Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Какво ще кажете за този сайт?

Re: Какво ще кажете за този сайт?

Мнениеот math10.com » 12 Фев 2015, 20:37

Гост написа:Само да сравня колко време уча урока(без значение по кое) там и колко в учебника
:arrow: в интернет от учебника
Да кажем 10 минути 15-20 минути

Няма значение колко време ти отнема единия урок и колко другия.Единствено има значение какво научаваш.В горепосочения сайт има уроци с доста неточности ,който могат да те объркат.Ще попаднеш на някой по педантичен учител.Докато те изпитва ще изтърсиш някоя глупост лошо разбрана от сайта .Ще ти пише някоя двойка.Родителите ти ще те накажат.След това ще се обадят на някой като мен да ти предава частни уроци и ще похарчат парите предвидени за новия ти лаптоп.И всичко това за да спестиш 5-10 минути учене :)
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот Гост » 20 Фев 2015, 13:14

math10.com написа:
Гост написа:Само да сравня колко време уча урока(без значение по кое) там и колко в учебника

Няма значение колко време ти отнема единия урок и колко другия.Единствено има значение какво научаваш.В горепосочения сайт има уроци с доста неточности ,който могат да те объркат.Ще попаднеш на някой по педантичен учител.Докато те изпитва ще изтърсиш някоя глупост лошо разбрана от сайта .Ще ти пише някоя двойка.Родителите ти ще те накажат.След това ще се обадят на някой като мен да ти предава частни уроци и ще похарчат парите предвидени за новия ти лаптоп.И всичко това за да спестиш 5-10 минути учене :)

И това е вярно, че някой уроци не са обяснени добре . Мнението е много точно
Гост

Мнениеот Гост » 20 Фев 2015, 13:18

inveidar написа:Колеги, не знам дали сте чули за сайта Уча се, но аз определено съм изумен как такава добра идея може да служи за изопачаване на математиката и обучението по математика! Ето ви два примера:
http://ucha.se/watch/135/Meditsentar-v-triagalnik
http://ucha.se/watch/357/Okrazhnost-vpi ... triagalnik

Сайта не е лош, но предпочитам да уча от учебника , защото:
-там няма всички уроци
- В няколко урока имат 2-3 грешки.

Но идеята с упражненията е добра.
Гост

Мнениеот drago » 22 Фев 2015, 16:43

Гост написа:...- В няколко урока имат 2-3 грешки.

А, то в учебниците сякаш няма грешки!? Това с грешките не е страшно. Това, което не ми харесва в начина на преподаване на математика в училище и в учебниците (в голямата си част) е че не се набляга на "философията" т.е. да се обясни неформално каква е идеята. Един вид нещата се правят много академично. За тези, които имат афинитет, може би това не е проблем, щото си го тълкуват, но някои не могат да хванат защо се прави всичко това и остават завинаги с убеждението, че математиката е някаква стъкмистика. Един пример: т.н. епсилон-делта техники за сходимост, непрекъснатост и т.н. В някой учебник да сте видяли някой да тълкува това и да направи опит да обясни неформално защо се постъпва така. Строгостта и педантичността са важни, но има нещо много по-важно- разбирането защо така стават нещата. Ако това второто го има, другото се постига.
Май станах многословен, исках просто да кажа, че този сайт (уча се) прави опити на по-достъпен език да обясни нещата, даже с риск на доспуснати терминологични неточности.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот Гост » 24 Фев 2015, 18:33

drago написа:

А, то в учебниците сякаш няма грешки!? Това с грешките не е страшно. Това, което не ми харесва в начина на преподаване на математика в училище и в учебниците (в голямата си част) е че не се набляга на "философията" т.е. да се обясни неформално каква е идеята. Един вид нещата се правят много академично. За тези, които имат афинитет, може би това не е проблем, щото си го тълкуват, но някои не могат да хванат защо се прави всичко това и остават завинаги с убеждението, че математиката е някаква стъкмистика. Един пример: т.н. епсилон-делта техники за сходимост, непрекъснатост и т.н. В някой учебник да сте видяли някой да тълкува това и да направи опит да обясни неформално защо се постъпва така. Строгостта и педантичността са важни, но има нещо много по-важно- разбирането защо така стават нещата. Ако това второто го има, другото се постига.
Май станах многословен, исках просто да кажа, че този сайт (уча се) прави опити на по-достъпен език да обясни нещата, даже с риск на доспуснати терминологични неточности.

Например урока по история е обяснен много кратко.
По урок по математика имат голяма грешка :)
Гост

Мнениеот Гост » 24 Фев 2015, 18:36

drago написа:

А, то в учебниците сякаш няма грешки!? Това с грешките не е страшно.

Няма грешки. Поне не на Булвест.
____________________________________________________________________________________________________________________________________
Напротив страшно е , защото ме изпитаха и вместо 6 имам 4.50.
Гост

Мнениеот Гост » 24 Фев 2015, 19:44

math10.com написа:

Не знам за кои учители говориш (от сайта или училището ми) но знам всички учители от моето училище . Както и от сайта. И казах урока и нямам двойка а 5.50
Гост

Мнениеот drago » 24 Фев 2015, 19:53

Гост написа:...Напротив страшно е , защото ме изпитаха и вместо 6 имам 4.50.

И за какво по-точно ти писаха 4.50 вместо 6 ? От чисто любопитство.
drago
Математик

Мнениеот ptj » 24 Фев 2015, 20:12

Математиката не е история и не иска учене на уроците,а разбиране кое от къде се получава. С голо зубрене нищо не става, иска си се само голям практически опит. Когато решите достатъчно много задачи ще се научите да правите връзка между отделни факти, а тогава новите знания ще ги запомняте още в час.
Нещо повече - възможно е в един момент учебниците ви да са съвсем нови (неразгръщани), но знанията ви да са достатъчни да напишете цялата теория от А-Б и то не точно по начина по който са ви я преподавали.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот math10.com » 25 Фев 2015, 15:47

Гост написа:Не знам за кои учители говориш (от сайта или училището ми) но знам всички учители от моето училище . Както и от сайта. И казах урока и нямам двойка а 5.50

Приятелю,
Не е важно каква оценка са ти писали , а какво си разбрал и какво си научил.Нагледал съм се на ученици с шестици по математика в училище и с двойки на изпите за кандидатстване.Високите оценки ,които ви пишат често ви заблуждават ,че знаете и можете.Не искам да ти давам тон в живота.Учи от където искаш и каквото искаш.Опитваш се да защитаваш позиция без да имаш нужните знания и възможности в областта.Това че ти си заблуден не оправдава опита ти да заблудиш и други.Ако найстина вярваш ,че нещата са наред , опитай се да защитиш мнението си с примери.Направи сравнение между предаването на материала в училище и това в сайта.Нещо от сорта ..."Учителката ни обясни нещата по еди какъв си начин , от което неразбрах еди какво си.В сайта е обяснено еди как си , което е лесно и разбираемо...."Чак тогава ще обсъждаме коректно или не ти е мнението за сайта.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот Гост » 26 Фев 2015, 13:39

[tex]\sum_{x=0}^{10 }x^2[/tex]
ptj написа:Математиката не е история и не иска учене на уроците,а разбиране кое от къде се получава. С голо зубрене нищо не става, иска си се само голям практически опит. Когато решите достатъчно много задачи ще се научите да правите връзка между отделни факти, а тогава новите знания ще ги запомняте още в час.
Нещо повече - възможно е в един момент учебниците ви да са съвсем нови (неразгръщани), но знанията ви да са достатъчни да напишете цялата теория от А-Б и то не точно по начина по който са ви я преподавали.

\int\int\limits_{a}^{b}\frac{a}{b}\lambda\lambda\lambda
Гост

Мнениеот Гост » 26 Фев 2015, 13:47

tozi 4ovek mi dade nadejda [tex]\sum_{x=0}^{10 }x^2[/tex] blagodrq
Гост

Мнениеот Гост » 03 Мар 2015, 11:44

math10.com написа:
Гост написа:Не знам за кои учители говориш (от сайта или училището ми) но знам всички учители от моето училище . Както и от сайта. И казах урока и нямам двойка а 5.50

Приятелю,
Не е важно каква оценка са ти писали , а какво си разбрал и какво си научил.Нагледал съм се на ученици с шестици по математика в училище и с двойки на изпите за кандидатстване.Високите оценки ,които ви пишат често ви заблуждават ,че знаете и можете.Не искам да ти давам тон в живота.Учи от където искаш и каквото искаш.Опитваш се да защитаваш позиция без да имаш нужните знания и възможности в областта.Това че ти си заблуден не оправдава опита ти да заблудиш и други.Ако найстина вярваш ,че нещата са наред , опитай се да защитиш мнението си с примери.Направи сравнение между предаването на материала в училище и това в сайта.Нещо от сорта ..."Учителката ни обясни нещата по еди какъв си начин , от което неразбрах еди какво си.В сайта е обяснено еди как си , което е лесно и разбираемо...."Чак тогава ще обсъждаме коректно или не ти е мнението за сайта.

Аз зная малко повече неща отколкото в учебника.Не мога да споря
Гост

Мнениеот Гост » 03 Мар 2015, 11:46

drago написа:
Гост написа:...Напротив страшно е , защото ме изпитаха и вместо 6 имам 4.50.

И за какво по-точно ти писаха 4.50 вместо 6 ? От чисто любопитство.

Че обясних много кратко.
Гост

Мнениеот drago » 08 Мар 2015, 11:27

Най-вероятно е имало неточности, защото краткото обяснение, стига да е вярно, не е повод да се намалява оценката. Сега, сигурно има учители, които държат всичко да е 1 към 1 с учебника и карат учениците да наизустяват определения, теореми и т.н. наизуст, вместо да ги насърчават да използват собствени думи и мисли. Но ако само това е мотива да не се ползва сайта "уча се", значи да търсим проблема не там където е!
drago
Математик

Мнениеот inveidar » 08 Мар 2015, 14:21

Е, какво означава карат да наизустят определения и теореми? Как да кажат със свои думи определението за пресичащи се прави, или определението за успоредни прави, или да не наизустят формулата за дискриминантата? А как да кажат със свои думи определението за подобни триъгълници или еднакви триъгълници? :shock:
Знаеш ли докъде се стига по тази логика, която защитаваш? Да ти кажат учениците за решението на някоя задача: Еми то се вижда, че е така!
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 15 Мар 2015, 08:48

drago написа:Най-вероятно е имало неточности, защото краткото обяснение, стига да е вярно, не е повод да се намалява оценката. Сега, сигурно има учители, които държат всичко да е 1 към 1 с учебника и карат учениците да наизустяват определения, теореми и т.н. наизуст, вместо да ги насърчават да използват собствени думи и мисли. Но ако само това е мотива да не се ползва сайта "уча се", значи да търсим проблема не там където е!

Ползвам го когато имам възможност.За упражнения и раздела ,, Забавно " .
Тъй като не всеки има достъп предлагам да активирате абонамент ако искате пълните уроци и задачи на някои уроци.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Мар 2015, 08:55

quote="ptj"]Математиката не е история и не иска учене на уроците,а разбиране кое от къде се получава. С голо зубрене нищо не става, иска си се само голям практически опит. Когато решите достатъчно много задачи ще се научите да правите връзка между отделни факти, а тогава новите знания ще ги запомняте още в час.
........................................................................................................................................................................................................................
По математика за моя клас последният урок сме го взели отдавна , а сега сме на ,, важните " уроци за деление с двуцифрено(или тррицифрено забравих просто) число.Затова дадох пример с историята.А по човекът и природата е същото.Пропускат някои уроци и така...
Но по история има уроци които ги взимаме.Същото е и с географията.а преди и по математика.Къде забравих български език.А по литература има уроци само за 7 клас!А не за 4-5.
Гост

Мнениеот Гост » 15 Мар 2015, 08:57

drago написа:Най-вероятно е имало неточности, защото краткото обяснение, стига да е вярно, не е повод да се намалява оценката. Сега, сигурно има учители, които държат всичко да е 1 към 1 с учебника и карат учениците да наизустяват определения, теореми и т.н. наизуст, вместо да ги насърчават да използват собствени думи и мисли. Но ако само това е мотива да не се ползва сайта "уча се", значи да търсим проблема не там където е!
Гост

Мнениеот Гост » 25 Мар 2015, 16:06

Гост написа:
Гост написа:Регистриран съм :-) там и много ми харесва. От него се научават много неща :-)
...Послепис: Има уроци по всички предмети ;) не само математика :) .

Ходи там и не се връщай тук! :mrgreen:

Защо ме гоните оттук?Този форум е за всички.И ученици,и студени,и учители!Като не ти харесва отивай някъде другаде.На мен ми харесва.Не се заяждай.При повторно нещо ще пиша ежедневно.Това да не е като в училище или специално учебния час където гонят деца и пишат неизвинено отсъствие(това се случва всяка седмица от различни ученици без мен).Колко са злобни някои гости.Както и някои модератори/администратори(не знам кой заключил тема,защото за потребителя е било много лесно).Като не ти харесва спри да пишеш в този форум.Говоря за всички раздели.Иначе този сайт е доста хубав,само по човек и природа и математика няма много уроци но по история география и български език има.Към госта-Моля те , повече не говори/пиши така ако обичаш.Защото и аз ще пиша така,защото ти ме дразниш , а така аз сигурно ще те дразня и ще пишеш в раздели,където рядко пишеш.Още веднъж се моля да не пишеш така.Благодаря предварително.(аз станах автор май)
Гост

Мнениеот Гост » 25 Мар 2015, 16:10

По история:
-Много кратко.4.50
По математика:
Ако беше малко по-дълго щеше да е добре.5+
Гост

Мнениеот Гост » 25 Мар 2015, 16:13

math10.com написа:

Приятелю,

Наистина казаха че ще имам 4, но винаги имам 5.Заради лош краснопис (български и математика)
Гост

Мнениеот Гост » 09 Фев 2016, 15:34

Във въпросния сайт казват решенията на задачите по математика,което ме радва,защото някои потребители от форума не знаят как се решават няколко задачи.
Гост

Мнениеот Гост » 10 Мар 2016, 14:35

math10.com написа:

Приятелю,

Заместник-учителката ни обяснява урока по начин за 7 клас, а аз съм в пети и не мога да я разбера. Другите ученици (с едно изключение) се правят , че я разбират, но според мен гледат от учебника или сайта. В сайта обясняват по-хубаво и даже правят решения на три задачи от моя учебник. Между другото от месец не съм го ползвал, защото ми свърши абонамента , но скоро когато дойде заместник-учителката ще го подновя.
Гост

Мнениеот bostanjy » 13 Юни 2025, 07:05

drago написа:И какво по-точно не ви харесва ? ...неточна терминология,... хвърли ме в оркестъра,... липса на методист...? Да дойде един методист, че да вкара всичко в матрицата?!! Затова в училище смятат математиката за суха, защото има методисти и се преподава безинтересно. Някъде карат учениците да наизустяват определения наизуст, безумие някакво, вместо по-философски да изяснят смисъла на нещата.

и аз отдавна съм на същото мнение!
математиката е прекалено сложна наука за да се тръгва директно към материала. много по-добре ще е, ако на учениците предварително им се представят някакви общи принципи и положения, свързани с математиката. и то на по-прост, по-нормален език. и даже, ако трябва, да се вкарат някакви по-емоционално ангажиращи сюжети.

и задължително, в началото, да се говори за математиката доста по-общо. например, че математиката е сбор от купища правила и точно определени последователности и т. н.

най-малкото, предварително трябва да се обяснява, че в математиката се работи с точно фиксирани термини и избщо учениците да се подготвят за цялата математическа терминология.
bostanjy
Нов

Рейтинг: 3

ПредишнаСледваща

Назад към За преподаватели