Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

5-тото решение на Аполониевата задача

5-тото решение на Аполониевата задача

Мнениеот ferry2 » 02 Дек 2010, 20:29

Чаках, чаках някой да пусне тема свързана с тази новина, но така и никой не се реши. Срам и позор, а уж това е форум за математика. Смятам, че младежът заслужава да го споменем. Той е живото доказателство, че българите имаме какво да дадем на света.

http://pressboard.info/article/127046
http://vbox7.com/play:d7913b8c
Последна промяна ferry2 на 02 Дек 2010, 21:05, променена общо 1 път
Аватар
ferry2
Фен на форума

Рейтинг: 7

Re: %-тото решение на Аполониевата задача

Мнениеот allier » 02 Дек 2010, 20:47

И какво по-точно сме дали на света с n-тото решение на Аполониевата задача? Не че искам да кажа нещо против момчето, измислило е решение все пак.
allier
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот amsara » 02 Дек 2010, 21:01

allier написа:И какво по-точно сме дали на света с n-тото решение на Аполониевата задача? Не че искам да кажа нещо против момчето, измислило е решение все пак.

Е, не е точно така.Първо зад първите 4 доказателства стоят имената на супер известни учени, малко ли е да стоиш редом с тях? :roll: И второ , всяко ново доказателство на такава задача не е ли голям успех само за себе си. :?: Има теореми, за които съм чела в нета ,че имат по десетки различни доказателства.Ако не се лъжа , такава беше май Питагоровата. Защо тогава при много налични вече доказателства хората са се пробвали пак и пак да я докажат, но по различен начин?
Мен лично успехът на това момче страхотно ме радва. Още повече, че една приятелка ми каза, че той до 7 клас дори не е учил в математическа паралелка.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот allier » 02 Дек 2010, 21:10

Чак пък учени - по-скоро древни математици. Не искам да омаловажавам решението на момчето, но да се каже, че е направил кой знае какво в математиката не е правилно. Задачата не е сериозна от математическа гледна точка (особено считайки нивото и областите, в които се работи в момента) и решението й не допринася никакви елементи за развитие на науката, теоритични или практически. Браво на момчето, че се е занимавало, и че е направило решение - това си е за уважение и признание, но като цяло това не е сериозен математически принос.
allier
Математиката ми е страст

Re: 5-тото решение на Аполониевата задача

Мнениеот martin.nikolov » 02 Дек 2010, 21:56

Моето мнение съвпада с това на allier. Нищо лошо, браво на момчето, но статиите във вестниците се опитват да търсят сенация там където я няма.
martin.nikolov
Напреднал

Рейтинг: 9

Мнениеот portokal » 03 Дек 2010, 00:49

И аз мисля, че само се търси сензация;
то веднага си проличава ... най-трудната задача .. най-трудната друг път има задачи който все още не са решени от човека и веднага пример : намерете формула която да открива простите числа ! има само приблизителни формули , неточни и т.н. няма как тази да е най-трудната преувеличават с новините ...
portokal
Фен на форума

Рейтинг: 1

Мнениеот L.e.o » 03 Дек 2010, 15:08

И аз съм съгласен с allier.
Но ... има ли още да се открива с математиката с практическа цел? Големите открития, тоест тези с практическа цел, са в областта на биологията, химията и физиката. Къде щяхме да сме сега без онзи, където го удари ябълката по главата, без онзи, който все го изобразяват рошав и изплезен, и какво щяхме да правим без г-н Фурие в този век на телекомуникации и лазерни технологии...
Големите, базовите открития/теореми и тн, са вече открити. Сега е времето да се откриват, по-малките, които ги надграждат.
Затова, въпреки, че няма реална практична цел решаването на тази задача, не смятам, че е маловажно. Браво на момчето. Кой знае, може пък догодина да открие студеното сливане (ако още не е открито).
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот Mechkov » 08 Мар 2011, 01:08

Ако Слави се включи в темата, ще стане забавно :D :D :D
Mechkov
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот WEBER » 09 Мар 2011, 00:32

Дори и да не е допринесъл с нищо с тази задача, определено такъв ум, allier и всички останали, има какво да даде на математиката ;)
Аватар
WEBER
Напреднал

Рейтинг: 7

Мнениеот allier » 09 Мар 2011, 01:15

С това съм напълно съгласен - евентуално има какво да допринесе към математиката в някакво по-близко или по-далечно бъдеще.
allier
Математиката ми е страст

Мнениеот Станислав » 09 Мар 2011, 15:43

Mechkov написа:Ако Слави се включи в темата, ще стане забавно :D :D :D
:D Мисля да си спестя усилията ;D
Станислав
Напреднал

Мнениеот k0sa4a » 08 Апр 2011, 19:57

Тук маи е пълно с тъпи завистливи пубери! Момчето е измислило 5-тото решение на наи трудната ГЕОМЕТРИЧНА задача! Повтарям ГЕОМЕТРИЧНА, а да се измисли формула с която да се намерят всички прости числа е аритметична задача и е без решение! А 5-тото решение значи, че жечеса с 4 по малко, което е допулнителна трудност! А това, че няма практическа цел си е лично ваше мнение понеже на същия принцип работят GPS системите. А момчето е на 17 кой знае какво ще открие на 30! А вие отворковци дето мн. коментирате какво сте открили, за да омаловажавате така труда и постижението на момчето?
k0sa4a
Нов

Мнениеот inveidar » 08 Апр 2011, 21:42

k0sa4a написа:Тук маи е пълно с тъпи завистливи пубери! Момчето е измислило 5-тото решение на наи трудната ГЕОМЕТРИЧНА задача! Повтарям ГЕОМЕТРИЧНА, а да се измисли формула с която да се намерят всички прости числа е аритметична задача и е без решение! А 5-тото решение значи, че жечеса с 4 по малко, което е допулнителна трудност! А това, че няма практическа цел си е лично ваше мнение понеже на същия принцип работят GPS системите. А момчето е на 17 кой знае какво ще открие на 30! А вие отворковци дето мн. коментирате какво сте открили, за да омаловажавате така труда и постижението на момчето?

Е, що е най-трудната геометрична задача, бе, пубер? Щото журналистите ли така са казали? И какъв е смисълът на това решение, освен да докаже, че авторът е много умно момче? И задаваш ли си въпроса защо има толкова уж малко решения тази задача? Ще ти кажа. Защото тези решения, дето са известни, са достатъчно прости и ясни. Никой не умаловажава постижението на момчето. Просто сме на мнение, че нещата се преувеличават прекалено много. Това е. Ако се интересуваш малко повече от математика, то би разбрал, че спечелването на награда за най-оригинално решение на задача на Международната олимпиада по математика или на някой друг турнир по математика е равностойно, да не кажа по-голямо постижение от това. Но какво ли да ти обяснявам?! :evil:
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Станислав » 09 Апр 2011, 08:06

Не е равностойно. По-престижно е.
Станислав
Напреднал

Мнениеот Гост » 26 Май 2013, 10:04

Не съм много добър по математика и геометрия, но на практика ги ползвам за всичко. Занимавам се с нещо, което на популярен език, за да се разбира, би трябвало да се нарича психология. Но не съм психолог по образование, а съм социален педагог ... и не терапевтирам психичния мир на хората, а техния живот - тоест не по-малкото, което е "вътре", а по-голямото, което съдържа човека, неговата психика и неговото взаимодействие със света.
Правя тези пояснения, за да се разбере по-ясно и точно смисъла на коментара ми тук.
Най-сложните системи са човешките. Те са измерими, сравними, предвидими, изчислими също както кой да е друг обект, само че при тях коефициентите на изкривяване на отделните аргументи са по-големи и по-сложни. Дали психичния мир или социалните процеси - всичко за мен е (и) математика, защото аз приемам математиката не толкова за наука, колкото за начин да се изобразят, представят, нещата ... по-скоро изкуство ...
Формулите са изразител на формите, изкуството - на естеството, всеки образ, построение, мелодия, движение, знак, словесен или друг израз .... имат свой резонансен и смислов еквивалент в това, което привично наричаме "реалност" ... математиката е осезаема реалност с небивала оперативна мощ!
Затова не е все едно дали едно решение ще се достигне по един или друг начин, както не е все едно за социономическите и психологическите науки дали до дадена ситуация се е стигнало по един или друг начин - резултатът може да е идентичен, но конкретният ситуационен алгоритъм е от огромно значение. Защото формите и формулите, освен другото, формират и мисловни връзки, а видът на връзките и тяхното усъвършенстване е важен аспект на диалектиката на човешкия род.
Много ми е странно, че тук (се предполага, че) сте все математици, а не разбирате (с изключение на един) огромното значение на всяка нова вариация! Много съм учуден ...
И чак сега научих за постижението на този младеж и за тази задача изобщо. Затова ще ви помоля, ако ви е възможно, изпратете ми наличните материали ...
Благодаря предварително!
Ще ме откриете тук http://dokoswane.blogspot.com/
Гост

Мнениеот firerose » 30 Май 2013, 15:38

ferry2 написа:Чаках, чаках някой да пусне тема свързана с тази новина, но така и никой не се реши. Срам и позор, а уж това е форум за математика. Смятам, че младежът заслужава да го споменем. Той е живото доказателство, че българите имаме какво да дадем на света.

http://pressboard.info/article/127046
http://vbox7.com/play:d7913b8c

Ниастина е впечатляващо :) Браво на момчето България ражда таланти :)
$$$$$$$
firerose
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот Гост » 10 Яну 2015, 11:26

Всяко ново решение има шанс да стане нов инструмент за бъдещи теории! Не го подценявайте
Гост

Назад към Друго