Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Търся учебници по висша математика и програма за чертане

Търся учебници по висша математика и програма за чертане

Мнениеот Гост » 06 Апр 2020, 22:09

Здравейте. Учил съм вусша математика в университета, но немалка част от материята съм забравил. Искам да си припомня най-вече интегрално и диферениално смятане. Разгледах немалко учебници, от които да се уча, които бяха на много високо ниво написани. Необходими са ми материали, които да са написани едва ли не за ламери, където обяснението на материята е предимно в текстови вариант, т.е. задачите са обяснени стъпково и в текстови вариант. Надявам се ме разбирате какво търся. Сещам се, че един от преподавателите премяташе 2-3 много стари книжки, от 60-70те години, които препоръчваше да намерим. Спомням си, че като ги разглеждах ми направи печатление, че съдържанието име е по-скоро текство. Явно такива учебници търся. Тогава никой не обърна внимание на тези книжки, главата ми се беше запалила от всестранна информация от всички останали изучавани предмети.
Също така моля да предложите програма за изследване на функции. Моля да не предлагате тежки и огромни по обем прогерами като Матлаб и Математика. Търя компактни варианти. Дори и ако са платени на разумна цена, бих я закупил. Намерих нялко малки програмки, но са доста ограничени и не се работи леко с тях. Благодаря за съветите.
Гост

Re: Търся учебници по висша математика и програма за чертане

Мнениеот KOPMOPAH » 07 Апр 2020, 01:23

За чертане и изследване на функции бих препоръчал Desmos, леко и непретенциозно (поради което и с известни кусури) уеб базирано приложение.

Моята програма-фаворит е GeoGebra, при това ПО-СТАРАТА (около 5 до 6) версия. После се променя концепцията и се губят ценни (ИМХО :D ) функционалности.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот Гост » 07 Апр 2020, 16:52

Здравейтре. Блгодаря за предложените програмки Desmos., GeoGebra. Същите, на които и аз попаднах. Наистина са много добри и лиесно се работи с тях. Недостатък е че са онлайн. В първи пост не се съобразих да напиша,че изискването е да не са онлайн.
Гост

Мнениеот KOPMOPAH » 07 Апр 2020, 18:14

Геогебра не е онлайн, повтарям препоръката си за версия, не по-старша от 6-та. При разучаване на възможностите й става за всичко, като швейцарско ножче е. :D

По отношение на учебниците мога да препоръчам да търсите по руските сайтове. Там има всичко, за което можете да се сетите, както и това, за което не сте се сетили. :lol:
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот Гост » 09 Апр 2020, 14:27

KOPMOPAH, благодаря за насоките. Преди 2 години останах с впечатлението, че програмата е само онлайн. Затова и в този случай не обърнах внимание. Изтеглих я, мога да кажа, че наистина се работи леко. Само не успях да открия как да изкарам курсор, който да плъзгам по графикрта и да отчитам координати по X/Y. Иначе за руските сайтове ясни, изтеглул съм няколко хиляди книжки от там, но за друго направление. Не ми се тормози с руския език, че и матемтиката да я мисля, затова за предпочитане е на български език.
Гост

Назад към Друго