ptj написа:Имам един много сериозен въпрос, отнасящ се до защита на авторство.
Да предположим, че съм решил сравнително сериозен математически проблем. Имам бегла представа как и къде мога да го публикувам.
Каква гаранция имам, че някой от рецензентите няма да "открадне" идеите ми? Какво трябва да направя за да се защитя от подобна неприятна ситуация?

Многократно съм се питал същото. Същият този проблем лежи обаче и в основата на много йерархично устроени обществени системи като управлението, съда и т.н. Парадоксът е, че винаги има по-горна инстанция, изградена също от хора, които при желание могат да правят мизерии и да злоупотребяват с гласуваната им длъжност. Та съм се чудил и аз с патентите как стоят нещата и как всъщност се подсигурява пълна неприкоснивеност на авторската идея, при положение, че на теория винаги е възможно още от първото място, където я споделиш, да не излезе вече като твоя... Предполагам презентациите на патентите и идеите бива да бъдат пред публика, жури, комисии, заснети с камера, излъчвани на живо, за да има някак си повече гласност и да не е дотолкова лесно някой да си присвои откритието ти и да те тикне в кашон... Та да, човешките пороци са голяма сила и опасността за неприятности расте експоненциално с повишаване на важността на откритието. Та и аз съм заинтересован как би станала работата по най-правилния и човешки начин, та да си влезе автора в историята