Аз не виждам нищо трудно в тези задачи... просто трябва да свържеш дадените елементи... ето, виж последната задача примерно... 40-та.. звучи сложна.... пирамиди, глупости, а се решава абсолютно логично с няколко прости стъпки(само 5-6 са трудни за досещане):
1)дадени са ти 3 страни и се търси обем.. въпросът е как да свържеш трите страни.
2)почваш или от търсеното, или от даденото..
3)в случая даденото са 3 страни, които образуват триъгълник АВМ, но този тръгълник е "неудобен" - не можеш чрез него да изчсилиш обема.
4)Затова тръгваш от това, което се търси - обема...
5) как се намира най-лесно обема на тази пирамида - имаш АС перп. на ВС перп. на СМ... значи AC*BC*CM/6, тоест ти трябват АС, ВС и СМ
6) кръщаваш тези три страни а, б, с....
7) търсиш как да свържеш неизвестните в уравнения чрез даденото, в случая имаш 3 правоъгълни триъгълника... АВС, ВСМ и АСМ, от всеки един от тях използваш мощната теорема на Питагор и получаваш
a²+b²=AB²=34
b²+c²=BM²=25
c²+a²=AM²=41
система от 3 у-я с 3 неизвестни.. трябва да можеш да я решиш. Ето и как:
8) сега събираш трите уранвения и делиш на две...
a²+b²+c²=50
9) От полученото в 8) вадиш всяко едно от уранвенията в 7) и получаваш
c²=50-34=16 =>c=4
a²=50-25=25 => a=5
b²=50-41=9=>b=3
10) прилагаш великата формула за лице на пирамида и намираш обема => [tex]V=\frac{4*5*3}{6}=10[/tex]
Ето как действах аз.. реших я за около 4-5 мин...
Основната трудност тук според мен е да избереш неизвестните... това го направих, защото така най-лесно се изчислява лицето... а дадените числа не мога да ги свържа по подходящ начин.
Успех

Бих те посъветвал да седнеш и да решаваш задачи... цялата идея на този изпит е да изпита логическото ти мислене, облечено в малко теория и формулки... в случая ти трябва база - формулите + някои основни факти, които получаваш от решаването на задачи... геометрията не е сложна, просто трябва да свържеш даденото ... свържи точките
Успех!