от kucheto » 12 Юли 2017, 10:06
Мнението ми е за ФМИ - аз догодина ще съм 4 курс Приложна математика. Ще напиша какви са ми препоръките за всичики специалности, защото не знам защо искаш да влезеш във ФМИ.
Ако е за математика, изборите са Приложна математика или Математика (може би и Статистика, макар че това е сравнително слаба специалност, а миналата година дори беше с нулев прием). В нашия випуск има към 5-6 разбиращи, в долния има 2-3, а от бъдещите второкурсници нямам поглед, но там май няма никакви изтъкнати студенти. Планът не е лош, но имаме и някои простотии, които в специалност Математика ги няма, но там се наблюдава явлението човек-специалност, за огромно съжаление.
Ако е за статистика или финанси, най-добре избирай между горните специалности.
Ако е за теоретична информатика или програмист от високо ниво - Информатика (хубав план, но хората от МГ са под 20% и нивото е слабо) или Компютърни науки (малко по-лош план, но нивото е по-добро).
Ако е за диплома - Софтуерно инженерство или Информационни системи (не че е задължително да си в тези специалности и да си несериозен, но ако си сериозен е по-добре да избираш между горните).
Ако е за учител - Математика и информатика или факултативен модул в 3 курс (има го безплатно за всички специалности).
Ако е за програмист от средно ниво - не съм много запознат с бранша, но впечатлението ми е, че няма значение специалността, просто трябва да почнеш работа и да се явяваш отвреме на време във ФМИ (не че съм фен на това явление, но такава е реалността).
Ако искаш да натрупаш знания в различни области, има немалък брой избираеми дисциплини, но те тежат на сесията и не трябва да се прекалява с тях.