Много добра тема, мисля че ще е много полезна на бъдещите кандидат-студенти. Аз лично също се интересувам от подобна информация и много бих се радвал ако някой вече минал през тази процедура на кандидатстване или е доста запознат по темата да предложи колежи в чужбина на достъпни цени и с какво се кандидатства, а и крайните срокове също са важни защото мисля, че за някои колежи са до началото/края на януари, така че няма много време, съвет от мен Zarrie, ако наистина мислиш да кандидатсваш в чужбина побързай да си избереш колеж/и, защото трябва да се погрижиш за доста неща, разбира се има и фирми за това ( Дарби, Интеграл и т.н.), но не съм се интересувал от услугите им и какво точно предлагат, знам че придвижват документите до 5 избрани университета, поне така четох някъде, може и да са го променили. Но има доста документи, които трябва да се легализират, преведат, препоръки от учители, мотивационни писма, есета, които трябва ти сам да си напишеш и подготвиш, та като цяло процедурата не е много лесна, но който е решил да се бори - ще се справи

Аз от любопитство гледах преди няколко седмици чуждестранни колежи и това, което бяха написали из сайтовете им беше буквално с по няколко изречения и не получаваш необходимата информация, не навсякъде, но все пак на доста места. Затова трябва да им пишеш имейли до центъра за прием за повече информация, защото иначе ще си недоразбрал доста неща и после може да имаш проблем с приема. Има разбира се и колежи с по-късен срок на подаване на документи, но разбира се зависи и от колежите, всеки си има собствена политика и изисквания. Относно стипендиите, предлагат, да, и то най-различни, зависят от академичните способности, финансовото положение на родителите има стипендии ако спортуваш, най-вече в щатите това много го оценяват - спортът, там дават доста добри стипендии за това. Но всеки колеж предлага доста различни неща аз досега съм прегледал повече от 50-тина и във всеки съм виждал нещо уникално и различно от останалите. Ако гледаш колежи обръщай внимание таксите за кого се отнасят, защото примерно в европа колежите има цени за обучението за хора, граждани на европейски съюз или като цяло тези, които са от европейска държава (съответно ако си от европейска държава и искаш да учиш в европейска държава е по-евтино), но ако си от ЮАР примерно и искаш да учиш в Лондон, ще гледаш цените за хора извън EU, това разбира се важи и за Америка. Затова гледай, разликите в цените на места за значителни! За специалността компърни науки, софтуерно инжинерство в чужбина се изисква сертификат за владеене на английски език, най-добре е TOEFL, IELTS, но знам че признават и сертификатите на Кеймбридж също, но само някои, други си държат на TOEFL примерно. Хубаво е и да имаш SAT, в Америка мисля че дават стипендии ако си го издържал с хубав резултат, а и те избутва напред сред другите кандидати, които го нямат или пък за го взели, но ти ако си изкарал по-висок резултат можеш да изместиш някого и ти да влезеш. Като цяло аз още съм в процес на проучване къде точно да продължа образованието си и не съм много запознат със системата още, но се уча, проучвам, защото все пак времето върви, а и да не кажа и че съм малко закъснял с избора си. Така че ако се намери някой по-вещ по тази тема с интерес ще следя публикациите му по темата. Наистина много би било полезно за всички, на които им предстои записване във ВУЗ. Извинявам се за дългия коментар и общите приказки, но държах най-вече да споделя това, което горе-долу съм разбрал и ако нещо не съм разбрал както трябва да бъда поправен отрано, а не когато вече е късно