Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математически специалности СУ

Математически специалности СУ

Мнениеот Гост » 20 Юли 2016, 17:24

Здравейте, догодина ще съм кандидат-студент и се интересувам от математическите специалности във ФМИ, обаче за тях като цяло няма много информация дори почти няма сравнение с компютърните специалности. Специалността която ме интересува е 'Математика и информатика' (искам да стана педагог) някой може ли да даде някакво мнение или да я сравни например с "Математика" или "Приложна математика". Всъщност въпросите са ми дали е добра специалност и какви са "плюсовете" и "минусите" й, а за хората които вече я учат доволни ли са или съжаляват, че са я записали? :?:
Гост

Re: Математически специалности СУ

Мнениеот kucheto » 25 Юли 2016, 14:44

Здравей, аз от октомври ще бъда 3 курс Приложна математика. За специалност Математика и информатика (МИ) нямам преки наблюдения, но доколкото знам там нивото на студентите не е от най-високите. Точно това е и основната причина да запиша Приложна математика (ПМ), а не (чиста) Математика. Като цяло предпочитам чистата пред приложната математика, но още преди да вляза във ФМИ дочувах, че специалност Математика не е това, което трябва да бъде от гледна точка на качествени студенти. Фактите го показват - тази година във 2 курс в специалност Математика мисля, че бяха останали 4 човека, като от тях няма изявен състезател или нещо подобно. От тазгодишните първокурсници също има само един-двама, които трябва да са във ФМИ.
От друга страна в ПМ сме четирима състезатели (отличници, а и хонорувани асистенти) и има още няколко отличници несъстезатели. Естествено има и хора, които не са за ФМИ, но те отпадат с времето.
В четвъртата математическа специалност, Статистика, нивото също е ниско.

Това е за нивото на студентите. То е такова, заради слабото търсене, което поражда един парадокс - за математическите специалности изпитът по Математика-1 и матурата имат равна тежест с изпита по Математика-2, докато за компютърните Математика-2 е с коефицент 3, а Математика-1 и матурата са с коефициент 2 (както и трябва да бъде) . От друга страна, в математическите специалности, както може да се предполага, се учи доста повече математика. Въпреки занижените критерии, балът е нисък. Затова по-голямата част от студентите в математическите специалности просто не са успяли да влязат в компютърните (за съжаление политиката на българските университети е "количество за сметка на качество" и СУ, в частност ФМИ, не отсътпва, въпреки че още не е толкова зле положението). Все пак кадърните кандидат-студенти математици, решили да останат в България, записват главно ПМ (също и Компютърни науки), което спомага за поддържането на някакво ниво сред студентите.

Относно нивото на преподаване - като цяло съм доволен, поддържа се нивото във ФМИ.

Относно самите специалности и какво се изучава в тях: специалности Математика и ПМ имат около 85% общи предмети в плана си, същото е положението с ПМ и Статистика; Математика и Статистика имат около 70% общи неща (в действителност няма предмет, който да се изучава в Математика и в Статистика и да не се изучава в ПМ). Разликите между ПМ и Математика са следните: те учат един Анализ повече, Логика, Теория на числата и Топология, а ние учим Моделиране, Софтуер за научни изчисления, Математически увод в икономиката, Макроикономика, повече Числени методи. Аз лично бих предпочел да уча техните предмети, особено са безсмислени за мен двете икономики. Но средата е по-важна от няколко предмета (още повече, че ФМИ предлага огромен набор от избираеми дисциплини всеки семестър) и затова не съжалявам, че записах ПМ, а не Математика.

Защо толкова подробно говоря за Математика и ПМ (и отчасти Статистика), въпреки че питаш за МИ? Първо, мисля, че мнението ми ще е от полза за хора, желаещи да учат математическа специалност във ФМИ. Второ, в специалност МИ "висша" математика ще учиш главно в 1 курс и няма да получиш добро математическо образование като в другите 3 специалности (може и да не съм напълно прав, но е факт, че в МИ за застъпени около 2 пъти по-малко математически курсове от Математика например). От друга страна, ако си решил да ставаш учител по математика, ще ти се наложи да учиш един куп неща, необходими за учител по информатика или ИТ. Затова има друг вариант - записваш ПМ например и в летния семестър на трети курс записваш модул "Учител по математика". Обучението е 3 семестъра и е платено (не знам точно колко е, но мисля, че беше някъде около 400-500 лева). Това е възможно, тъй като в 4 курс няма задължителни предмети за Математика и ПМ, а за Статистика има само един. 4 курс е предвиден за избираеми дисциплини (по време на обучението си трябва да вземеш успешно определен брой избираеми дисциплини според учебния си план), но ако започнеш да ги взимаш по-рано, може да освободиш време за курса за учител. Има и още една възможност - завършваш специалност различна от МИ, но след това записваш едногодишна следдипломна квалификация за учител.

Мнението ми стана малко дълго, но се надявам да ти е помогнало. Ако нямаш интереси във "висшата" математика, най-добре е да си запишеш МИ, както си му е реда. Ще бъде проява на мазохизъм да учиш насила сложни математически курсове, ако не са ти интересни и/или не ги разбираш.

Успех с подготовката и кандидатстването.
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот math10.com » 11 Яну 2017, 16:41

Много готин е предходния пост.Само да направя едно уточнение.В летния семестър на 3-ти курс може да запишеш "Учител по математика" факултативно (абсолютно безплатно).Условието е успехът ти до момента да е над 4.00 , както и да нямаш условни изпити от предходни години.Този факултативен модул ти дава втора специалност.Състои се от 11 изпита ( някой са тип практика или семинар).За всички покрили условията споменати горе , изкарването на този модул ще изглежда като детска игра :).
А иначе от наблюдението ми за нивото на студентите във ФМИ ще кажа ,че е много ниско(може би по-добро от това в останалите ВУЗ-ове, но далеч от желаното).Ако нещата продължават да се развиват така , в скоро време няма да има качествени преподаватели по висша математика , а това ще се отрази и на информатика , физика , технически специалности.......В момента повече от професорите са в пенсионна възраст или малко пред пенсионна , а младите попълнения търсят варианти за реализация в чуждестранни вузове.Все пак за сега нещата са ОК ,така че записвайте и учете математика или приложна математика( лично мое мнение е ,че скоро ще ги обединят в обща специалност) докато може.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот optimeon » 22 Фев 2018, 22:14

Благодаря ви за информацията
optimeon
Нов

Рейтинг: 3

Назад към Друго