Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

технически университет габрово

технически университет габрово

Мнениеот denislav9 » 21 Дек 2011, 21:43

http://ksp.tugab.bg/download/matematika.pdf ako moje da mi pomognete s tezi zada4ki :?
denislav9
Нов

Рейтинг: 0

Re: технически университет габрово

Мнениеот Xixibg » 21 Дек 2011, 21:54

Ами ти отговорите си ги имаш.Ако ти трябват решения много се съмнявам че някой ще ти ги напише(просто математиците са пресметливи и много,много мързеливи).Ако искаш някой да ти обяснява......Ще отнеме много време.....
Така че какво искаш по-точно?
Xixibg

Мнениеот denislav9 » 21 Дек 2011, 21:59

Iskam reshenie na geometri4nite zada4i ot 30 :?
denislav9
Нов

Мнениеот MOPKOBKA » 21 Дек 2011, 22:23

denislav9 написа:Iskam reshenie na geometri4nite zada4i ot 30 :?

Как да се разбира този въпрос? И въобще ти кирилица имаш ли на клавиатурата си? :lol:
Аватар
MOPKOBKA
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот denislav9 » 21 Дек 2011, 22:35

Не знам зашо го тълкуваш като въпрос.Просто искам да ми се помогне със задачите.Зашото ми куца геометрията.
denislav9
Нов

Мнениеот martosss » 23 Дек 2011, 23:04

Аз не виждам нищо трудно в тези задачи... просто трябва да свържеш дадените елементи... ето, виж последната задача примерно... 40-та.. звучи сложна.... пирамиди, глупости, а се решава абсолютно логично с няколко прости стъпки(само 5-6 са трудни за досещане):

1)дадени са ти 3 страни и се търси обем.. въпросът е как да свържеш трите страни.

2)почваш или от търсеното, или от даденото..

3)в случая даденото са 3 страни, които образуват триъгълник АВМ, но този тръгълник е "неудобен" - не можеш чрез него да изчсилиш обема.

4)Затова тръгваш от това, което се търси - обема...

5) как се намира най-лесно обема на тази пирамида - имаш АС перп. на ВС перп. на СМ... значи AC*BC*CM/6, тоест ти трябват АС, ВС и СМ

6) кръщаваш тези три страни а, б, с....

7) търсиш как да свържеш неизвестните в уравнения чрез даденото, в случая имаш 3 правоъгълни триъгълника... АВС, ВСМ и АСМ, от всеки един от тях използваш мощната теорема на Питагор и получаваш
a²+b²=AB²=34
b²+c²=BM²=25
c²+a²=AM²=41

система от 3 у-я с 3 неизвестни.. трябва да можеш да я решиш. Ето и как:

8) сега събираш трите уранвения и делиш на две...

a²+b²+c²=50

9) От полученото в 8) вадиш всяко едно от уранвенията в 7) и получаваш

c²=50-34=16 =>c=4
a²=50-25=25 => a=5
b²=50-41=9=>b=3

10) прилагаш великата формула за лице на пирамида и намираш обема => [tex]V=\frac{4*5*3}{6}=10[/tex]

Ето как действах аз.. реших я за около 4-5 мин...

Основната трудност тук според мен е да избереш неизвестните... това го направих, защото така най-лесно се изчислява лицето... а дадените числа не мога да ги свържа по подходящ начин.

Успех ;)

Бих те посъветвал да седнеш и да решаваш задачи... цялата идея на този изпит е да изпита логическото ти мислене, облечено в малко теория и формулки... в случая ти трябва база - формулите + някои основни факти, които получаваш от решаването на задачи... геометрията не е сложна, просто трябва да свържеш даденото ... свържи точките :mrgreen:

Успех! ;)
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Назад към 12 клас - помогнете ми с домашното по математика