Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

"Вашето виждане за учителят Ви по математика"

"Вашето виждане за учителят Ви по математика"

Мнениеот Xixibg » 18 Окт 2011, 22:26

В една от темите във форума попаднах, на коментар "....госпожата ми по математика е много тъпа....." -една гледна точка отразяваща нивото на компетентност на учител през погледа на един ученик.Затова ми хрумна да отворя тема : "Вашето виждане за учителят Ви по математика"
Споделете мнение:
какво очаквате от учителя и от предмета?
какво получавате и задоволява ли ви?
удовлетворява ли ви начинът на поднасяне на информацията?
доволни ли сте от изискванията ?
реална ли е оценката която получавате?
достатъчна ли ви е подготовката в училище или се нуждаете от допълнителна помощ?
и други подобни въпроси...
Дайте съвети и мнения:
Какви промени да се направят за да се повиши нивото на образование по математика?
Как да създадем интерес на учениците към този предмет?

П.П. Нека да не се споменават имена ,за да не обидим някой......
Xixibg

Re: "Вашето виждане за учителят Ви по математика"

Мнениеот Consigliere- » 18 Окт 2011, 23:26

На мен ми преподава най-добрият учител в града,имах късмета да попадна на него ,немога да обясня колко съм доволен.Накара ме да заобичам математиката.Нито 1 път не ми е отказала помощ по каквато и да била задача .Не е строга изобщо,винаги ми е давала в оценката,както и на всички останали.
"удовлетворява ли ви начинът на поднасяне на информацията?"
Категорично ДА!Всяко нещо ,което го обяснява го обяснява по такъв логичен начин ,че да го разбера.Не просто да даде някаква теорема или формула ,и когато попитам защо е така ,тя да каже "Пиши ....Нямам време да обяснявам"
Подготовката в училище ми е достатъчна .Винаги ,абсолютно винаги ни подбира избрани от нея задачи ,от различни учебници ,сборници и тн.Общо взето интересни и важни задачи.
"Как да създадем интерес на учениците към този предмет?"
На това не мога да отговоря ,според мен учителя трябва да има дарбата да направи даден предмет интересен за учениците .Няма точна препоръка какво да прави ,какво не .Има различни елементи на подход ,които комбинирайки се създават образа на истинския учител,учителя на които ще сме благодарни след време за това ,че винаги е влагал огромни усилия за да успеем да продължим по пътя по които сме желали.
Аватар
Consigliere-
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот ptj » 19 Окт 2011, 00:52

Aз имах късмета да уча (+състезания) при Румен Грозданов. Такива ерудирани преподаватели са единици. Лека му пръст.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот mail_dinko » 19 Окт 2011, 10:23

Много е важна компетентността. Тя е на първо място. Сега съм 11 клас. Моята учителка ми води от 9. клас. Много съм доволен. Всичко обяснява, понякога по много несвързан с математиката начин, но така, че да разберем. Смятам, че оценките ми са реални. Имам само 6 (да се похваля). Учим само ЗП, но понякога, госпожата ни показва неща и от ПП, от тая година имам ЗИП математика. При 2+1.5 часа на седмица си представете колко може да се научи :(. Но съм доволен. Нямам намерение да се занимавам с математика след време, просто ми е интересно.
Ето и най - интересното в нашата учителка. Тя ни окуражава ние да решаваме задачи в час на дъската, а не тя да пише и ние да преписваме както правят много други. Обикновено пита кой желае да пише на дъската и така (често съм аз, защото смятам, че е много по-лесно да разбера задачите).
mail_dinko
Математик

Рейтинг: 538

Мнениеот amsara » 19 Окт 2011, 16:00

Xixibg написа:какво очаквате от учителя и от предмета?
какво получавате и задоволява ли ви?
удовлетворява ли ви начинът на поднасяне на информацията?
доволни ли сте от изискванията ?
реална ли е оценката която получавате?
достатъчна ли ви е подготовката в училище или се нуждаете от допълнителна помощ?
и други подобни въпроси...
Дайте съвети и мнения:
Какви промени да се направят за да се повиши нивото на образование по математика?
Как да създадем интерес на учениците към този предмет?

-Очаквам да си предава материала , да го обяснява добре и да е взискателна.Казвам го, защото миналата година в 8клас ни се падна учителка, която не ги правеше въобще тези неща.И ми беше някакво гадно, защото до тогава все бях имала късмета да съм при страхотни учители по математика.Слава богу, че това вече е минало и ни преподава от тази година съвсем друга госпожа, която харесвам и като преподаване, и като изисквания.Дано тя си остане с нас до 12 клас. :D
-Получавам нужното - предаден и обяснен материал, решени примерни задачи от учебника, дадено домашно върху останалите нерешени в клас. Отделно се решават и задачи от сборника на Коларов. Затова полученото ме задоволява.
-Да, удоволетворява ме. Обяснява ясно и при питане от някой неразбрал ученик повтаря обяснението.
-Да, доволна съм.На родителската е казала, че учебникът за 9 клас за задължителна подготовка, по който ние учим, е някакъв смешен като съдържание и затова ще работи допълнително със задачи от сборник.И го прави.На нас пък ни обясни, че не се знае след 2 години кои от нас ще изберат профил математика и затова го прави това нещо.За да са подготвени тези, които ще изберат математиката като профил.А аз със сигурност ще го направя.Губещи са може би тези, които няма да избират математика.
-Ами досега имам две оценки и са си съвсем обективни.
-Ми то никога не може нещо да е достатъчно.Аз може примерно още да искам, а на друг да му се струва, че яко ни товарят.Важното е, че основното си е предадедено и обяснено в училище. Ако искам повече, знам къде да си го намеря сама или кого да попитам, ако не съм разбрала нещо.Имам предвид форума, а не ходене някъде на уроци.Засега наученото в даскало и от тук ми се струва предостатъчно.
-За промени не се сещам. :roll:
-С по-интересно протичане на часовете,понякога са много сухи.Математиката може и да си е точно наука, ама пак може да има разнообразие - някакви състезателни игри или нещо такова.

ПП Consigliere-, чак сега разбрах от поста ти, че си момиче.Все съм си мислела, че си момче. :)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Xixibg » 19 Окт 2011, 16:11

Много добре,
До сега само доволни хора ......:)
Може би ,защото темата е на грешното място
Но.... очакваме и критика
Xixibg

Мнениеот amsara » 19 Окт 2011, 18:32

Опс, Consigliere, извинявам се, прочела съм неправилно доволна вместо доволен и оттам
реших ,че си момиче.

Xixibg написа:Много добре,
До сега само доволни хора ......:)
Може би ,защото темата е на грешното място
Но.... очакваме и критика

Да, наистина, в този форум вероятността да се чуят само хубави неща за учителите по математика е много голяма.Тук влизат или хора, които харесват математиката или такива, които просто търсят някой да им напише домашното. А вторите като си получат търсеното, няма да се занимават да четат останалите теми, камо ли да отговарят по тях. :roll:
Аз критики всъщност имам, но касаят учител, който вече не ми предава, затова не сметнах за необходимо да ги споменавам.Е, чак тъпа като цитираното в първия пост никога не бих я нарекла, но определено си беше някаква кофти преподавателка - не предаде целия метериал, предаденото пък беше някак отгоре-отгоре ,без обяснения, домашни нямаше, контролни също. :mrgreen:
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот Xixibg » 19 Окт 2011, 22:28

Нека се включа в темата и да кажа моето виждане.
5 от 6 деца с които се занимавах миналата година се оплакаха ,че в училище не разбират нищо......
Правя си изводи ,че масово учителите по математика в училище или не обясняват или обясняват лошо
Две деца тази година ме викат да им обяснявам материала който им е предаден на платени частни уроци ..... тук става въпрос за учители от СМГ (гимназията която съм завършил) ,където се славят с една от най-добрите подготовки по математика.
Това е притеснително.....
Учителите са станали безотговорни и незаинтересовани за знанията на учениците си.
Много често учениците ги е страх да попитат ,за нещата които не разбират за да не бъдат обидени с реплики "Как може да си толкова тъп/а" или "пак нищо не си научил/а".......(губи се връзката учител ученик)
Притеснен съм от положението , че деца 4-5 клас остават на поправителни изпити.
Притеснен съм също и от случай на който станах свидетел как дете 4 ти клас е оставено на поправителен изпит по математика абсолютно безпричинно.(Детето знаеше перфектно материала според мен ,а и според учителската комисия ,защото получи отличен(6))
Това ме кара да си мисля ,че днешните учители умишлено се държат безотговорно в училище за да принуждават родителите да плащат за уроци.
Не че съм ощетен.........Точно напротив, защото аз също се занимавам с преподаване на математика , но учителската професия е отговорна и не е редно да злоупотребяваме с бъдещето на учениците(това е призив към колегите учители).Защото накрая ще стане като във вица "Като знам какъв учител съм... направо ме е страх да отида на лекар"
Xixibg

Мнениеот loving_math » 20 Окт 2011, 00:50

Не съм ученичка и затова няма да обсъждам надълго и нашироко качествата на моите учители по математика някога.Въпреки, че си заслужават да им благодаря, което и правя. :D
Но имам наблюдения, при това доста обстойни, от позицията си на родител на цели три деца в училищна възраст.Две от тях са в прогимназиална степен, едно е в гимназия. И на база впечатленията от случващото се с тях мисля, че описаното в горния пост далеч не е масово явление.Голямата ми дъщеря в основното училище, по-точно в периода 5-7 клас, имаше страхотен преподавател по математика.Не съм чула дете да се оплаква, че не е разбрало, че тя е претупала материала, че е обиждала по-слабите ученици или че не е отговаряла на зададени от тях въпроси при затруднения.Пое самоинициатива, направи нещо като кръжок в извънучебно време за седмокласниците, като за да е ползотворна работата й с тях ги раздели на две групи - напреднали и не чак толкова.Едната седмица работеше с едните, като с тях решаваше задачи от втори модули на пробни тестове или задачи от състезания.На другата обръщаше заслужено внимание на по-посредствeните ученици, като там запълваше пропуски върху основния материал. Иначе казано, беше полезна на всички.От нея и методите й на работа недоволстваха само ученици,тук там и техните родители, които твърдо бяха на вие с математиката и домашните от сборник им се струваха неземно голямо, излишно натоварване.Държа да подчертая, че става дума за учител в обикновено квартално училище, което няма никаква математическа насоченост.И резултатите не закъсняха.Дадената доста добра основа в училище,надградена в 7 клас и с дежурните уроци като застраховка отстрана на родителите, доведе до едно много високо общо представяне на випуска по предмета на изпитите след 7 клас.Като родител страдах, че заради пълен норматив въпросната учителка три години по-късно няма да преподава и на по-малките ми деца. Назначиха нова учителка и имах опасенията, че след опита с първата всяка ще ми се струва недостатъчно всискателна, добра и най-вече обясняваща.Е, не познах.Късметът ни се усмихна и тук. :D Жената е страхотен преподавател, обяснява всичко, дава обемни домашни, при това не от еднотипни задачи, които омръзват.Вече са правили две контролни при нея.Забележете, казвам контролни, а не тестове.Всичките задачи в тях са за самостоятелно решаване, не се залага в нито една от тях на заграждането и играенето на тото.Днес едната ми дъщеря ми разказа как е била изпитана по математика. Така, както някога изпитваха нас, бях отвикнала през последните години да чувам подобно нещо - на дъската, да реши конкретни задачи, две-три на брой, и да обясни написаното по тях.Жената е сформирала също група и има амбицията да подготвя желаещите да се включат деца за състезания от матаматическия календар,без амбициите да изкара състезатели.То и трудно ще стане подобно нещо, тъй като става дума за петокласници, които до момента по-задълбочен контакт с математиката са нямали.Но дори и да не се представят блестящо, достатъчно е, че ще запали в тях желанието и интереса към математиката.Какво повече да иска човек :?:
Голямото ми дете също случи на преподавател, поне такива са ми впечатленията от изминалия вече повече от месец на тази учебна година. :D Отделно съдбата си играе и учителката е тази, която някога е предавала в същото училище и на мен.Все си мисля, че не е била лоша, щом е оставила у мен хем добри спомени, хем известни познания по предмета и 18 години след завършване на училището.А не съм математик, приемам на дърти години решаването на задачи като приятно странично занимание в свободното ми време.
И за да не звучи постът ми крайно прехвалващ учителите, ще кажа, че гимназистката за известен период от време имаше изключително лошия късмет да се срещне и с меко казано трагична учителка по предмета.Не ми се иска просто да използвам по-силни думи.Въпросната дама не е обяснявала нищо, пишела си е собственоръчно решения на задачите на дъската и който разбрал-разбрал.Дотук.Не си направила даже труда да научи имената на учениците си.И това не е измислица някаква на дъщеря ми, потвърдено е като мнение и от други деца.Не е и форма на оправдание за неразбиране или лошо представяне по предмета, тъй като тя принципно затруднения няма.Но не мисля, че учители от този тип са масово явление.Около мен има толкова родители,на деца в различни училища, все щях да чуя за подобна тенденция.Още по-невероятно ми се струва такава да има в СМГ. :? А ходенето на уроци не е показател само за несвършена работа от учителите.Нещата са многопластови.Ученици, на които не им пука, докато не затънат достатъчно надълбоко и само уроци могат да ги извадят от блатото, родители, които нямат и бегла идея какво се случва с децата им, имат ли пропуски, нямат ли( визирам родителите на по-малките деца, при големите се предполага вече изградена самостоятелност), текучество на учители, презастраховане в 7 клас отстрана на родителското тяло с идеята за конкурентоспособност на детето при кандидатстването му за така наречените елитни гимназии...Причини многои все различни.Лошите учители са само една от тях.
Промени трябва да има, но те повече касаят системата на обучение , а не самите учители, които малко или много са длъжни да се съобразяват с нея.За мен трябва да се промени това масово изпитване с тестове.Зная, че то дава възможността да се обхванат повече ученици за по-кратко време, но не е показател за реални познания. Децата не умеят да разписват задачи, не умеят да поднасят последователно и логично решенията си.А това си е проблем.
Съжалявам за безкрайно дългия пост, но ми се стори редно да споделя като родител, че не виждам нещата в тези леко клонящи към черно краски за масово слаби учители.Или незаинтересовани и зле обясняващи.Или още по-лошо - обиждащи и всяващи у децата страх.И форумът е показател.Ако не греша ,в него на съвсем доброволни начала помагат и се включват с решения и насоки трима учители.За толкова поне аз зная от прочетеното през изминалата година, ако са повече-моля да ме извинят за пропуска."Тъп",незаинтересован, апатичен, зле обяснаващ и най-вече меркантилен учител не би направил подобно нещо, при това за виртуални ученици, дори не за тези, на които предава в действителност, там , в някоя училищна стая.Тоест за хора, от които полза за него няма.Освен удовлетворението, че е помогнал на някого, който има интереса и желанието да се справи с математиката.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот bostko » 21 Окт 2011, 21:12

Привет, противно на очакванията ще изкажа едно отрицателно мнение.
На мен учител по математика ми беше директора. От начало си мислих, че това е супер, че сме богопомазаните да учим при директора. Може би сме имали някакви привилегии но не съм сигурен, че те ни помогнаха да научим по-добре математиката.
Нашия учител винаги имаше някаква работа и закъсняваше за час (нещо което по принцип се очаква от учениците). Това най-вече се случваше 12 клас когато имахме 10 часа седмично по програма а реално карахме 5. Естествено в тези 5 часа се отделяше и сериозно време на ежедневните проблеми които се случват в училището. Разказваше ни трикове, как може да провериш дали учениците случайно не са решили да си тръгнат или не карат час по някаква причина. Друго нещо интересно и актуално беше включването на парно когато времето е топло и изразходването на средства. Също и далаверите с изпитите: за ВИНС варна беше достатъчно да назубкаш помагалото със 200-те задачи с а б в и си готов.
Всъщност разказваше ни интересни неща, така да се каже освен математиката научихме и някои житейски уроци.
(Сега си припомних с усмивка на лице за часовете по математика.)
Математиката е красива наука но просто в часовете някак не успя да ме заинтригува. Интересът ми се върна след като влязох в университета (на изпита изкарах ~4.43).
Според мен за да разбереш предмета и наистина да научиш нещо, учителят трябва да е наистина отдаден на работата си. Не може да е директор и учител едновременно. Просто учителят трябва да е добър, да даде нещо и от себе си, за да те заинтригува. Винаги си мисля че е можело да науча и нещо повече.
bostko
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот gandalf31415 » 22 Окт 2011, 05:56

Минималното изискване е да прави разлика между рационални и ирационални числа...
gandalf31415
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот grav » 23 Окт 2011, 18:20

По математика съм имал винаги добри учители, по други предмети не винаги. Но мнението ми е, че ако ученика има интерес, може и сам т.е. от учителя не зависи много. Разбира се, ако ученика няма желание, интерес и е мързелив, тогава трябва добър учител.

gandalf31415 написа:Минималното изискване е да прави разлика между рационални и ирационални числа...

:) Да, това е добро изискване. Между другото, ти само от пръстени ли се интересуваш?
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот amsara » 23 Окт 2011, 19:08

Е, то ако един ученик е мързелив, няма желание да разбере това, което му казват, няма и никакъв интерес, то и най-добрият учител, в случая по математика, не може да му бъде от полза. :mrgreen:
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот strangerforever » 23 Окт 2011, 19:42

Xixibg написа:5 от 6 деца с които се занимавах миналата година се оплакаха ,че в училище не разбират нищо......
Правя си изводи ,че масово учителите по математика в училище или не обясняват или обясняват лошо

Тук спрях да чета.
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот drago » 23 Окт 2011, 19:54

grav написа:... Но мнението ми е, че ако ученика има интерес, може и сам т.е. от учителя не зависи много...

Какво може сам?? Да има 6-ца по математика, да се класира до градския кръг на МО или да отиде на IMO !?
Не може сам. Трябва да има добри учители да го подхванат, а вече след 10,11 клас може и да може сам.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот grav » 24 Окт 2011, 12:13

amsara написа:Е, то ако един ученик е мързелив, няма желание да разбере това, което му казват, няма и никакъв интерес, то и най-добрият учител, в случая по математика, не може да му бъде от полза. :mrgreen:

Напротив, точно тук би се познал добрия учител. Математиката е достатъчно интересна за да грабне въображението на всеки, стига да е представена както трябва. И мързеливия би искал още и още. Останалото са управдания и извинения.

drago написа:Какво може сам?? Да има 6-ца по математика, да се класира до градския кръг на МО или да отиде на IMO !?
Не може сам. Трябва да има добри учители да го подхванат, а вече след 10,11 клас може и да може сам.

Може сам да учи математика. Нали за това говорим, учители, ученици, учене на математика. За състезания съм съгласен, че трябва треньор.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот Consigliere- » 24 Окт 2011, 13:57

amsara написа:Е, то ако един ученик е мързелив, няма желание да разбере това, което му казват, няма и никакъв интерес, то и най-добрият учител, в случая по математика, не може да му бъде от полза. :mrgreen:

Аз бях възможно най-мързеливият ученик в класа ,съвсем сериозно ...но постепенно почна да ми харесва математиката точно заради учителя ,не казвам ,че съм се оправил(всъщност днес трябва и бележник да си взема ,че само аз не съм си направил)...единственият предмет по който уча е математиката ,защото само това ми е инт :D
Аватар
Consigliere-
Напреднал

Рейтинг: 10

Мнениеот amsara » 24 Окт 2011, 14:02

И най-добрият учител не може да грабне вниманието на всички и да събуди интереса им. Хората сме различни и имаме различни интереси и възможности.Сещам се за един пример от 7 клас.Двама мои съученици от старто даскало ходеха на курс при много известен учител - преподавател от СМГ.Няма да му казвам името, че не знам дали е редно. Едва ли някой ще каже обаче ,че той е лош учител. :D Момичето мразеше математиката и в училище, все госпожата там й беше виновна - не обяснявала добре и не правела упражнения .А тя си беше готина учителка и си предаваше много добре.Часовете й бяха интересни и приятни за всички, които харесват математиката. Отиде в школата момичето, където гаранция е внимавало и слушало, като знае все пак ,че техните плащат сериозна сума и чакат да научи нещо там. И какво стана? И тамошният учител според нея беше лош.Нищо не му разбирала, кофти обяснявал, все бързал. :mrgreen: Било й неудобно да пита пред останалите в курса и затова набирала яки пропуски.Напусна школата и отиде на частни уроци при някакава хипер добра учителка по нейни думи.Не знам и тя ли е била лоша, ама момичето изкара ниска оценка на изпита накрая .Как пък при 3 учителя нищо не прихвана, как нито един от тях не събуди този интерес, за който говориш, grav?То насила хубост не става. А другият ми съученик, който тръгна в на курс при същия учител, беше безкрайно доволен. Ама друго си е като самият той си харесва математиката и в училище. Тогава си е взел максимума от това ,което са му предложили и в клас, и на курса.И резултатът му като оценка го показа. А говорим за еднакви учители на два различни ученика.Тоест вината е не в учителите, а в момичето, нали така?
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот inveidar » 24 Окт 2011, 14:22

grav написа: Математиката е достатъчно интересна за да грабне въображението на всеки, стига да е представена както трябва. И мързеливия би искал още и още.

Което ти дава основание да смяташ, че математиката е достатъчно интересна за всеки ученик?
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Xixibg » 24 Окт 2011, 15:25

С това не съм съгласен.Вярно е ,че математиката не е от най-интересните предмети.По скоро е суха и скучна ,но един добър педагог може да създаде интерес към предмета.Математика се учи с решаване на много задачи ,което респективно означава и сериозни домашни.Именно заради това учениците я мразят като предмет. Точно тук е ролята на учителя.Да накара учениците да работят сами , да ги поправя когато грешат, да ги напътства когато е необходимо и да им обяснява когато не разбират.Начин има..... при всеки ученик е различен ,но има.
Аз лично съм привърженик на максимата "Няма трудни предмети ,има слаби учители"
Xixibg

Мнениеот ganka simeonova » 24 Окт 2011, 15:38

Xixibg написа:"Няма трудни предмети ,има слаби учители"

Тук вече никак не съм съгласна! Я, да те накарам да преподаваш математика в Бузема или в СПТУ по транспортна техника например, където идват след 8 клас с 3 в дипломата по мат ( не говорим за приемен изпит). Хора, които за 8 години не знаят таблицата за умножение и пишат неграмотно името си, че да те видя! И най-великият учител да си, не можеш да ги научиш.
Изпуснати са цели 8 години! Това са хора, които нямат навици за учене!
Работила съм и в такова училище, слава богу сега работя с невероятно качествен материал.
Да и отговорността е по- голяма. Трябва учителят да е пружина, защото такива деца те изцеждат :D
ganka simeonova

Мнениеот amsara » 24 Окт 2011, 16:10

Xixibg написа:

С това не съм съгласен.Вярно е ,че математиката не е от най-интересните предмети.По скоро е суха и скучна ,но един добър педагог може да създаде интерес към предмета.Математика се учи с решаване на много задачи ,което респективно означава и сериозни домашни.Именно заради това учениците я мразят като предмет. Точно тук е ролята на учителя.Да накара учениците да работят сами , да ги поправя когато грешат, да ги напътства когато е необходимо и да им обяснява когато не разбират.Начин има..... при всеки ученик е различен ,но има.
Аз лично съм привърженик на максимата "Няма трудни предмети ,има слаби учители"

Ми ок, тогава да питам нещо. :mrgreen: Имаме един клас,с 25 ученика.Говоря за моя клас в старото училище. Госпожата ни предавеше и в 5-ти, и в 6-ти, и в 7-ми.Според мен обясняваше страхотно.Училището не беше математическо, но тя ни даваше за домашно задачи от сборниците на Анубис и Архимед, при това не само от група А някакви примерчета.Тях ги даваше задължително, а тези от група Б ги даваше на онези, които искат.Всички знаем, че учениците принципно ни мързи.Тогава как имаше редовно поне 10-15 човека, ако не и повече, които решаваха и незадължителното домашно.Нито е писала някакви шестици за това, че да каже човек, че за оценки сме го правили.В повечето случаи успявахме и с по-трудните задачи.А ако не можехме нещо, питахме и тя отговаряше и обясняваше. Което значи, че ни беше научила добре и беше ни накарала да харесваме математиката.Повечето , де. Какво е виновна, че другите нито пожелаха да научат нещо от нея , нито се постараха?И сега, по твоята логика, тя каква е?Лоша преподавателка, щото имаше там някакви 8-9 яки мързела, на които за нищо не им пукаше, не само за математика.Или пък добра, защото успя да научи останалите 15 да обичат математиката, да си решават задачи с удоволствие и да се справят с материала?За мен е второто.И точно заради нея въобще не намирам математиката за скучна.
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот Xixibg » 24 Окт 2011, 23:21

ganka simeonova написа:
Xixibg написа:"Няма трудни предмети ,има слаби учители"

Тук вече никак не съм съгласна! Я, да те накарам да преподаваш математика в Бузема или в СПТУ по транспортна техника например, където идват след 8 клас с 3 в дипломата по мат ( не говорим за приемен изпит). Хора, които за 8 години не знаят таблицата за умножение и пишат неграмотно името си, че да те видя! И най-великият учител да си, не можеш да ги научиш.

Аз не съм учител в училище.И като се сетя какво дете идиотче бях като малък няма и да стана,защото 25 такива като мен на главата на учител си е приключение...... :lol: .Практикувам само частно и ми попадат всякакви .Това че в 8-ми клас не знаят таблицата за умножение означава слаб учител в началното училище.Като не знаят дроби , отрицателни числа,геометрични фигури....означава слаб учител в основното училище.
Като пример ще дам един седмокласник от преди 2 години ,с когото се занимавах ,за да не остане на поправка.Момчето беше с двойка първи срок и не знаеше какво е триъгълник ,( е таблицата за умножение поне я знаеше ;) ).В крайна сметка изкара много добър 4.50 на външното и сега учи в "Попов".Дали е преписал от някой не знам , но знам че вече не мрази математиката.Така че продължавам да мисля ,че основно зависи от учителя.

amsara написа:...... Какво е виновна, че другите нито пожелаха да научат нещо от нея , нито се постараха?И сега, по твоята логика, тя каква е?Лоша преподавателка, щото имаше там някакви 8-9 яки мързела, на които за нищо не им пукаше, не само за математика.Или пък добра, защото успя да научи останалите 15 да обичат математиката, да си решават задачи с удоволствие и да се справят с материала?За мен е второто.И точно заради нея въобще не намирам математиката за скучна.

Не се наемам с оценка на човек когото не познавам и не съм чувал как работи.....Просто дай малко стимул на мързеливците и те ще научат нещо.И съдейки от поста ти съм сигурен ,че и тези споменати 8-9 човека са научили нещичко.Статистически погледнато 60% с интерес и разбиране и 40% без интерес от който да речем четвърт с разбиране ще рече около 70% ,което е добър резултат.... :D .
Xixibg

Мнениеот mkmarinov » 24 Окт 2011, 23:34

Xixibg написа:Математика се учи с решаване на много задачи ,което респективно означава и сериозни домашни.

Ако искаш да създадеш роботи, които решават задачите от училищния материал по строги алгоритми, а на нещо малко по-разчупено се разпадат - да.
Математика се учи с решаване на малко, подбрани и разнообразни задачи! Нещо различно би било подценяване интелекта на учащите, и тяхното изпълняване на очакванията!
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот ptj » 25 Окт 2011, 00:04

strangerforever написа:
Xixibg написа:5 от 6 деца с които се занимавах миналата година се оплакаха ,че в училище не разбират нищо......

Тук спрях да чета.

Бъркаш, аз на първата родителска среща за курса на малката, казах че няма да има особен ефект от него. Оказох се прав - влезе в езикова, но не можа да реши елементарна задача от модул 2 (средно аритметично = знания за 5-ти клас), камо ли останалите...
Не може един учител само да си разказва уроците и да не го интересува дали учениците му могат да решават сами примерите по тях. :!:

П.П. По мое време Румен Грозданов вдигаше едновременно по 6 ученика и им даваше не повече от 5-10 мин за решение на задача.
Последна промяна ptj на 25 Окт 2011, 00:08, променена общо 1 път
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Следваща

Назад към За преподаватели