Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Как се изгражда математическото мислене?

Как се изгражда математическото мислене?

Мнениеот Гост » 02 Дек 2021, 11:10

Здравейте,
на 39г съм, мъж, и никога не съм бил добър по математика, да си го кажем направо, двойкар. Никога не съм я харесвал, страхувах се от нея всичките тези години. Но ето, че времената се променят и ми се налага в работата.
Решил съм да почна да уча математика (училищна) и искам да изградя математическо мислене. Много хора ми казаха, че математическото мислене е нещо с което се раждаш и решаването на задачи, и ученето на математика само способства. Това така ли е? Ако аз като един пълен лайк по математика седна и решавам всеки ден задачи, след време (да кажем след решени 10 000 (десет хиляди)) задачи, ще започна ли да изграждам подобен начин на мислене? Смятате ли че на Айнщайн са му се удавали математика/физика или всичко е било плод на много безсънни нощи и здрав труд?
Гост

Re: Как се изгражда математическото мислене?

Мнениеот Davids » 02 Дек 2021, 11:28

Със сигурност комбинация от двете, обаче не бих казал 50/50. Повечето е опит и практика, бих ги сложил 75/25, но пък двигателят към решаването и активното занимание е ключов фактор. Талантът, т.е. "с това се раждаш", според мен е обобщение, което много хора ползват с леко кривнала конотация. Аз бих го нарекъл предимно интерес, страст, а може и пък нужда, но според мен важното е да имаш устойчив естествен мотиватор да се занимаваш, което предразполага да възприемаш успешно и да попиваш. Мога да се съглася, че някои хора се раждат с естествена предразположеност да им е интересно или просто да харесват и търсят този вид аналитично стриктно обяснение на процесите и закономерностите, които ни заобикалят, но и те със сигурност не стават автоматично развити разработени гении в дадена област - просто са случили на, според мен поне, най-силния и устойчив на времето мотиватор да се развиват - естествения интерес. Та, според мен, ако сте решен да го постигнете и имате достатъчно силен интерес да сполучите (дори и практическа нужда, както казвате), няма какво да Ви се опре... само че няма да стане отраз, и именно тук е важно човек да не се разочарова и откаже... с което помага персистентната мотивация, за която говоря. Успех и смело напред, няма да съжалите! :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Re: Как се изгражда математическото мислене?

Мнениеот peyo » 02 Дек 2021, 12:06

Гост написа: времената се променят и ми се налага в работата. ?

Дали може да ни кажете какви конкретни практически задачи срещнахте в работата, които могат да се решат с математика? Това е много интересно, защото много рядко задачи в реалния живот се решават с математически методи.

Иначе по въпроса за изграждане на математическо мислене съм склонен да се съглася с отговора на Davids и особено в частта където ви съветва смело напред! :D
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Назад към Математиката-обща тема