Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Как да стане човек по-добър в математиката?

Как да стане човек по-добър в математиката?

Мнениеот emil3993 » 17 Окт 2016, 11:05

Може ли някакви техники, съвети, книги и каквото Ви хрумне, математици, да ми предложите за да стана по-добър в математиката. Благодаря предварително.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Re: Как да стане човек по-добър в математиката?

Мнениеот KOPMOPAH » 18 Окт 2016, 10:00

Математиката е не само царица на науките, но и изкуство. За математиката трябва да имаш усет, интуиция точно така, както трябва да имаш слух, за да си добър музикант. Без оная частица в душата, която определя твореца в изкуството - музика, литература, математика, изобразително изкуство, сценично изкуство ... никаква техника не може да помогне.
Разбира се, техниката е необходима и задължителна, но без онзи малък процент талант, тя става самоцелна и в голяма степен - излишна.
Ако перифразираме Екзюпери - математиката трябва да те "опитоми", да си й нужен и тя - на тебе.
Започни с историята на математиката - как числата са се появявали, когато човекът е имал необходимост от тях. Първо целите положителни, за да си преброи улова, реколтата или плячката. После дробите, рационалните числа ... Ще видиш колко късно човекът е открил нулата и какво му е коствало да я осмисли. Има една чудесна книга по този въпрос Zero: The Biography of a Dangerous Idea: Charles Seife, не знам има ли я на български. Потърси книгите на Мартин Гарднър, Хенри Дюдни - класиката в занимателната математика. От по-ново време ти препоръчвам Марио Ливио - "Математик ли е Бог" и други негови книги, както и книгите на Амир Аксел.
За сборниците и справочниците, мисля че е ясно.
За математиката може да се пише безкрайно, затова спирам.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3150

Re: Как да стане човек по-добър в математиката?

Мнениеот emil3993 » 26 Окт 2016, 12:43

Благодаря.
Аватар
emil3993
Математиката ми е страст

Рейтинг: 85

Назад към Математиката-обща тема