха H. Да се намери радиусът на описаната около триъгълника окръжност ако HC = AB = 6√2 (6 по корен от 2).

CC1 П BB1 П АА1 = т.H
Разгл. триъгълник CHB1 и АВВ1 ( правоъгълни са ) < CB1H = 90 и <АB1B=90
CH/AB=AB1/B1H=CB1=/BB1=6√2/6√2=1 ==> AB1=B1H и <B1AH =45 ==> <ACB=45 ==> AB/sin<ACB = 2R .... R=6
Nemo
Нов

Рейтинг: 0

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика