от b1ck0 » 16 Сеп 2010, 01:23
Има голямо значение в кой град ще следваш, в кой университет, и каква специалност.
Дай повече информация, за това къде и какво искаш да учиш и ще се опитаме да ти дадем възможно най-точен отговор
П.П: Всъщност аз мога да ти дам информация за Варна от сега ....
Ако си в държавен университет семестриалната такса ( която се плаща 2 пъти в годината ) е средно 300 лв. За часните университети стига и до 1600 лв. С това приключват плащанията ти по университета ( освен учебници и други подобни ). Квартирите със съквартиранти ти излизат не повече от 150 лв на месец ( ако е по-скъпа, значи работата нещо не е добре ). Един двустаен обзаведен апартамент на месец е 350 лв ( средно ), а в него може да живеете 4 човека. За ток + вода на човек излиза не повече от 100лв на месец и то през зимата ( все пак сте 4 ). Ако си на общежитие нещата стоят доста различно. Таксите за общежитията са от 30 - 80 лв на месец ( в зависимост от това в кое общежитие те класират ), като сметките за ток и вода на месец са ти не повече от 10-20 лв ( тъй като държата поема доста голяма част ). Ако не те класират за общежитие имаш право на квартирни в размер на 30-80лв, но само ако кандидатстваш за тях. Ако си купуваш храната от магазин ( готвиш си я във вас ) на месец повече от 200 лв за храна трудно ще дадеш ... Но все пак. Имам колеги които изкарват със по 40 лв на седмица ( храна+транспорт+кафе ), имам и такива на които и 100лв на седмица са им малко ( всичко си зависи от човека ). Ако добре си правиш сметката във Варна може да изкараш с 400-500 лв на месец ( ток+вода+храна ако си на квартира). Друг е въпроса че има разни стипендии. При успех по-висок от 4.00 получаваш държавна стипендия ( поне в техническия университет ) в размер от 50лв/месец. Има и други допълнителни стипендии, но те вече са за доста по-висок успех.
П.П.П: Забравих да спомена че има и студентски столове където за 4 лв ще се наядеш, че и ще ти остане. Също така билетчето за градския транспорт е 1лв, а цената на такситата на километър е 89ст. Но обикновенно няма да ти се налага често да ги ползваш, тъй като общежитията са близо до университетите, а и винаги може да наемеш квартира, която е в близост до университета.