Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Защита на авторство?

Защита на авторство?

Мнениеот ptj » 12 Яну 2018, 13:18

Имам един много сериозен въпрос, отнасящ се до защита на авторство.
Да предположим, че съм решил сравнително сериозен математически проблем. Имам бегла представа как и къде мога да го публикувам.
Каква гаранция имам, че някой от рецензентите няма да "открадне" идеите ми? Какво трябва да направя за да се защитя от подобна неприятна ситуация? :roll:
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Re: Защита на авторство?

Мнениеот Davids » 12 Яну 2018, 13:24

ptj написа:Имам един много сериозен въпрос, отнасящ се до защита на авторство.
Да предположим, че съм решил сравнително сериозен математически проблем. Имам бегла представа как и къде мога да го публикувам.
Каква гаранция имам, че някой от рецензентите няма да "открадне" идеите ми? Какво трябва да направя за да се защитя от подобна неприятна ситуация? :roll:

Многократно съм се питал същото. Същият този проблем лежи обаче и в основата на много йерархично устроени обществени системи като управлението, съда и т.н. Парадоксът е, че винаги има по-горна инстанция, изградена също от хора, които при желание могат да правят мизерии и да злоупотребяват с гласуваната им длъжност. Та съм се чудил и аз с патентите как стоят нещата и как всъщност се подсигурява пълна неприкоснивеност на авторската идея, при положение, че на теория винаги е възможно още от първото място, където я споделиш, да не излезе вече като твоя... Предполагам презентациите на патентите и идеите бива да бъдат пред публика, жури, комисии, заснети с камера, излъчвани на живо, за да има някак си повече гласност и да не е дотолкова лесно някой да си присвои откритието ти и да те тикне в кашон... Та да, човешките пороци са голяма сила и опасността за неприятности расте експоненциално с повишаване на важността на откритието. Та и аз съм заинтересован как би станала работата по най-правилния и човешки начин, та да си влезе автора в историята :D
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот ptj » 12 Яну 2018, 13:54

Въпроса ми е принципен и не е свързан с мен или с когото и да е било. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Davids » 12 Яну 2018, 14:05

ptj написа:Въпроса ми е принципен и не е свързан с мен или с когото и да е било. ;)

Аз използвам попринципното „ти“ :lol: не като лично обръщение.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот grav » 16 Яну 2018, 12:31

ptj написа:Имам един много сериозен въпрос, отнасящ се до защита на авторство.

Можеш да го сложиш на страницата си или на сайт за препринти, или да га пратиш емейл на експертите по въпроса.

Обикновенно хората не работят в тайна и обсъждат идеите си предида са доказали каквото и да е било и подобни казуси не възникват често. Но не и никога. Преди няколко години имаше подобен случай, но номера не мина.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот optimeon » 28 Яну 2018, 13:16

Съгласна съм с последното мнение!
optimeon
Нов

Рейтинг: 3

Назад към Друго