Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Функция с параметър

Функция с параметър

Мнениеот TreantBG » 06 Май 2011, 15:14

Ако най-голямата стойност на функцията [tex]f(x)=-x^2+4x-a[/tex] в интервала [0;3] е равна на 7. то параметъра а е равно на: .............????

моля помогнете и обяснете с кои формули боравите.
TreantBG
Нов

Рейтинг: 1

Re: Функция с параметър

Мнениеот baroveca » 06 Май 2011, 19:58

-3 ли е отговора?
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот TreantBG » 06 Май 2011, 20:03

Задачата е от тест и има такъв отговор -3, но кажи ми как си стигнал до него моля.
TreantBG
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот baroveca » 06 Май 2011, 20:11

Разсъждава се така: Тъй като коефициентът пред най-голямата степен т.е [tex]x^2[/tex] е отрицателен, то следва,че върхът на параболата е обърнат нагоре. А когато коефициента и - пред тази най-висока степен,то най-голямата стойност на тази функция са немира като заместим в нея стойността на върха на параболата. В тази случай въхра на параболата е [tex]X_v=-\frac{b}{2a } =2[/tex] Тъй като ние знаем НГС в този интервал, то като заместим върха на параболата в този функция, трябва да получим 7. И заместваме :-4+8-a=7=>a=-3....може и да бъркам...сигурно става и с производни.
baroveca
Математиката ми е страст

Рейтинг: 13

Мнениеот Mr.G{}{}Fy » 06 Май 2011, 20:33

baroveca написа:Разсъждава се така: Тъй като коефициентът пред най-голямата степен т.е [tex]x^2[/tex] е отрицателен, то следва,че върхът на параболата е обърнат нагоре. А когато коефициента и - пред тази най-висока степен,то най-голямата стойност на тази функция са немира като заместим в нея стойността на върха на параболата. В тази случай въхра на параболата е [tex]X_v=-\frac{b}{2a } =2[/tex] Тъй като ние знаем НГС в този интервал, то като заместим върха на параболата в този функция, трябва да получим 7. И заместваме :-4+8-a=7=>a=-3....може и да бъркам...сигурно става и с производни.

Толкова е отговорът ... а пък за производните то е безсмислено дори и да става с тях ... :)
Mr.G{}{}Fy
Математиката ми е страст

Рейтинг: 16

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика