bostanjy написа:здравейте,
възможно ли е човек, който не владее добре собствения си натурално говорим език (независимо кой е той), да стане добър математик?
някой познава ли такива ученици?
Зависи какво разбирате под "не владее добре" и какво разбирате под "математик".
Математиците, хората които са посветили живота си на изучаването и развитието на математиката, са високо интелигентни по своята природа, което ги прави и склонни да усвояват знания несвързани пряко с математиката. Повечето, ако не всички, математици са не само образовани но и културни хора. Ако се посветиш на математиката, по необходимост ще разшириш речниковия си запас, защото математиката решава проблеми в почти всички сфери на науката, изкуството и технологиите. От всички форми на обществено съзаниние, познати на човечеството до ден днешен, само религията няма нужда от математически апарат. Така че, ДА според мен човек може да се насочи към математика дори да няма високи познания по родния си език, но веднъж тръгнал по този път, неизменно ще подобри и езиковите си умения. Ниската езикова култура може да бъде преодоляна със старание и постоянство, но трябва да има кой да подаде ръка и да обучава такива хора, а не да ги пренебрегва и подтиска.
От личен опит:
Съществуват физиологични и психологически състояния, които указват влияние върху когнитивните умения на човека. Нямам достатъчно познания да Ви кажа какви са тези състояния и в каква степен могат да укажат влияние върху умението да се усвоява математиката. Аз лично имам т.нар. "дисграфия"- често размествам последните два символа в дума когато пиша. Това е, в моя случай, резултат от придобита в детските години тревожност, която ме прави "предразположен към нервна хиперактивност". Аз не съм математик, но съм икономист и програмист, и ако мога сам да се потупам по рамото

, се справям добре в живота и работата си (да е жива и здрава жена ми, от която съм получил всичко хубаво в живота си). Мисълта ми е, с усилия и подкрепа повечето психо-физиологични бариери към учене на математика могат да се контролират и преодоляват.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]