Гост написа:Намерете справедливата цена на една обикновена акция на фирма, която лазполага със собствен капитал 3 500 000 лв, разпределен в обикновени акции с номинална стойност 1000 леваедната. Фирмата има дълг 2 500 000 лв, по който плаща 15% лихвен процент. Брутната печалба с лихвите на фирмата е 800 000 лв. Данъкът върху печалбата е 10%. Изискуемата възвръщаемост от акционерите е 20%. Фирмата е изплатила 30% от нетната печалба под формата на дивиденти.
Аз не съм се занимавал с финансови анализи повече от десет години, но не знам дали има начин за определяне на справедлива цена на емисия без да се знае падежа на емисията и остатъчния период на падежа спрямо настоящата дата.
Допускам, че пропускам нещо. Може би ликциите Ви ще Ви помогнат да намерите алгоритъм за решаване на проблема. А вероятно е показван и на упражнения...
На мен ми известна следната зависимост: $$ FV = CMV \cdot \left(1+b_r\cdot \frac{x}{360}\right) - DP $$
[tex]\hspace{12em} \begin{array}{l} FV -\text{ справедлива цена} \\ CMV -\text{ текуща пазарна цена на търгуване (при затваряне на пазара)} \\ b_r -\text{ очаквана възвръщаемост [\%]} \\ x -\text{ дни оставащи до падежа на емисията} \\ DP -\text{ сума на оставащите плащания по дивидента преди падеж} \end{array}[/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]