Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

как задълбах в математиката?

как задълбах в математиката?

Мнениеот bostanjy » 28 Юни 2025, 12:30

тази тема се публикува с очакването, че в нея ще постват главно онези от форумниците, които са на 'ти' с математиката.
те са добре известни във форума и помагат на много хора.

въпросите ми към тях са:
1. вие, лично, когато учихте математика, как я учихте:
а) - сам, самостоятелно, без особена, специална подкана и поддръжка на учителите ви по математика,
защото просто ви беше интересно и приятно и като видите уравнението нещо отвътре ви подсказва какво е решението и какъв е правилния път

б) - благодарение на някой, който ви подтикваше, настояваше, много държеше и ви заставяше едва ли не насила да учите:
родителите, някой роднина или близък - и сега сте му сташно благодарен

в) - някой адекватен учител е видял, че се справяте добре по математика и ви е насърчавал в ученическите години

нерадостният си опит с математиката могат да споделят, естествено, и онези, които трудно са вързвали тройка.
bostanjy
Нов

Рейтинг: 3

Re: как задълбах в математиката?

Мнениеот S.B. » 01 Юли 2025, 08:30

Моята история е много простичка:
Когато бях в 5 клас,въобще не считах математиката за предмет по който човек трябва да се занимава.Така ми писаха слаби оценки и ме оставиха на поправителен изпит.
Тогава тези изпити се провеждаха в началото на месец септември.
Агенцията за защита правата на децата не съществуваше тогава.Баща ми (Лека му пръст!) ми тегли един подобаващ пердах , нае ми частен учител и аз цяло лято трябваше да уча по математика,да пиша домашни и да ме изпитват докато другите деца си почиваха през ваканцията.
Тогава разбрах,че математиката е най - трудната,но и най-лесната наука.Най - трудна защото е като верига - нещо ако си пропуснал,задължително трябва да го научиш ,а най лесна защото всяко ново нещо е надграждане на нещо което вече си учил.
След като успях да науча онова,което ми липсваше, в 6 клас вече се породи и интересът ми към тази ВЕЛИКА НАУКА!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5197

Мнениеот bostanjy » 01 Юли 2025, 17:11

@S.B.
'в 6 клас вече се породи и интересът ми към тази ВЕЛИКА НАУКА! '
извинявам се, ако задавам твърде лични въпроси, но:
след 6-ти клас използвахте ли помощ от частни учители или уроците на училищните преподаватели ви бяха достатъчни за да се справяте успешно по математика в по-горните класове? или може би сте посещавал кръжок по математика?
bostanjy
Нов

Мнениеот S.B. » 01 Юли 2025, 21:03

bostanjy написа:@S.B.
'в 6 клас вече се породи и интересът ми към тази ВЕЛИКА НАУКА! '
извинявам се, ако задавам твърде лични въпроси, но:
след 6-ти клас използвахте ли помощ от частни учители или уроците на училищните преподаватели ви бяха достатъчни за да се справяте успешно по математика в по-горните класове? или може би сте посещавал кръжок по математика?

Не съм имала частни учители, не съм посещавала кръжок по математика.
Завършила съм обикновена гимназия.Тогава образователната система беше съвсем различна от сегашната.Математиката беше разделена на два различни предмета - алгебра и геометрия и имахме отделни оценки по всеки предмет.
Първия срок имахме 3 пъти седмично алгебра и 2 пъти седмично геометрия, а през втория срок обратно.Имахме отделни учебници и сборници и по алгебра и по геометрия,а понякога и различни преподаватели.Освен тези часове имахме и часове за консултации при преподавателя ни.През цялото време се готвехме за задължителната матура по математика след 11 клас,която се състоеше от четири задачи с по две подусловия,които трябваше да решим и опишем.Следваше устен изпит от който можехме да се освободим при оценка най-малко 5 на писмения изпит и средна оценка 5 от 8,9,10 и 11 клас.
За кандидатстване в университета почти не съм се готвила,защото задачите бяха близки до тези,които бяха на матурата.
Скрит текст: покажи
Задължителна матура имаше и по БЕЛ , но не както е сега.Пишехме тема върху произведенията или произведение на български автор, а после имаше и устен изпит от който човек можеше да се освободи при оценка най-малко 5 от писмения.Матура имаше и по физика,химия,и история, но по тези предмети можехме да се освободим при средна оценка 5 от 8,9,10 и 11 клас.

Завършила съм математика във факултета по математика на СУ " Св.Климент Охридски"
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот Гост » 13 Юли 2025, 18:58

Чиста математика (pure math) ли сте завършила? Сега работите ли нещо, свързана със специалността Ви?
Гост

Мнениеот S.B. » 14 Юли 2025, 09:01

Гост написа:Чиста математика (pure math) ли сте завършила? Сега работите ли нещо, свързана със специалността Ви?

Да,чиста математика, педагогически профил.За разлика от колегите ,които бяха в производствен профил,ние имахме през последната (четвъртата) година изпити по педагогика,психология и методика на обучението по математика.
Работила съм като преподавател,а по късно бях на курсове по електронна обработка на информацията и започнах работа в изчислителния център на едно министерство като програмист.Занимавах се с бази данни.Работих на FORTRAN IV,COBOL и PL/I за ОС на машина IBM 4341.
След промените през 1989 г.закриха много изчислителни центрове и аз и много колеги останахме без работа.Тогава направих фирма за консултации по математика за да мога да изхранвам семейството си.Подготвила съм много хора за кандидатсване във ВУЗ и за зрелостен изпит.Също така за кандидатсване след 7 и 8 клас.
Отдавна съм пенсионер и не работя,но отговарям на въпроси в Matematika.bg ,за да помагам на хората и за свое собствено удоволствие! :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот bostanjy » 15 Юли 2025, 15:47

мдам. след:
пари за строителство на училища, пари за ремонти, вода, ток, отопление, заплати, осигуровки, квалификации, курсове, проекти, учители, педагогически съветници, директори, секретарки, психолози, инспектори, учебници, тетрадки, пособия, помагала, списания, сборници, издателства, печатници, складове, транспорт, горива, автобуси, дистрибутори, книжарници, школи, министерства, чиновници, бюджети, семинари, конференции, доклади, становища, постановления, закони, указания, правилници, методики, комисии, комитети, напътсвия, съвети, призиви, програми, анализи, уроци, статии, отчети, слова, планове, заседания, дискусии, дебати, публични обсъждания ...
накрая идва:
S.B. написа:Баща ми (Лека му пръст!) ми тегли един подобаващ пердах , нае ми частен учител и аз цяло лято трябваше да уча по математика,да пиша домашни и да ме изпитват докато другите деца си почиваха през ваканцията.

и 'ученикът' едва сега започва да стопля за какво става дума.
и за какво са ни всичките изброени по-горе институции и мероприятия, ако един своевременен бой върши много по-добра работа от същите тези институции и мероприятия.
bostanjy
Нов

Мнениеот bostanjy » 15 Юли 2025, 16:22

@S.B.
ако имаше възможност да се върнете във времето, бихте ли кандидатствали отново в специалност 'математика' за висше образование или бихте избрали друга специалност?
bostanjy
Нов

Мнениеот peyo » 15 Юли 2025, 17:20

ако имаше възможност да се върнете във времето, бихте ли кандидатствали отново в специалност 'математика' за висше образование или бихте избрали друга специалност?

Аз лично бих се върннал около 570 BC и сега щяхме да говорим за Пейовата теорема, а не Питагоровата. А може би това вече се случи, но в Гърция не можеха да казват Пейо и ми викаха Питагор.
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот peyo » 15 Юли 2025, 17:24

S.B. написа:
Гост написа:...Работих на FORTRAN IV,COBOL и PL/I за ОС на машина IBM 4341...

Имам един срок стаж на Fortran на СМ-4 (съветската версия на PDP-11) в УПК. Още си спомням малко PIP командата.
peyo
Математик

Мнениеот bostanjy » 15 Юли 2025, 18:06

@peyo

кога за първи път се сблъскахте с питагоровата теорема? как премина първата ви среща с нея? тя ли беше искрата, която запали у вас интереса ви към математиката?
bostanjy
Нов

Мнениеот peyo » 15 Юли 2025, 19:24

bostanjy написа:@peyo

кога за първи път се сблъскахте с питагоровата теорема? как премина първата ви среща с нея? тя ли беше искрата, която запали у вас интереса ви към математиката?

Не помня точно за началото на моя интерес към математиката. Това се случи много по-късно, когато реших, че програмирането всъщност е вид математика. Но помня първия компютър с който се "сблъсках". Това беше Орак от Седморката на Блейк! Тогава исках да имам такъв компютър. Само че още никъде намаше такива, затова започнах да уча програмиране и всичко свързано с компютри, включително и математика, за да направя такъв. Но започнах да харесвам отделно математиката много по-късно, когато вече не бях задължен да я уча за изпити.
peyo
Математик

Мнениеот S.B. » 15 Юли 2025, 19:46

За нищо не съжалявам и със сигурност пак бих избрала математиката.По - хубаво нещо от възможността да работиш това което харесваш няма!
Но....вие сега живеете в друго време!Нашият живот беше съвсем различен.Още веднъж ще подчертая,че "Агенция за защита правата на децата " не съществуваше.Нас ни възпитаваха предимно в семейството.Родителите ми имаха съвсем други планове за моето бъдеще,така,че никой не е настоявал да следвам математика,но и никой не възрази против това мое решение.

Математиката до известно време е увлечение,после става професия и най- накрая се превръща в диагноза! :lol:
Мтематиката е изкуство.Трябва все пак да имаш [tex]5 \%[/tex] талант и [tex]5 \%[/tex] желание,а останалото е труд и упоритост.
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот bostanjy » 16 Юли 2025, 06:31

@S.B. 'Но....вие сега живеете в друго време!Нашият живот беше съвсем различен.'

аз, конкретно, съм роден 1969-та година, така че вашият живот едва ли се е отличавал много от моя. до 1990-та всички живяхме общо взето еднакво. много добре помня духът на онова време.

моят 'experience' с математиката е доста нееднозначен.
научих се да чета и да пиша още в предучилищната група. навремето, след детската градина, имаше такава образователна единица - 'предучилищно образование', та, учителките, бяха доста амбициозни и доста строги. пък и ние бяхме на по 5-6 години. на тази възраст не е трудно да въведеш ред и дисциплина. при тях сред песни и танци се научихме и да четем, и да пишем.

единствените ми спомени от първите 3 класа в училище са два - спомням си, как за решени задачи ни поставяха не оценки, а печати с пчелички. другият ми спомен е, как една съученичка падна и си обели колената в училищния двор докато се гонехме, за което бях порицан пред класа.

иначе всичко започна прекрасно. в 4-ти клас ни раздадоха бележници и започнаха да ни пишат оценки. първата ми оценка в училище беше по ... математика - 6! първата и последна 6-ца, която някога съм получавал по математика! трябваше да се реши някакво елементарно уравнение. учителката беше изключително адекватна и добре квалифицирана. говореше ясно, разбрано и членоразделно. всички чувахме ясно какво казва и затова го разбирахме. но ... тя ни преподаваше само първият срок - до нова година. след нова година дойде нова учителка. ами ... не си спомням да съм научил нещо от нея в 5-ти, 6-ти и 7-ми клас . говореше много тихо и не винаги и се разбираше какво казва. поне аз не я разбирах. често даже не чувах какво точно казва и какво има предвид. при това положение ми се струваше излишно да питам и да задавам въпроси защото си мислех, че ще преча на останалите, които са я разбрали.

после основното си образование (8-ми клас) трябваше да го завършим в някое средно училище.
и там същата трагедия - учителката по математика много-много не си даваше зор и работеше само с няколко ученици, които бяха по-добри по математика. с другите въобще не се занимаваше. за средно образование останах в техникума, в който завърших 8-ми клас. дойде нова учителка. още по-голяма трагедия. не стига, че по време на уроците и нямаше никаква дисциплина, всеки си говореше и правеше каквото си иска, ами и самата учителка говореше толкова тихо и неразбрано, че беше невъзможно да се разбере каквото и да е. поне за мен. тя просто си мънкаше нещо под носа, там, обърната с лице към дъската и ... пълна трагедия.

но ... къде беше голямата ирония? имахме един предмет - 'съпротивление на материалите' - съпромат. преподаваше ни един учител, инженер. беше най-строгият в цялото училище и не търпеше някой да си говори в час или да се върти като шугава овца. дисциплината в неговите часове беше желязна. никой не смееше да гъкне. всички слушаха, пишеха и решаваха задачи. и ни научи човека. по математика бяхме много зле, но специално задачите по съпромат всички от класа ги решавахме и изкарвахме между 5 и 6! без майтап! просто бяхме научили наизуст как се решаваха точно този тип задачи. аз имах между 5.50 и 5.75 и за срока, и за годината. аз, дето по математика едвам връзвах тройка!

така че - доста зависи от преподавателя и дали има изобщо учебен процес.

родителите ми не са ми оказвали някаква специална помощ при подготовката ми за училище. не съм ползвал и частни учители.
веднъж, в 5-ти клас, учителката по биология дойде в къщи и предложи на майка ми да ме запишат в кръжока по биология, но аз така и не проявих достатъчно решителност или желание. всичко, което съм научил, съм го научил сам. сам успявах да се подготвя по бел, по история, по георафия и по биология. но по математика, физика и химия никак не успявах да се подготвя сам, колкото и да се мъчех.
bostanjy
Нов

Мнениеот S.B. » 16 Юли 2025, 10:30

И от мен не стана балерина,колкото и да исках!Хората са различни и имат различни таланти!

А колкото до времето в което живеем с Вас - аз съм била на 23 години когато вие сте се родил.
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот bostanjy » 16 Юли 2025, 16:20

S.B. написа:А колкото до времето в което живеем с Вас - аз съм била на 23 години когато вие сте се родил.

жива и здрава бъдете и още дълго време да помагате на хората със знанията си!

изкушавам се да кажа нещо за времето, по което вие сте била ученичка. това са средата на 50-те и началото на 60-те години (уф, на миналия век!) то е било много, ама-ма-ма-ма много по-различно от времето, когато аз бях ученик - средата на 70-те и до края на 80-те. съдя и по това какви са спомените на майка ми от времето, когато тя е била ученичка, също като вас - средата на 50-те и началото на 60-те години (вие с нея сте наборки.)

та, по онова време, средата на 50-те и началото на 60-те години животът в скъпото ни отечество е бил съвсем, ама съвсем различен, от този през 70-те и особено през 80-те. за времето след 1990-та до днес не бих казал, че обстановката в средностатистическото българско училище се е променила кой знае колко. колкото и странно да звучи при положение, че от голямата промяна през 1989-та до днес са минали 36 години. даже бих казал, че българското училище не се е променило много от началото на 80-те. има някакви нюанси, разбира се, но те не са толкова съществени, че да променят ситуацията в страната коренно ...

изкушавам се да илюстрирам какво представлява горе-долу обстановката в едно обикновено, средностатистическо училище в родината ни от средата на 80-те години, та и до днес, с един въпрос. (знам, че сте абсолютно наясно с дествителността в обикновените, средностатистически училища, но го правя за да могат евентуалните по-млади читатели на форума да знаят, че е имало времена, в които в българското училище е можело да се живее нормално)

ако не ви допадне особено, моля да ме извините! не се обиждайте! винаги съм искал да знам отговора! почти съм сигурен, че ще отговорите с: 'не'!

та:
когато бяхте ученичка, играли ли сте на 'копче' в училище със съучениците си?
bostanjy
Нов

Мнениеот bostanjy » 18 Юли 2025, 15:59

моментът, в който, в българските средностатистически 'училища', учениците започнаха да играят на 'копче' беше онзи крайъгълен камък, след който образованието у нас облече големи, дебели кавички. и към момента само в не повече от 30% от българските училища, би могло да се каже, че има учебен процес. (онези, които печелят медали от олимпиадите по математика и физика са част от тях) всичко останало е имитация. и това от средата на 80-те та и до днес и май и вовеки-веков!

та, никак не е лесно да задълбаеш в математиката, когато 90% от учениците с нетърпение чакат да дойде междучасието
за да започнат изключително забавната и високо образователна игра на 'копче'!

образно казано. и не само в математиката е трудно да задълбаеш, ами и в каквото и друго да било.
bostanjy
Нов

Назад към Математиката-обща тема