Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математика и битност.

Математика и битност.

Мнениеот Гост » 03 Авг 2018, 23:11

Здравейте!

Първо, много се радвам, че мога да пиша без регистрация. Това трябва да се въведе и в други форуми.
А сега към темата.

По какъв начин мога да реша следната "ситуация".

Нека приемем, че имам дървена рамка (или стая или каквото там има) с широчина 190 см (дължината, сега, не е важна). Върху рамката (примерно) мога да поставя 38 летви всяка с широчина 5 см. Но, искам да разредя броят летви по следния начин. Пропускайки първата махам 2 летви 4-та я оставям и пак така, до края, като последната остава.
Колко летви трябва да махна и по-важният въпрос е каква формула мога да използвам за целта?

По мои спомени съм учил математика преди около 30 години и освен да си сметна покупките в магазина за друго не съм я ползвал.
Отговорът може би е лесен, но наистина не се сещам как математически да представя задачката.
Ако може не само една формула, а малко разяснение, кое какво е, ако си има име и него споделете и така. Като на училище.
Краткостта също е от значение, но не е критично важна.

Предварително благодаря за всички сериозни отговори.
Гост

Re: Математика и битност.

Мнениеот pal702004 » 04 Авг 2018, 11:29

Ако правилно съм разбрал битовият въпрос, искаш да запълниш 190 см. с $n$ летви с дължина 5 см., с равни разстояния между тях, като първата и последната са задължителни? Ако е така, то разстоянието между летвите трябва да е

$\frac{185}{n-1}-5$ сантиметра.

$n$ си го избираш сам, според желанието и възможностите.
pal702004
Математик

Рейтинг: 1392

Мнениеот Гост » 04 Авг 2018, 21:41

Може би нещо не съм разбрал или обяснил, но, ако не знам каква е стойността на n?
Идеята беше следната. То не че става въпрос за летви, но ми е по-лесно да го опиша.

190 см събира 38 летви по 5 см ширина. Колко летви ще ми трябват, за да наредя скарата с разстояние между тях две летви, тоест 10 см?

пример с чертички:
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | = 38

премахвам сините и се получава това
| x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | x x | | = 13+1
Сега вече знам колко летви са ми необходими - преди малко не знаех. :lol:
В допълнение, след като реша 13 или 14 летви ще използвам трябва да преизчислявам през какво разстояние да ги поставя. Това изглежда лесно!
п.п.
винаги съм знаел, че знанието е нетрайно, ако не се използва постоянно, обаче това минава всички граници на неприемливото
Гост

Мнениеот pal702004 » 04 Авг 2018, 23:32

Гост написа:Може би нещо не съм разбрал или обяснил, но, ако не знам каква е стойността на n?
Е аз ли да я знам???
В случая си решил, че искаш да използваш $\frac 1 3$ от макс. брой летви (да го кажа просто, една на всеки три), значи

$n\approx \frac{38}{3}$

Ако ти дойде друг акъл, $n$ ще е друго...
pal702004
Математик

Рейтинг: 1392

Назад към Математиката-обща тема