Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

софийски или ту варна

софийски или ту варна

Мнениеот Гост » 09 Фев 2023, 19:35

здрасти, тази година ми предстои кандидатстване във висше учебно заведение и нз къдее ще вляза по лесно, на стрес матурата по математика изкарах 5.48. уча в ПГ и не е като преподавателя да ни е преподавал както се казва ,,като хората''. ходих на частни уроци и преподавателката каза че мога да влезна в софийски прелесно. но други казват че в ту варна ще влезна по _лесно, други преподаватели казват че не съм за софийски. какво да права
Гост

Re: софийски или ту варна

Мнениеот Wiktor » 09 Фев 2023, 20:15

Не че съм най-запознат с темата за СУ, но малко са те дезинформирали.

Първо, учиш в ПГ, това ще рече професионална гимназия (нали?). По принцип в професионалните гимназии не се учи профил математика, а по принцип ако искаш да кандидатстваш в СУ с по-висок коефициент, ти трябва да се явиш на кандидат-студентски изпит (защото ДЗИ-то по математика от общообразователната подготовка се умножава със значително по-нисък коефициент при балообразуването).

Една моя позната през 2019 г. влезе във ФМИ със специалност СИ с оценка 6.00 на ДЗИ по математика (общообразователна подготовка). Може би ако изкараш 6.00 на ДЗИ, ще ти се получи работата, но с времето шанса да влезеш даже и с 6.00 е малък (даже и на второ класиране). Това е, защото вдигнаха баловете изключително много. Частично това е и причината, поради която се отказах от ФМИ; даже и да имам 6.00 на ДЗИ по общообразователната (не уча профил, а и надали бих изкарал толкова, особено като вече се знам по математика какво дъно съм :д Също така, ДЗИ-тата са структурирани така, че хем да не можеш да не изкараш 3, но хем и да не можеш да изкараш максималния брой точки).

Също така СУ е надценен (преди време го адмирирах), защото да, самият университет има "престиж", но с времето този университет също "увехна", т.е. прогресивно нивото на обучение пада. Реалността е, че например ако избереш специалност СИ във ФМИ на СУ, то например в ТУ Варна (давам за пример специалността КСТ) ще се преподава същото, каквото се преподава във ФМИ. Да не говорим и за това, че в университетите преподавателите се "менкат". Това ще рече, че например каквото ти се преподава в СУ, (ФМИ), то има вероятност СЪЩОТО да бъде преподадено на някой друг студент от ТУ София. Защо? Прост отговор - недостиг на преподаватели.

С този роман намекът е, че наистина няма разлика дали ще избереш едното или другото. Материалът е един и същ. Разликата е, че СУ има престиж, докато ТУ Варна не се кичи с такъв.
Студент
Wiktor
Нов

Рейтинг: 62

Мнениеот Kalopro80 » 10 Мар 2025, 11:58

На хората от СИ България им препоръчвам ТУ Варна. Факт е, че има доста пълнеж, но нивото е сравнително добро.
Kalopro80
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот ammornil » 10 Мар 2025, 12:31

Не само университетът, но и това което ще учите има значение. Проучете акредитации, материално-техническа база и преподавателите за специалностите, които Ви интересуват. Влизането в университет е лесната част от задачата, дали ще получите добра основа от знания за последваща реализация е важната и по-трудна част, и тя зависи от Вас (дали ще положите усилията) но и от университета (дали имат преподавателите и материалната база да Ви дадат такива знания и умения).

Техническите университети в България, по мое мнение, изостанаха по отношение не само на материалната база, но и на преподавателския състав и материала, който се преподава. Аз лично препоръчвам на кандидат-студентите, които имат интереси в сферата на компютърното програмиране, да се ориентират към ФМИ при СУ, вместо към технически университет, но там наистина има висока конкуренция. Освен това, ако икате да следвате инженерна специалност с хардуерна насоченост или пък специалност в категорията на елктро-механиката (машиностроене, електротехника, промишлена електроника, комуникации, автоматизация, микропроцесорни технологии и др.) тогава е добре да разгледате материалната база на техническите университети, преди да вземете решение.
Ако целта Ви е просто да влезете някъде, то отново по мое наблюдение, в техническите университети във Варна и София има специалности за които броят на кандидатите е по-малък от броя на желаещите да ги изучават, което значи, че ако напишете такива специалности в желанията си, ще Ви вземат с всеки положителен резултат от матура или приемен изпит. Баловете от предни години не са показателни, но могат да Ви насочат къде как изглежда приемът.

Разходите за преживяване във Варна и в София също не са еднакви, може би това е добре също да го проучите: квартири и общежития, студентски столове, транспорт, и т.н.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1761

Назад към Друго