Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Корпоративни финанси

Корпоративни финанси

Мнениеот Гост » 28 Май 2023, 12:46

Намерете справедливата цена на една обикновена акция на фирма, която лазполага със собствен капитал 3 500 000 лв, разпределен в обикновени акции с номинална стойност 1000 леваедната. Фирмата има дълг 2 500 000 лв, по който плаща 15% лихвен процент. Брутната печалба с лихвите на фирмата е 800 000 лв. Данъкът върху печалбата е 10%. Изискуемата възвръщаемост от акционерите е 20%. Фирмата е изплатила 30% от нетната печалба под формата на дивиденти.
Гост

Re: Корпоративни финанси

Мнениеот Гост » 28 Май 2023, 17:40

Намерете справедливия смисъл да се реши задача на човек, който си е дал труда да препише цялото условие почти без грешка, но това усилие го е изтощило толкова много, че не е могъл нито да напише "Моля", нито да сподели докъде е стигнал и какво точно го затруднява.
Гост

Мнениеот ammornil » 28 Май 2023, 18:25

Гост написа:Намерете справедливата цена на една обикновена акция на фирма, която лазполага със собствен капитал 3 500 000 лв, разпределен в обикновени акции с номинална стойност 1000 леваедната. Фирмата има дълг 2 500 000 лв, по който плаща 15% лихвен процент. Брутната печалба с лихвите на фирмата е 800 000 лв. Данъкът върху печалбата е 10%. Изискуемата възвръщаемост от акционерите е 20%. Фирмата е изплатила 30% от нетната печалба под формата на дивиденти.

Аз не съм се занимавал с финансови анализи повече от десет години, но не знам дали има начин за определяне на справедлива цена на емисия без да се знае падежа на емисията и остатъчния период на падежа спрямо настоящата дата.

Допускам, че пропускам нещо. Може би ликциите Ви ще Ви помогнат да намерите алгоритъм за решаване на проблема. А вероятно е показван и на упражнения...
Скрит текст: покажи
На мен ми известна следната зависимост: $$ FV = CMV \cdot \left(1+b_r\cdot \frac{x}{360}\right) - DP $$
[tex]\hspace{12em} \begin{array}{l} FV -\text{ справедлива цена} \\ CMV -\text{ текуща пазарна цена на търгуване (при затваряне на пазара)} \\ b_r -\text{ очаквана възвръщаемост [\%]} \\ x -\text{ дни оставащи до падежа на емисията} \\ DP -\text{ сума на оставащите плащания по дивидента преди падеж} \end{array}[/tex]
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1752

Мнениеот sporish7 » 01 Май 2026, 14:05

Реших да споделя личния си опит, защото дълго време се чудех къде мога да намеря нормални хора за „Запознанства без обвързване в България“, без излишен стрес и усложнения. Пробвах различни варианти, но често се натъквах на празни профили или странни разговори. В един момент просто реших да пробвам нещо ново и попаднах на wadanga
. Това, което ми направи впечатление, беше колко лесно се започва комуникация. Не се налагаше да попълвам безкрайни детайли, за да започна да пиша с някого. Хареса ми и че хората там изглеждат по-открити в намеренията си, което спестява много време. За мен това беше важно, защото не търсех нищо сериозно, а просто нормално и спокойно общуване. Като цяло останах с добро впечатление и реших да продължа да използвам платформата.
sporish7
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот Гост » 01 Май 2026, 16:33

Само не разбрах това какво общо има с корпоративните финанси???!!!
Гост

Мнениеот Гост » 01 Май 2026, 17:43

А аз не разбрах защо си мислите,че ние тук се вълнуваме от запознанства със или без обвързване?Вълнуваме се от математиката,но Вие сигурно не сте чували за тази велика наука,иначе не бихте ни споделяли глупотевините си именно тук!
Гост

Назад към Друго