Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математика

Математика

Мнениеот Гост » 07 Юни 2018, 16:15

Важна ли е средата(приятели, институция) за научаване на математика?
Гост

Re: Математика

Мнениеот KOPMOPAH » 07 Юни 2018, 22:24

Математиката научаване няма. Математиката е изкуство. Ако не си музикален - не става музикант от тебе. Ако не можеш да рисуваш - няма да станеш художник. Ако нямаш усет към математиката, може и да решиш някоя и друга задача криво-ляво, но математик от тебе няма да излезе.

Самото понятие "научаване" е неточно по отношение на математиката. Какво очакваш да й научиш?
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3150

Мнениеот Петър Евгениев » 07 Юни 2018, 22:35

KOPMOPAH написа:Математиката научаване няма. Математиката е изкуство. Ако не си музикален - не става музикант от тебе. Ако не можеш да рисуваш - няма да станеш художник. Ако нямаш усет към математиката, може и да решиш някоя и друга задача криво-ляво, но математик от тебе няма да излезе.

Самото понятие "научаване" е неточно по отношение на математиката. Какво очакваш да й научиш?

Това е много поетично само по себе си.
Така зададен въпроса от гостенина, ами разбира се ,че е важна средата и хората, с които общуваш. Не може да движиш с лекета и да стане от теб топ отличник(сигурно може, но не е препоръчително). А за самата среда като институция мога да ти кажа, че треа само желание. Това е за понаучаването в училище това онова колкото да кажеш, че си бил добър по този предмет.
Трябва да обичаш това, което правиш на първо място.
Иначе това, което каза КОРМОРАН е абсолютно вярно според мен.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 09:14

А ако не може да решаваш задачи, но искаш да станеш математик?
Гост

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 09:18

Корморан, вярваш, че има талант, а не желание?
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 08 Юни 2018, 10:35

Въпросът
Гост написа:А ако не може да решаваш задачи, но искаш да станеш математик?

е основен в нашето битие.
Ще се опитам да поясня с друг пример, с очевиден отговор.
Аз не умея да правя пари (Вярно, например мога да продам младо конче за стара кокошка.). Но ми харесват семействата Рокфелер и Ротшилд, и искам да стана банкер. Имам ли шанс?
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2828

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 10:38

Тоест вие сте станали математици, защото сте имали талант и с труд се постигнали съвършенство. :D :D :D
Гост

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 11:05

талант=желание
математик=труд=10000часа
Гост

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 11:06

талант=желание=0
Гост

Мнениеот S.B. » 08 Юни 2018, 11:08

Аз обичам музиката и балета.17 години свирих на пиано,танцувах и накрая ....завърших математика.Такъв е живота!Никой не вярваше,че аз обичам да решавам задачи повече от това да танцувам и да свиря...Само аз си знаех,че обичам математиката и искам да решавам задачи.Сега обичам да гледам балет и да слушам музика...докато в същото време в ума ми е някоя "завързана" задача :D :D :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5197

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 11:19

Не ставаш математик като си в университета, а като решаваш задачи ~~10000 часа?
Гост

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 11:20

Дипломата е нищо...
Гост

Мнениеот Гост » 08 Юни 2018, 11:23

Как се става математик?
талант=мотивация=желание=100часа
труд=10000 часа=7 години
Формула=труд-талант=10000-100=9900~10000 ~7 години
Гост

Мнениеот S.B. » 08 Юни 2018, 12:01

Гост написа:Дипломата е нищо...

Зависи.Аз съм завършила МФ СУ"Климент Охридски" през далечната 1972 година.Преподавали са ми и са ме изпитвали Я.Тагамлицки,Б.Петканчин ,Алипи Матеев и други светила.Тогава не се купуваха дипломите.Всеки изпит се взимаше с много труд.Трудно се влизаше и още по-трудно се излизаше от М.Ф.Така,че не подценявай!Тогавашното образование няма нищо общо със сегашното!А колкото до математиката - тя не се "научава" - или ти е дадена от Бога или не!!!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5197

Мнениеот Петър Евгениев » 08 Юни 2018, 12:17

Гостите нещо бъркат формули за успеха, таланта и битието бре!
1% е талант ,99% труд, ама без този 1% мъчно стават нещата.
А въпроса дали може да станеш математик, ако не можеш да решаваш задачи, ДА можеш.
Аз например в 7 клас на външното оценяване имах слаб 2.
А сега си почивам като решавам задачи ;)
---------
Без да пробваш, само с питане в някой форум не става.
Пробвай с труд и виж дали няма да излезе талант скрит иначе няма да разбереш.
Понякога съжаляваме повече за неща, които не сме направили отколкото за неща, които сме направили.
Трудът в този случай е запознанството между теб и математиката след това или ще ти пламне едно пламъче, или не.
Но е важно как се/ви запознават. Ако ти преподават блудкаво без никакво чувство и т.н както много често се случва, не само ти ами като цялото учениците "мразят" математика, а те всъщност не знаят какво е математиката и мразят самия час по математика.
Учи си сам, запознавай се сам с нея живееш във велико време на интернета имаш достъп до всякъде само търси!
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Назад към Математиката-обща тема