Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

функции за учениците от 6-ти клас?

функции за учениците от 6-ти клас?

Мнениеот bostanjy » 04 Яну 2022, 01:41

здравейте,
днес, 03.01.2021, в шоуто 'стани богат' по btv беше зададен следния въпрос:
https://btvplus.bg/produkt/predavaniya/ ... 03-01-2022 - на -16:19

x3 - хикс на трета степен
x2 - хикс на втора степен
x1 - хикс на първа степен
x0 - хикс на ... не съм много сигурен как трябва да се произнесе това ( хикс на степен нула? )

ако f(x) = x3 + x2 + x1 + x0, то f(2) = ... ?
13, 14, 15, или 16

в един определен момент водещият билалов обяви, че задачата е от/за 6-ти клас!? останах малко изненадан. то е ясно, че от 10-15 години учебното съдържание по всички предмети е доста сгъстено към по-малките класове, обаче ... шестокласници да пишат/да работят с 'функции' ми се видя малко прекалено. та, въпросът ми е наистина ли на учениците в 6-ти клас по математика им се въвежда понятието 'функция'? и им се дават точно такива задачи с f(x)?

за степенуването е ясно, че е част от материала за 6-ти клас, но ми се струва, че на шестокласниците все пак им се задават задачи от типа:
'намерете числената стойност на израза x3 + x2 + x1, ако x=2', но не и представено като функция. или?

в учебното съдържание по математика за 6-ти клас на мон в колонката 'ядра на учебното съдържание' наистина фигурира понятието 'функции', но ми се струва, че това учебно съдържание е насочено към преподавателите, а не към учениците.

но може и да бъкрам. какво е действителното положение - в кой клас на учениците се въвежда за първи път понятието 'функция'?
bostanjy
Нов

Рейтинг: 3

Re: функции за учениците от 6-ти клас?

Мнениеот Гост » 04 Яну 2022, 05:59

Брaт нa шестоклaсничкa съм и съм преглеждaл (и решaвaл) учебникa зa 6 клaс, 2 пъти вече. Нямaше нещо кaто функции в него нито в учебния плaн! Кaто ученик в 10-ти клaс се зaпочнaх с функциите в 9 клaс.
Гост

Re: функции за учениците от 6-ти клас?

Мнениеот S.B. » 04 Яну 2022, 10:11

Функции се дефинират в 8 или 9 клас,но степен се изучава в 6 клас.
Това да речем,че не е най-важното.По важно е,че човекът не знаеше само колко е [tex]2^{0 }[/tex] и вместо да пита само това,повтаряше като папагал цялото условие.Освен това след като компютърът отстрани два от грешните отговори и остави само $13$ и $15$ той не съобрази,че [tex]2^{3 } + 2^{2 } + 2 = 14 > 13[/tex] и вместо да маркира веднага $15$ той продължи да "умува"! :lol: :lol: :lol:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5197

Назад към Математиката-обща тема