Здравейте,
Натъкнах се на много за-бавни задачи в моя учебник по математика,раздел Стереометрия.Ще се радвам ако можете да ми помогнете да ги реша ,а и разбира се ако може самото решение да съдържа и чертеж за да мога да се ориентирам максимално добре във вашето решение и да разбера задачата.
Значи едната задача е:
1)Основите на трапец ABCD са AB=a,CD=b.Основата AB лежи в дадена равнина,а CD е на разстояние h от нея.Намерете разстоянието от пресечната точка на диагоналите на трапеца до равнините.
2)Дадена е правилна триъгълна призма ABCA1B2C1D1.Докажете ,че всяка от височините на триъгълника ABC е успоредна на равнината (A1B1C1).
3)Дадена е правилна триъгълна пирамида ABCM с основен ръб 10см.Точка A1 дели околния ръб AM в отношение 3:2.През точка A1 е прекарана равнина,успоредна на равнината (ABC).Тя пресича ръбовете BM и CM съответно в точките B1 и C1.Намерете лицето на триъгълник A1B1C1
П.С - Навсякъде където съм писал A1,B1 и т.н 1-цата е като долен индекс просто не знам как да го напиша.
Ще се радвам ако ми помогнете ако не с 3-те ,то поне само с някоя от всичките.Благодаря ви предварително.

Меню