Ще се радвам, ако някой може да ми реши следните задачи (12 клас, задължителна подготовка; стереометрия). Знам че са множко, но съм много слаб по математика. Трябват ми до четвъртък вечерта. Много ще съм благодарен, ако някой ги реши : ) :
1.Даден е триъгълник АBC. Равнината [tex]\alpha[/tex] пресича правите АB, BC и CA в точки P,Q,R. Докажете, че P,Q,R лежат на една права.
2. Основата ABCD на четириъгълната пирамида ABCDS е квадрат и SA=SB=SC=SD=AB. Намерете ъгъла между правите SD и BC.
4. Правите a и b от равнинава [tex]\alpha[/tex] пробождат равнината [tex]\beta[/tex] в точки А и B. Намерете пресечниците на равнините [tex]\alpha[/tex] и [tex]\beta[/tex]
5. Дадена е триъгълна пирамида ABCO. Точките A',B' и C' лежат съответно върху ръбовете ОА,ОВ и ОС и са такива, че
[tex]\frac{OA'}{OA}[/tex] = [tex]\frac{OB'}{OB}[/tex] = [tex]\frac{OC'}{OC}[/tex] = [tex]\frac{1}{3}[/tex]. Докажете, че равнините (ABC) и (A'B'C') са успоредни.
6. Върху ръбовете АВ и A1B1 на куба ABCDA1B1C1D1 са дадени точки Q и P такива, че AQ:QB=A1P:PB1=1:2. Докажете, че четириъгълникът QDD1P е правоъгълник, и намерете лицето му, ако дължината на ръба на куба е "a".
7. Даден е правоъгълен паралелепипед ABCDA1B1C1D1 с ръбове AA1=1см AB=[tex]\sqrt{6}[/tex]см и AD=[tex]\sqrt{3}[/tex]см. Намерете ъглите между правите B1D1 и BC1.
ПП: Задача 3-та беше премахната, защото ми предоставиха решението.

Меню