Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Профилирана подготовка

Профилирана подготовка

Мнениеот Гост » 27 Яну 2025, 16:28

Здравейте,
Понеже завърших преди повече от 10 години, имам спомен, че профилираната подготовка/второ равнище се учеше от 9 до 12 клас. Като бях кандидат-студентка, ме подготвяха с едни синьо-зелени учебници на Архимед.
Сега, като търся учебници по математика Профилирана подготовка, излизат само 11 и 12 клас, разделени на по два модула. Но дори няма на Архимед, ами само на едно издателство.
Може ли да ме информирате как става разширената подготовка в момента в училищата и от кой до кой клас е? Тоест с какви учебници да се снабдя?
Гост

Re: Профилирана подготовка

Мнениеот ammornil » 27 Яну 2025, 16:49

Гост написа:Здравейте,
Понеже завърших преди повече от 10 години, имам спомен, че профилираната подготовка/второ равнище се учеше от 9 до 12 клас. Като бях кандидат-студентка, ме подготвяха с едни синьо-зелени учебници на Архимед.
Сега, като търся учебници по математика Профилирана подготовка, излизат само 11 и 12 клас, разделени на по два модула. Но дори няма на Архимед, ами само на едно издателство.
Може ли да ме информирате как става разширената подготовка в момента в училищата и от кой до кой клас е? Тоест с какви учебници да се снабдя?

Зависи за какво искате да се "снабдите"- подготовка за прием в математическа гимназия или учебници за обучение в математическа гимназия.$\\[12pt]$Профилирата подготовка може да се отнася до учебните планове на Природо-математическите гимназии (за профил Математика), Профилираните математически гимназии, и НПМГ. Макар името да сочи гимназия, в същност тези програми обхващат обучението от 5ти до 12ти клас (с малки изключения по региони). Тези училища ползват специални учебни помагала, както за подготовка за кандидатстване в тях, така и по време на обучението в тях. Предполагам, че уебниците за ПМГ/МГ/НПМГ се предлагат само на приетите в съответните учебни заведения ученици и не се продават свободно по книжарниците.$\\[12pt]$В София някои универстите имаха лицеи към тях за предварителна подготовка по специализирани програми (не знам дали още ги има). $\\[12pt]$В Правец имаше училище за информационни технологии с математика, не знам какво се учи и там, но и те бяха по собствена програма.$\\[12pt]$Освент тези училища, има ОУ и СОУ програми с профил математика (понякога смесено с информационни технологии или програмиране) по големите градове, които са с разширена програма по математика но не са по програмата за ПМГ профил Математика. Такива бяха на времето (преди петнадесет години) например Американските колежи (8-12 клас) (по-рано имаше в София, Велико Търново, Благоевград, не знам дали още са там) и други СОУ-та с профил математика. Забележете, че не-математическите специалности в ПМГ-тата не са с усилената програма по математика. $\\[12pt]$
При всички положения, изборът на конкретно учебно заведение ще Ви даде отговор на поставения от Вас въпрос.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот Гост » 27 Яну 2025, 17:30

Ами уча онлайн за учител по математика и информатика и искам да се подготвя детайлно, а не само върху задължителната подготовка. Иначе като бях кандидат-студентка за Архитектура ни подготвяха с по-големите учебници, не е било нещо специално за УАСГ. Мисля, че учебниците се водеха като за профил Математика.
Има ли сега издателство, което да предлага Профилирана подготовка / Второ равнище за класовете?
Гост

Мнениеот ammornil » 27 Яну 2025, 17:41

За това може би е добре да се обърнете за помощ и/или съвет към преподавател в математическа гимназия в(ъв) или около мястото където живеете, или да попитате преподавателя си в Университета. Според мен, учебните помагала ще варират по региони, както като учебници, така и като странични сборници със задачи.

Желая Ви успех в следването и късмет в живота! Избраното от Вас поприще за развитие е много важно за всяка нация. Надявам се да не се разочаровате.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот ptj » 27 Яну 2025, 20:37

Мисля, че обясненията по-горе са доста добри. Ако учите за учител по математика не се изискват кой знае какви допълнителни знания, просто трябва да можете да обясните всичко написано в учебниците за съответното училище'. За Информатиката не е толкова лесно, защото там теорията се променя много бързо и ще са ви необходими доста добри технически умения за работа с изучаваните "билдери" за конструиране на програмни приложения. Но отново всичко зависи от типа на учебниците, по които ще трябва да преподавате.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот batsev » 28 Яну 2025, 17:07

Профил Математика има в доста училища, например в повечето езикови гимназии. Профилът е за 11-ти и 12-ти клас, затова в момента само за тях се издават учебници. Аз имам на 3-4 издателства (Веди, Клет, Просвета и на още 1 май имам). Но знания по тях са нужни само, ако ще водим такъв профил или ще водим Висша Математика. Ако ще водим до 10 кл. включително, можем и без тях.
batsev
Нов

Рейтинг: 25

Назад към За преподаватели