inveidar написа:grav написа: Математиката е достатъчно интересна за да грабне въображението на всеки, стига да е представена както трябва. И мързеливия би искал още и още.
Което ти дава основание да смяташ, че математиката е достатъчно интересна за всеки ученик?
strangerforever написа:Това, че учениците не разбират нищо, не е признак за лошо преподаване. Учудвам се, че хора, занимаващи се с математика, си правят толкова посредствени следствия.
grav написа:
Смятам, че математиката би била интересна на всеки.
strangerforever написа:Това, че учениците не разбират нищо, не е признак за лошо преподаване. Учудвам се, че хора, занимаващи се с математика, си правят толкова посредствени следствия.
Xixibg написа:strangerforever написа:Това, че учениците не разбират нищо, не е признак за лошо преподаване. Учудвам се, че хора, занимаващи се с математика, си правят толкова посредствени следствия.
Добре....
Къде е причината тогава?
Излиза така че учителите си преподават добре , а учениците не разбират нищо......
ganka simeonova написа:................... Я, да те накарам да преподаваш математика в Бузема или в СПТУ по транспортна техника например, където идват след 8 клас с 3 в дипломата по мат ( не говорим за приемен изпит). Хора, които за 8 години не знаят таблицата за умножение и пишат неграмотно името си, че да те видя! И най-великият учител да си, не можеш да ги научиш.
Изпуснати са цели 8 години! Това са хора, които нямат навици за учене!
Работила съм и в такова училище, слава богу сега работя с невероятно качествен материал.
Да и отговорността е по- голяма. Трябва учителят да е пружина, защото такива деца те изцеждат
inveidar написа:А какво ще кажеш за следната ситуация. В един клас са събрани много добри деца по математика, с големи амбиции. Учи се сериозно и отговорно. Но, малко по малко започват да изпъкват отделни ученици, най-добрите(защото има и такива, нали?). Другите започват да се отчайват, виждат, че има по-добри от тях и започват да се ориентират в друга област. Просто математиката спира да им бъде интересна, защото не е повод за радост, а напротив - за раздразнение. Има и такива хора, нали? Такива, които ако не са лидери в някаква област, не изпитват желание да се занимават с нея. И това най-малко е вина на учителя, даже понякога не е вина и на родителите. Просто някои хора така си се раждат. Хайде сега кажи кой е виновен?
grav написа:Зависи какво се разбира под 'харесват математиката'. Аз нямах предвид, че всеки би се влюбил в нея и би искал да стане математик, а че всеки би я харасал и учил с интерес. В горната ситуация бих обвинил учителя. След като успява да убие любознателноста и интереса, и в някои случаи да предизвика омраза, за мен това е възможно най-лошото което един учител може да направи. Защо се провеждат часовете по този начин?
drago написа:To си е и късмет да попаднеш на добър учител. Имах шанса да ми предават много добри учители, страшно добри!
Мисля си, че обучението по математика е като в любовта. Има две страни. За да станат нещата трябва и двете да имат желание!
Xixibg написа:1.Отличник по математика в квартално училище в София жк.Люлин (7-ми клас) не може да работи с обикновени дроби.Липсва му края на 5-ти началото на 6-ти клас?????
2.Учител по математика в елитно училище в Лозенец ми звъни по телефона да му обяснявам как се решават ирационални уравнения,че трябвало да ги предава на следващия ден???
3.Попаднах и на контролно проверка от МОНТ на учител по математика в столично училище.Средният успех по математика на класа беше малко над 5,70 ,а ние с огромни усилия и надписване на оценки успяхме да го докараме до 2,70?????
А и ако разгледате оценките от външното оценяване след 7-ми клас ще установите ,че половината от слабите оценки имат много добър или отличен в дипломата.......Това говори за безотговорно отношение на учителите към ситуацията.И всичко това е още в основното образование..
inveidar написа:Е, кой е казал, че учителят е убил любознателноста и интереса и е предизвикал омраза?!Това са си твои умозаключения, които не се опират на никакви наблюдения. Мисля, че ти обясних причината, но ти си държиш на своето.
Пак те питам, защо си мислиш, че всеки би харесал и учил математиката с интерес?
inveidar написа:Аз мисля за математиката същото като теб, че даже и повече, но смятам, че не на всеки е дадена възможността да види тази красота и да я разбере! Както не на всеки е дадена и заложбата да свири и да пее, или и това ще оспориш?! И много още други неща. Хората се раждат с различни дадености, приятелю. Едни ги имаме едни в повече, други ги имат други. Не всеки може да стане престъпник, нали? Въпреки, че и това привлича!!! Какво да ти разправям. Омръзна ми да преливаме от пусто в празно. Повече няма да взимам отношение по темата. Съжалявам отново, че както в повечето случаи, изпадаме в словоблудство. Останете си със здраве.
inveidar написа:А кой беше този Емо Стоянов? Не беше ли някакъв фолк певец или циркаджия?
amsara написа:И сигурно сега яко ще ви раздразня, амо точно вие им решавате най-лесните задачки на тези ученици, които ако малко си напрегнат мозъка и заместят по формулите в учебника, ще ги решат примерчетата.Те не ги разбират,не се и мъчат.Нито в час, нито вкъщи.По-лесно е друг да им ги напише.А може утре и 6 да получат за домашното, което вие сте им решили.Който иска да разбере ,пита с един пример.Показват му и после пробва сам.А не пита за още 10 подобни примера.
inveidar написа:Аз мисля за математиката същото като теб, че даже и повече, но смятам, че не на всеки е дадена възможността да види тази красота и да я разбере! Както не на всеки е дадена и заложбата да свири и да пее, или и това ще оспориш?! И много още други неща. Хората се раждат с различни дадености, приятелю. Едни ги имаме едни в повече, други ги имат други. Не всеки може да стане престъпник, нали? Въпреки, че и това привлича!!! Какво да ти разправям. Омръзна ми да преливаме от пусто в празно. Повече няма да взимам отношение по темата. Съжалявам отново, че както в повечето случаи, изпадаме в словоблудство. Останете си със здраве.
Регистрирани потребители: Google [Bot]